T.C.

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ

Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü

Sıra No PROJE SONUÇ RAPORU BİLGİ FORMU
1  Proje No :   2017.08.04.520
2  Projenin Adı :   Siber Terörizmin Evrilişi ve Uluslararası Boyutu: Türkiye Üzerine Etkileri
3  Projenin İlgili Olduğu Alan Adı :   Sosyal ve Beşeri Bilimler Araştırma Projesi (SBBAP)
4  Proje Yürütücüsü :   Doç.Dr. Zafer AKBAŞ
5  Proje Yürütücüsü E-posta :   zaferakbas@duzce.edu.tr
7  Proje Araştırıcıları :  Yüksek Lisans Öğrencisi Dilaver Gedik
 
8  Projenin Başlama ve Bitiş Tarihi :   20.02.2017
  20.02.2018
9  Proje Süresi :   12
10  Ek Süre :   0
11  Ek Ödenek :   0,00
12  Projenin Bütçesi :   2.770,00
13  Toplam Harcama :   0,00
14  İşbirliği Yapılan Kuruluş :   Herhangi bir kuruluş ile işbirliği yapılmamıştır.
15  İşbirliği Yapılan Kuruluşun Desteği :   Herhangi bir kuruluş ile işbirliği yapılmamıştır.
16  Projenin Amacı:  Bu çalışmada; siber alan ve bu alandaki faaliyetlerin önemi, siber güvenlik terörizmin gelişimi ve küresel boyutu, Türkiye’nin milli güvenliğini tehdit eden siber saldırıların önlenmesi amacıyla siber alanda alınması gereken önlemler, siber alanda bulunan tehditler hakkında farkındalık oluşturulması amaçlanmıştır. Tezin hipotezleri ise; 1. 21. Yüzyılda değişen güvenlik anlayışı kapsamında siber tehdit, siber saldırı ve siber terörizm küresel boyutta bir tehdittir. 2. Siber ortam, kara, hava, deniz ve uzayın ardından beşinci savaş ortamı olarak yerini almış durumdadır. 3. Siber saldırı ve siber terörizm faktörleri Türkiye’nin milli güvenliğini önemli derecede tehdit etmektedir.
17  Projenin Çıktıları:  Türkiye bugün siber uzay güvenliği konusunda teknolojik gelişmişlik açısından dünyanın önde gelen ülkelerinden birisidir. Teşkilatlanma, bilinç ve eğitim açısından durum ise tam tersidir. Türkiye’nin güvenliğini etkileyen siber alt yapısının günümüz şartlarında olması gereken özellikleri taşımadığı ve ülke için gerekli olan bilişim yapısını tam olarak karşılamadığı değerlendirilmektedir. Siber alt yapının ihtiyaçları karşılamaması olabilecek siber saldırılar durumunda yetersiz kalacaktır. Bilgi güvenliği konusunda sorumluluk, koordinasyon ve yetkilerin dağınık bir yapı göstermesi de hassasiyeti daha da arttırmaktadır. Bu kapsamda; tezin hipotezleri arasında bulunan “Siber saldırı ve siber terörizm faktörleri Türkiye’nin milli güvenliğini önemli derecede tehdit etmektedir.” varsayımı doğrulanmış olup, bundan dolayı ulusal güvenlik bir bütün olarak ele alınmalıdır. Bir yerde olan zafiyet, çok ciddi boyutlarda güvenlik ihlaline neden olabilecektir. Tehdidin bu kadar gelişmiş, beceri sahibi, bilgili ve teknolojik açıdan üst düzeyde olduğu bir dünyada, onunla mücadele edebilmeli en etkin yolu, ondan bir adım önde olmaktır.
18  Proje Çıktılarının Bilime ve Uygulamaya Aktarılması:  Bilgi ve iletişim teknolojilerinin günlük hayattan en kritik askeri sistemlere kadar her alanda kullanılması ile birlikte siber ortamın korunması ülkeler açısından milli güvenliğin önemli unsurlarından biri haline gelmiştir. Artık günümüzde kara, deniz, hava ve uzayın yanı sıra siber ortamda yeni bir mücadele ve savaş alanı olarak ortaya çıkmıştır. Siber sistemlerin kullanımının yaygınlaşmasıyla bu sistemlere yapılan saldırıların sayısı ve karmaşıklığı da artmıştır. Yapılan siber saldırılar nedeniyle şirketlerin ve ülkelerin milyarlar tutarında maddi kayba uğradıkları ileri sürülmektedir. Teknolojik gelişmeler ışık hızıyla ilerlediği bir dönemde bu gelişmelerin getirdiği tehdit, zafiyet ve risklere karşı tedbirlerin alınması ve uygulamaya konulması büyük önem arz etmektedir. Bu maksatla siber alanda güvenliğin sağlanması, gerekli altyapının oluşturularak savunma ve saldırı kabiliyetlerinin kazanılması, başarılması gereken stratejik bir hedeftir. Sadece siber silahların kullanıldığı ülkelerarası bir siber savaşın olması çok zor görünmektedir. Öte yandan gelecekteki tüm çatışmalarda siber silahların güç çarpanı olarak geleneksel silahların yanında kullanacağı ise kesindir.
19  Proje Kapsamında Yapılan Yayınlar:  Z. Akbaş, D. Gedik “Doğu Akdeniz Enerji Kaynakları Üzerindeki Türk Ve Rum Rekabeti: Jeopolitik Ve Jeoekonomik Bir Analiz” 1. Uluslararası Avrasya Enerji Sorunları Sempozyumu, İzmir, Türkiye, 2015, ss. 421-436.

  Tarih: 


  İmza: