T.C.

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ

Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü

Sıra No PROJE SONUÇ RAPORU BİLGİ FORMU
1  Proje No :   2018.06.05.687
2  Projenin Adı :   KRİYOJENİK SOĞUTMA VE MİNİMUM MİKTARDA YAĞLAMANIN KESİCİ TAKIM AŞINMASI VE TİTREŞİMİNE ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI
3  Projenin İlgili Olduğu Alan Adı :   Mühendislik Araştırma Projesi (MAP)
4  Proje Yürütücüsü :   Prof.Dr. Hamit SARUHAN
5  Proje Yürütücüsü E-posta :   hamitsaruhan@duzce.edu.tr
7  Proje Araştırıcıları :  Dr.Öğr. Üyesi Nursel Altan Özbek
 Dr.Öğr. Üyesi Fuat Kara
 Diğer Onur Özbek
 
8  Projenin Başlama ve Bitiş Tarihi :   1.03.2018
  1.09.2019
9  Proje Süresi :   18
10  Ek Süre :   0
11  Ek Ödenek :   0,00
12  Projenin Bütçesi :   40.598,37
13  Toplam Harcama :   40.221,94
14  İşbirliği Yapılan Kuruluş :   -
15  İşbirliği Yapılan Kuruluşun Desteği :   -
16  Projenin Amacı:  Bu çalışmanın amacı, talaşlı imalatta ekonomik kazançlar sağlayacak, çevreye ve insan sağlığına zararsız doğal bir soğutma ortamının geliştirilmesidir. Bu amaçla, Vanadis 10 çeliğinin tornalanmasında kriyojenik soğutma ve MQL yönteminin takım ömrü, yüzey pürüzlülüğü ve titreşim üzerine etkileri kuru işleme şartları ile kıyaslanarak incelenmiştir. Böylece Vanadis 10 çeliğinin sert tornalama işleminde en uygun kesme şartları belirlenmiştir.
17  Projenin Çıktıları:  Sunulan bu çalışmada Vanadis 10 soğuk iş takım çeliği kuru, MQL, kriyojenik soğutma ve MQL+kriyojenik soğutma şartlarında farklı kesici takım ve kesme parametreleri kullanılarak tornalanması sonucu kesme bölgesinde oluşan sıcaklık, kesici takım titreşim genliği, takım aşınması, yüzey pürüzlülüğü ve takım ömrü açısından değerlendirilmiştir. Elde edilen sonuçlar aşağıdaki gibidir: En yüksek kesme bölgesi sıcaklığı kuru işleme şartlarında oluşmuştur. Tüm kesici takımlar için MQL sistemi tüm kesme şartlarında kesme bölgesi sıcaklığını azaltmada etkili olmuştur. Diğer yandan -196°C’deki sıvı azotun kesme bölgesine ulaştırılması ile kesme bölgesi sıcaklığında önemli ölçüde düşüşler olmuştur. Tüm kesme şartlarında PVD takımlara kıyasla CVD takımlarla daha düşük kesme bölgesi sıcaklığı oluştuğu görülmüştür. Kesme hızı ve ilerleme hızının artışı ile birlikte kesme bölgesi sıcaklığı da artmıştır. Kesme ortamı göz önüne alındığında ise en yüksek titreşim genlik değerleri kuru işlemede ölçülmüştür. Diğer tüm kesme ortamlarında daha düşük titreşim genlik değerleri oluşmakla birlikte en düşük kesici takım titreşim genlik değerleri MQL+kriyojenik soğutma ortamında oluşmuştur. PVD kaplı takımın titreşim genlik değerleri CVD kaplı takım genlik değerlerine kıyasla daha düşüktür. Kesme hızı ve ilerleme hızının artışı ile tüm kesici takımların titreşim genlik değerleri artmıştır. En yüksek yüzey pürüzlülüğü değerleri kuru işleme şartlarında gözlenmiştir. Kuru işlemeye kıyasla MQL ve MQL+kriyojenik soğutma ile işlemede her iki kesici takım türü için de Ra değerlerinde çok önemli miktarlarda azalma görülmektedir. PVD kaplı takımlar CVD kaplı takımlara kıyasla tüm kesme şartlarında daha düşük yüzey pürüzlülüğü değerleri sergilemiştir. Kesme hızının artması ile yüzey pürüzlülüğü değerleri de artmıştır. En yüksek kesici takım aşınması kuru işleme şartında gözlenmiş, diğer tüm kesme ortamlarında (MQL, kriyojenik soğutma ve MQL+kriyojenik soğutma) daha düşük aşınma meydana gelmiştir. En düşük aşınma kriyojenik soğutma+MQL sisteminin kullanıldığı kesme ortamında oluşmuştur. Tüm işleme şartlarında kesme hızının artması ile kesici takım aşınması da artmıştır. Tüm kesme şartlarında CVD kaplı takımlar PVD kaplı takımlara nazaran daha iyi aşınma performansı sergilemiştir.
18  Proje Çıktılarının Bilime ve Uygulamaya Aktarılması:  Bu çalışma ekolojik verimlilik, çalışanların sağlığı ve üretim maliyeti açısından önemli bir çalışmadır.
19  Proje Kapsamında Yapılan Yayınlar:  Onur Özbek, Nursel Altan Özbek, Fuat Kara, Hamit Saruhan, Toz Metalurjik Vanadis 10 Soğuk İş Takım Çeliğinin Tornalanmasında Titreşimin Yüzey Pürüzlülüğü Üzerindeki Etkisi, 3rd International Engineering Research Symposium, September 05-07, 2019 pp. 428-432

  Tarih: 


  İmza: