T.C.

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ

Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü

Sıra No PROJE SONUÇ RAPORU BİLGİ FORMU
1  Proje No :   2017.11.05.657
2  Projenin Adı :   Diyabet oluşturulmuş sıçanların beyin dokusunda C60-Fulleren nanopartikülünün apoptotik otofajik markerlar üzerindeki etkisinin araştırılması
3  Projenin İlgili Olduğu Alan Adı :   Sağlık Bilimleri Araştırma Projesi (SBAP)
4  Proje Yürütücüsü :   Dr.Öğr. Üyesi Ersin DEMİR
5  Proje Yürütücüsü E-posta :   ersindemir@duzce.edu.tr
7  Proje Araştırıcıları :  Dr.Öğr. Üyesi Can Ali AĞCA
 Prof.Dr. Victor S. Nedzvetsky
 Dr.Öğr. Üyesi Mahinur Kırıcı
 Dr.Öğr. Üyesi Mehmet Kadir ERDOĞAN
 
8  Projenin Başlama ve Bitiş Tarihi :   25.12.2017
  25.12.2018
9  Proje Süresi :   12
10  Ek Süre :   0
11  Ek Ödenek :   0,00
12  Projenin Bütçesi :   20.000,00
13  Toplam Harcama :   17.917,82
14  İşbirliği Yapılan Kuruluş :   Bu çalışma, Düzce Üniversitesi BAP-2017.11.05.657 numaralı Bilimsel Araştırma Projesiyle desteklenmiştir.
15  İşbirliği Yapılan Kuruluşun Desteği :   Düzce Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Biriminden maddi destek alınmıştır
16  Projenin Amacı:  Bu çalışmanın amacı; deneysel diyabet modeli oluşturulmuş sıçanlarda, diyabetin beyin dokusunda oluşturduğu olumsuz etkilere ve bazı komplikasyonlara karşı olası koruyucu etkisi olabilecek C60 fulleren nanopartikülünün etkisinin tespiti ve bu etkisinin ortaya konmasında diyabet ve komplikasyonlarının oluşum mekanizmasında rol oynayan oksidatif stres, otofaji ve apoptozis sinyal yolakları üzerinde C60 fulleren nanopartikülünün etkisinin ortaya çıkarılmasıdır.
17  Projenin Çıktıları:  Sonuç olarak diyabette oksidatif stres artmakta, buda bazı mekanizmaları harekete geçirerek hücre ölümüne yol açacak olan doku hasarına neden olmaktadır. Çalışmalar, diyabet komplikasyonlarının, oksidatif stres ve patolojik hücre ölümü ile bağlantılı olduğunu göstermektedir. Bu nedenle diyabette, ROS üretiminin normal değerler içerisinde tutulması diyabet komplikasyonların kontrolünde açısından büyük önem taşımaktadır. Bulgularımıza göre C60 fulleren nanopartikülünün kan glikoz düzeyine etkisinin sınırlı olduğu fakat güçlü antioksidan özellikler gösterdiği, diyabet koşullarından kaynaklanan oksidatif stres ve patolojik hücre ölümüne karşı (apoptozis ve otofaji bu yolakların aktivitesini regüle ederek) beyin dokusunda doza bağlı olarak koruyucu özellikler gösterdiğini söyleyebiliriz.
18  Proje Çıktılarının Bilime ve Uygulamaya Aktarılması:  Beyin dokusunda diyabet komplikasyonlarının önlenmesi açısından C60 fulleren nanopartikülünün patolojik hücre ölümüne karşı potansiyel taşıdığını gösteren ilk in vivo çalışma özelliği taşımaktadır. Elde edilen veriler ışığında C60 fulleren nanopartikülünün diyabet tedavisinde destekleyici ve komplikasyonları hafifletici özellik gösterdiği söylenebilir.
19  Proje Kapsamında Yapılan Yayınlar:  Yayınlar hazırlanıyor.

  Tarih: 


  İmza: