T.C.

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ

Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü

Sıra No PROJE SONUÇ RAPORU BİLGİ FORMU
1  Proje No :   2017.04.03.602
2  Projenin Adı :   EPİLEPSİ HASTALARINDA ANTİEPİLEPTİK İLAÇ DÜZEYİNİN KEMİK METABOLİZMASI ÜZERİNDEKİ ETKİLERİNİN İNCELENMESİ
3  Projenin İlgili Olduğu Alan Adı :   Sağlık Bilimleri Araştırma Projesi (SBAP)
4  Proje Yürütücüsü :   Prof.Dr. Kenan KOCABAY
5  Proje Yürütücüsü E-posta :   kenankocabay@duzce.edu.tr
7  Proje Araştırıcıları :  Arş.Gör.Dr. GÜLDEN AK
 Prof.Dr. KENAN KOCABAY
 
8  Projenin Başlama ve Bitiş Tarihi :   24.10.2017
  24.10.2018
9  Proje Süresi :   12
10  Ek Süre :   0
11  Ek Ödenek :   0,00
12  Projenin Bütçesi :   14.895,00
13  Toplam Harcama :   13.570,00
14  İşbirliği Yapılan Kuruluş :   BULUNMAMAKTADIR
15  İşbirliği Yapılan Kuruluşun Desteği :   BULUNMAMAKTADIR
16  Projenin Amacı:  Epilepsi çocukluk çağında başlayan ve uzun süreli tedavi gerektiren, kişiyi nörobiyolojik ve psikososyal olarak etkileyen kronik bir hastalıktır. Epilepsi tedavisinde kullanılan anti-epileptik ilaçlar uzun süreli kullanıldığı için vücutta metabolizma üzerinde çeşitli yan etkileri vardır. Biz çalışmamızda anti-epileptik ilaçların kemik metabolizması üzerindeki yan etkilerini inceledik.
17  Projenin Çıktıları:  Anti-epileptik ilaç kullanımının kemik metabolizması üzerine etkilerini değerlendirmek amacıyla yaptığımız bu çalışmada anti-epileptik ilaçların farklı düzeylerde kemik metabolizmasını etkileyebileceğini saptadık.
18  Proje Çıktılarının Bilime ve Uygulamaya Aktarılması:  Epilepsi nedeniyle uzun süre anti-epileptik ilaç kullanan hastalara daha fazla kemik sağlığı bilinci, düzenli kemik dansitesi kontrolü, gerektiğinde kalsiyum ve D vitamini alımı sağlanmalıdır. Hastalara güneş ışığından daha fazla yararlanma ve fiziksel aktivite önerilmesi, hastaların metabolizması için uygun anti-epileptik ilaçların seçilmesi ve riskli hastaları belirleyip erken teşhis edilerek gerekli önlemlerin alınması epileptik hastaların genel yaşam standartlarını iyileştirici etki yaratabilir.
19  Proje Kapsamında Yapılan Yayınlar:  YAYIN AŞAMASINDA

  Tarih: 


  İmza: