T.C.

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ

Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü

Sıra No PROJE SONUÇ RAPORU BİLGİ FORMU
1  Proje No :   2017.05.08.556
2  Projenin Adı :   AVRUPA (Federal Almanya Cumhuriyeti - İsveç) ARŞİV BELGELERİ VE BASININAGÖRE KORE SAVAŞI’NDA (1950-1953) TÜRKİYE
3  Projenin İlgili Olduğu Alan Adı :   Sosyal ve Beşeri Bilimler Araştırma Projesi (SBBAP)
4  Proje Yürütücüsü :   Dr.Öğr. Üyesi Fatih Özçelik
5  Proje Yürütücüsü E-posta :   fatihozcelik@duzce.edu.tr
7  Proje Araştırıcıları :  Dr.Öğr. Üyesi Fatih Özçelik
 
8  Projenin Başlama ve Bitiş Tarihi :   10.04.2017
  10.04.2018
9  Proje Süresi :   12
10  Ek Süre :   0
11  Ek Ödenek :   0,00
12  Projenin Bütçesi :   24.840,00
13  Toplam Harcama :   24.840,00
14  İşbirliği Yapılan Kuruluş :   Yok
15  İşbirliği Yapılan Kuruluşun Desteği :   Yok
16  Projenin Amacı:  Avrupa’nın iki önemli ülkesi Almanya’nın ve İsveç’in basınından ve arşiv belgelerinden elde edilen bilgilerle Türkiye’nin Kore Savaşı’na olan etkisinin ortaya konulması amaçlanmıştır.
17  Projenin Çıktıları:  1. Kore, tarihi gelişiminde hangi devletlerin egemenliği altında hüküm sürmüştür ve bu süreç içerisinde meydana gelen değişim ve gelişmeler. 2. Batı Dünyası açısından Kore’nin, stratejik ve jeopolitik önemi. 3. Kore Savaşı’nın nedenleri nelerdir ve Türkiye, neden Kore’ye asker göndermesi 4. Türkiye’nin, Kore’ye asker göndermesinin Federal Almanya Cumhuriyeti ve İsveç’teki yankıları ve bu ülkelere yansımaları. 5. Soğuk Savaş Döneminin ilk sıcak çatışmasında Türkiye, Kore Savaşı’na girmekle Federal Almanya Cumhuriyeti ve İsveç’in arşiv belgelerine ve basınına göre neler beklemiştir? 6. Türkiye, kaç kişilik mevcutla Kore Savaşı’na katıldı ve savaş sonunda Federal Almanya Cumhuriyeti ve İsveç arşiv belgelerine ve basınına göre kaybı ve kazancı ne oldu?
18  Proje Çıktılarının Bilime ve Uygulamaya Aktarılması:  Türkiye Cumhuriyeti ordularının katıldığı ilk çok uluslu savaş olan Kore Savaşının parametreleri amaç ve kapsam uyumu dikkate alınarak bilimsel kriterler çerçevesinde sıralanacak ve açıklanacaktır. Savaşın oluşumu, gelişimi, sonuçları Federal Almanya Cumhuriyeti ve İsveç arşivlerine ve basınına yansımaları elde ettiğimiz veriler ile ele alınıp değerlendirilecektir.
19  Proje Kapsamında Yapılan Yayınlar:  Henüz bir yayın yapılmamıştır.

  Tarih: 


  İmza: