T.C.

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ

Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü

Sıra No PROJE SONUÇ RAPORU BİLGİ FORMU
1  Proje No :   2017.11.01.557
2  Projenin Adı :   Kuraklık Ve Tuzluluk Stresleri Altında Salisilik Asit Ve Kalsiyumun ROS Sinyali Ve Antioksidan Sistem Üzerindeki Etkilerinin Araştırılması
3  Projenin İlgili Olduğu Alan Adı :   Temel Bilimler Araştırma Projesi (TBAP)
4  Proje Yürütücüsü :   Doç. Dr. Hülya TORUN
5  Proje Yürütücüsü E-posta :   hulyatorun@duzce.edu.tr
7  Proje Araştırıcıları :  Prof.Dr. Faik Ahmet AYAZ
 
8  Projenin Başlama ve Bitiş Tarihi :   10.04.2017
  10.04.2018
9  Proje Süresi :   12
10  Ek Süre :   0
11  Ek Ödenek :   0,00
12  Projenin Bütçesi :   24.988,77
13  Toplam Harcama :   24.090,28
14  İşbirliği Yapılan Kuruluş :   Yok.
15  İşbirliği Yapılan Kuruluşun Desteği :   Yok.
16  Projenin Amacı:  Projenin amacı, SA ve kalsiyum uygulamalarının tuzluluk ve kuraklık stresleri altındaki fotosentetik karbon özümlenmeleri (fiksasyonları) farklı iki çim bitkisi olan Lolium perenne L. (C3) ve Cynodon dactylon L. (C4) türlerinde fizyolojik ve biyokimyasal etkilerini aydınlatmaktır. Son yıllarda özellikle daha az bakım daha az su kavramı ile ön plana çıkan açık ve yeşil alan sistemlerindeki çim türlerine yönelik bu yönlü çalışmalar ile tuzluluk ve kuraklığa yönelik önemli bir açık, söz konusu proje ile ortaya konulmuştur.
17  Projenin Çıktıları:  Projeden üretilmiş olan makale şu an dergiye yüklenmiştir ve basım için cevap beklenmektedir.
18  Proje Çıktılarının Bilime ve Uygulamaya Aktarılması:  Doğal ve tarla koşullarında bitkiler birden fazla strese aynı anda maruz kalırlar. Çevresel streslere karşı geliştirilen tolerans mekanizmalarını anlamak ürün verim ve kalitesindeki önemli kayıpları azaltmak için önemlidir. Dolayısı ile bu proje ile fotosentetik karbon özümlenmesi farklı iki çim türünde SA kullanımının bitkilerde meydana getirdiği tolerans aydınlatılmıştır. Bu sayede, bu bitkilerin yaygın olarak kullanıldığı alanlarda tuzluluk ve su kıtlığının sebep olduğu olumsuz etkilerin iyileştirilmesine katkı sağlanabilecektir.
19  Proje Kapsamında Yapılan Yayınlar:  Projeden üretilmiş olan yayın şu an değerlendirilme aşamasındadır.

  Tarih: 


  İmza: