T.C.

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ

Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü

Sıra No PROJE SONUÇ RAPORU BİLGİ FORMU
1  Proje No :   2016.02.03.494
2  Projenin Adı :   Yapraklı Ağaçlardan Üretilen Masif Panel Levhaların Bazı Teknolojik Özelliklerine Taslak Kesiş Yönünün Etkisi
3  Projenin İlgili Olduğu Alan Adı :   Tarım, Ormancılık Araştırma Projesi (TOAP)
4  Proje Yürütücüsü :   Dr.Öğr. Üyesi Halil İbrahim ŞAHİN
5  Proje Yürütücüsü E-posta :   halilibrahimsahin@duzce.edu.tr
7  Proje Araştırıcıları :  Yüksek Lisans Öğrencisi Metin ÖZKAN
 
8  Projenin Başlama ve Bitiş Tarihi :   11.10.2016
  11.04.2019
9  Proje Süresi :   18
10  Ek Süre :   12
11  Ek Ödenek :   0,00
12  Projenin Bütçesi :   7.486,45
13  Toplam Harcama :   6.086,26
14  İşbirliği Yapılan Kuruluş :   Herhangi bir kuruluş ile işbirliği yapılmamıştır.
15  İşbirliği Yapılan Kuruluşun Desteği :   Desteğin tamamı DÜBAP tarafından sağlanmıştır.
16  Projenin Amacı:  Son yıllarda tutkallama tekniği ile beraber gelişen ve hemen her kullanım yeri için uygulama alanı sahip laminasyon teknolojisi, masif ağaç malzemenin rasyonel kullanımını sağlamaktadır. Laminasyon teknolojisi, masif oduna göre daha stabil, kusursuz ve estetik bir görünüme sahip masif panel levhalarının üretimini de uygulama alanına katarak büyümektedir. Ülkemizde son yıllardaki tesisleşme süreci ve artan masif panel üretimi baz alındığında masif panel ile ilgili yeterince akademik ve literatür çalışmalarının olmadığı görülmektedir. Bu çalışmada; masif panel taslaklarının kesiş yönleri standart üretim baz alınarak, teğet, radyal ve standart (karışık veya teğet-radyal) panel üretim yapılmıştır. Üretimde dört farklı yapraklı ağaç (kayın, meşe, iroko ve sapelli) kullanılmıştır. Bu tez çalışmasında, radyal ve teğet yönde hazırlanmış masif paneller ile standart (karışık veya teğet-radyal) masif panellerin bazı fiziksel ve mekanik özellikleri tespit edilmiştir.
17  Projenin Çıktıları:  Çalışmada kullanılan masif panel levhalar Düzce yöresinde faaliyet gösteren bir fabrikadan temin edilmiştir. Test levhaları için lata kesiş yönleri baz alınarak üç farklı üretim yöntemi uygulanmıştır. Üretim de kullanılan latalar hem farklı ağaçlardan (aynı tür içerisinde) hem de ağaç gövdesinin farklı kısımlarından elde edilmiştir. Bu durum masif panel levhalarının mekanik özelliklerinde meydana gelen değişimlerin ana sebebini oluşturmaktadır. Dünyada ve ülkemizde masif panel levha üretimiyle ilgili çok kısıtlı çalışmalar bulunmaktadır. Bu açıdan bakıldığında tez çalışmasında kullanılan 4 farklı ağaç türü ve 3 farklı kesiş yöntemi bu alandaki literatür çalışmalarına önemli katkılar sağlayacağı düşünülmektedir. Özellikle son yıllarda masif panel levha üretimindeki ve kullanım alanlarındaki artışa paralel olarak farklı ağaç türlerinin ve tutkal çeşitlerinin kullanılabilme olanaklarının bulunması, bu sektördeki ürün fiyatı ve çeşitliliği bakımından yeni alternatiflerinin ortaya çıkmasını sağlayacaktır. Bu nedenle ileride yapılacak olan çalışmalarda farklı ağaç türü ve tutkalların kullanım olanaklarının belirlenmesi önemli olacaktır. Günümüzde masif panel levhaları birçok alanda kullanılmaktadır. Bu tez çalışması kapsamında elde edilen sonuçlar taslak kesiş yönünün levhaların mekanik özellikleri üzerine önemli etkileri olduğu görülmüştür. Bu nedenle masif panel levha üretiminde, kullanım alanlarının da göz önünde bulundurularak farklı üretim yöntemi ve teknikleri uygulanabilir. Sonuçta masif panel levhalarının standart üretim metoduna alternatif olarak teğet ve radyal kesiş yönlü üretilerek, mekaniksel özelliklerin yüksek olması istendiği bazı kullanım alanlarında rahatlıkla değerlendirebileceği söylenebilir.
18  Proje Çıktılarının Bilime ve Uygulamaya Aktarılması:  Proje Çıktılarının Bilime ve Uygulamaya Aktarılması amacı ile tez çalışması sonunda gerekli önermeler de bulunulmuştur.
19  Proje Kapsamında Yapılan Yayınlar:  1. Sahin H.I. ve Özkan, M. “Masif panel teknolojisi”, 2nd International Mediterranean Scienceand Engineering Congress (IMSEC 2017), October 25-27, Adana/Turkey, 2017, ss. 1743-1750.

  Tarih: 


  İmza: