T.C.

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ

Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü

Sıra No PROJE SONUÇ RAPORU BİLGİ FORMU
1  Proje No :   2017.05.01.531
2  Projenin Adı :   Yığılca Bal Arısı Ekotipinin Bazı Davranış, Koloni Gelişimi ve Verim Özellikleri Bakımından Islah ve Seleksiyonu
3  Projenin İlgili Olduğu Alan Adı :   Temel Bilimler Araştırma Projesi (TBAP)
4  Proje Yürütücüsü :   Doç. Dr. Meral KEKEÇOĞLU
5  Proje Yürütücüsü E-posta :   meralkekecoglu@duzce.edu.tr
7  Proje Araştırıcıları :  Dr.Öğr. Üyesi Pınar GÖÇ RASGELE
 Öğr. Gör. Dr. Münir UÇAK
 
8  Projenin Başlama ve Bitiş Tarihi :   20.02.2017
  20.02.2020
9  Proje Süresi :   36
10  Ek Süre :   0
11  Ek Ödenek :   21.150,00
12  Projenin Bütçesi :   149.873,00
13  Toplam Harcama :   140.810,69
14  İşbirliği Yapılan Kuruluş :   Bu çalışmada işbirliği yapılmış bir kuruluş bulunmamaktadır.
15  İşbirliği Yapılan Kuruluşun Desteği :   Bu çalışmada işbirliği yapılmış kuruluş bulunmadığından farklı bir kuruluş desteği alınmamıştır.
16  Projenin Amacı:  Bu çalışmada, Batı Karadeniz bölgesinde bulunan Yığılca bal arısı genotipinin bazı davranış, koloni gelişimi ve verim özellikleri bakımından ıslah ve seleksiyonu ve kaliteli damızlık materyal oluşturulması amaçlanmıştır.
17  Projenin Çıktıları:  1. Yığılca arısının ıslah ve seleksiyonu üzerine ilk çıktılar sağlamış olunacak 2. Damızlık kolonilerin seçimi gerçekleştirilmiş olacak 3. Bu kolonilerden ana arı ve soy hatları oluşturulmuş olacak 4. Ürün bakımın istenen özelliklere sahip kolonilerin çoğaltılması, suni tohumlama yoluyla güçlü soy hatları oluşturulacak, 5. Yığılca arısının gen kaynağı olarak korunmasına katkıda bulunmuş olacaktır. 6. Ana arı yetiştiricilerine damızlık materyal sağlanması, dolayısıyla sektörel ve bölgesel kalkınmaya büyük katkı sağlayacaktır.
18  Proje Çıktılarının Bilime ve Uygulamaya Aktarılması:  Türkiye, dünya arıcılığının önemli gen merkezlerinden birisidir. Ülke genelinde değişik ekolojik koşullara uyum göstermiş olan arı populasyonları çeşitli özellikler bakımından oldukça geniş bir varyasyon göstermektedir. Bu doğrultuda, bu çalışma çıktıları ile Düzce bölgesinin iklim koşullarında yüksek performans gösteren ıslah edilmiş damızlık bir sürü elde edilmesi ve Yığılca arısının gen kaynağı olarak korunması ve bu sürüden bölgedeki ana arı yetiştiricilerine damızlık materyal sağlanması, suni tohumlama yoluyla üst düzey verimliliğe sahip soy hatları oluşturulacak ve dolayısıyla sektörel ve bölgesel kalkınma açısından katkı sağlanacaktır.
19  Proje Kapsamında Yapılan Yayınlar:  Bu proje kapsamında yayın üretme çalışmalarımız hali hazırda devam etmektedir.

  Tarih: 


  İmza: