T.C.

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ

Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü

Sıra No PROJE SONUÇ RAPORU BİLGİ FORMU
1  Proje No :   2017.06.02.582
2  Projenin Adı :   Ekonomik Gelir Temelinde Kentsel Atıkların Geri Dönüşümün Yönetilebilirliği: İstanbul Örneği
3  Projenin İlgili Olduğu Alan Adı :   Çevre, Yer ve Deniz Bilimleri Araştırma Projesi (ÇYDAP)
4  Proje Yürütücüsü :   Prof. Dr. Fatih Taşpınar
5  Proje Yürütücüsü E-posta :   fatihtaspinar@duzce.edu.tr
7  Proje Araştırıcıları :  Yüksek Lisans Öğrencisi Cihan OLAŞ
 
8  Projenin Başlama ve Bitiş Tarihi :   14.08.2017
  14.08.2018
9  Proje Süresi :   12
10  Ek Süre :   0
11  Ek Ödenek :   0,00
12  Projenin Bütçesi :   7.000,00
13  Toplam Harcama :   4.500,00
14  İşbirliği Yapılan Kuruluş :   İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Akmercan Çevre Yönetim Şirketi.
15  İşbirliği Yapılan Kuruluşun Desteği :   Teknik destek alınmıştır.
16  Projenin Amacı:  Bu çalışmada, İstanbul ilinde seçilen ilçe belediyelerinde geri dönüşüm sistemleri olarak adlandırılan Kaynakta Ayrıma-Değerlendirilebilir Atıkları Ayrı Toplama-Sınıflama-Değerlendirme ve Yeni Ürünü Ekonomiye Kazandırma sistemi incelenmiş, gelir seviyesi, bölgenin sosyoekonomik yönleri bakımından atıkların sınıflandırılması ve yönetilebilirliği incelenmiş, gelir temelli atık karakterizasyonu çıkarılmış ve geri döşümü yapılabilir atık miktarları tespit edilmiştir.
17  Projenin Çıktıları:  Proje süresince İstanbul'da Avrupa ve Asya yakasında seçilen toplam 6 ilçe belediyesinde katı atık karakterizasyonu yapılmış ve geri-kazanılabilir materyallerin oranları tespit edilmiştir. Çalışmada, İstanbul Anadolu Yakası Beykoz, Pendik, Sultanbeyli ve Avrupa Yakası Bayrampaşa, Esenler, Fatih Belediyelerinin Kentsel Katı Atık (KKA) Karakterizasyonu yapılmıştır; altı ilçe belediyesi için sonuç raporumuzdaki tablolarda gösterilen üç farklı gelir grubuna yönelik atık karakterizasyonu için örnekler toplanmış, alınan atıkların karakterizasyonu sonucunda değerlendirilebilir atık miktarı tespit edilmiş ve değerlendirilebilir atıkların yönetimi değerlendirilmiştir. Sonuçlar ve bulgular 2018 yılında Kocaeli'de düzenlenen ULUSLARARASI MARMARA FEN VE SOSYAL BİLİMLER KONGRESİ (IMASCON-2018) sözlü sunum olarak sunulmuştur.
18  Proje Çıktılarının Bilime ve Uygulamaya Aktarılması:  Teknolojik gelişmenin büyük bir hızla devam ettiği günümüzde, çevre-teknoloji uyumunu sağlamak, yaşanabilir bir dünya için önem arz etmektedir. Globalleşen dünyada sanayileşme ve kentleşmenin etkisiyle birlikte kaynaklar bilinçsizce kullanılmakta ve bu tüketim sonucunda atıklar oluşmaktadır. Gittikçe artan oranda karşımıza çıkan atık sorunu; toplumu, aileyi ve bireyi etkilemektedir. Bu nedenle katı atıklar içerisinde değerlendirilebilir olanlarının, ayrı toplanması, cinslerine göre ayrılması, fiziksel, kimyasal ya da biyolojik işlemlerle ikincil hammaddeye veya tarım girdisine dönüştürülmesi gerekmekte olup bu şekilde faaliyetlerin devam etmesi sağlanmalıdır. Geri dönüşüm sistemleri olarak adlandırmış olduğumuz Kaynakta Ayrıma-Değerlendirilebilir Atıkları Ayrı Toplama-Sınıflama-Değerlendirme ve Yeni Ürünü Ekonomiye Kazandırma Daha önce toplanan materyallerin yeniden işlenmesi üretilmesi ve kullanılması olan geri dönüşüme dikkat çekmeye çalışmakta ve İstanbul ilinde ki ilçe belediyelerin geri dönüşüm projelerine yoğunlaştığını görmekteyiz. Ayrıca, geri dönüşüm ile ilgili Dünyadan ve Türkiye’ den örnekler sunmaktadır. Bu çalışmada, İstanbul ilinde seçilen ilçe belediyelerinde geri dönüşüm sistemleri olarak adlandırılan Kaynakta Ayrıma-Değerlendirilebilir Atıkları Ayrı Toplama-Sınıflama-Değerlendirme ve Yeni Ürünü Ekonomiye Kazandırma sistemi incelenmiş, gelir seviyesi, bölgenin sosyoekonomik yönleri bakımından atıkların sınıflandırılması ve yönetilebilirliği incelenmiş, gelir temelli atık karakterizasyonu çıkarılmış ve geri döşümü yapılabilir atık miktarları tespit edilmiştir.
19  Proje Kapsamında Yapılan Yayınlar:  F. Taşpınar, C. Olaş (2018). Ekonomik Gelir Temelinde Kentsel Atıkların Geri Dönüşümünün Yönetilebilirliği: İstanbul Örneği, IMASCON, s.1656-1663, Kocaeli.

  Tarih: 


  İmza: