T.C.

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ

Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü

Sıra No PROJE SONUÇ RAPORU BİLGİ FORMU
1  Proje No :   2016.04.02.499
2  Projenin Adı :   DOĞU MARMARA/ BATI KARADENİZ BÖLGESİNDE KANSER YÜKÜ VE NADİR KANSER SIKLIĞI
3  Projenin İlgili Olduğu Alan Adı :   Sağlık Bilimleri Araştırma Projesi (SBAP)
4  Proje Yürütücüsü :   Prof.Dr. Binnur ÖNAL
5  Proje Yürütücüsü E-posta :   binnuronal@duzce.edu.tr
7  Proje Araştırıcıları :  Prof.Dr. BİNNUR ÖNAL
 Doç.Dr. Mehmet Gamsızkan
 Prof.Dr. HANDAN ANKARALI
 
8  Projenin Başlama ve Bitiş Tarihi :   11.10.2016
  11.10.2017
9  Proje Süresi :   12
10  Ek Süre :   0
11  Ek Ödenek :   0,00
12  Projenin Bütçesi :   4.655,00
13  Toplam Harcama :   3.500,00
14  İşbirliği Yapılan Kuruluş :   .
15  İşbirliği Yapılan Kuruluşun Desteği :   .
16  Projenin Amacı:  Bu çalışmanın amacı, bölgesel kanser insidansını ve Patoloji Kliniği kayıtları temelinde, kanser tiplerini belirlemek ve ayrıca bölgenin nadir kanser yükü’nü gözlemlemektir.
17  Projenin Çıktıları:  Erkeklerde en sık görülen kanserler, araştırma bölgemizde ve Türkiye genelinde; Akciğer ve Prostat kanseri olup tütüne bağlı kanserler, erkeklerde önemini korumaya, listenin üst sıralarında yer almaya devam etmektedir. Tütüne ve kimyasal karsinojen boyalara bağlı gelişen kanserlerden biri olan Mesane kanseri, araştırma verilerimizde Türkiye ve dünya ortalamasının üzerinde bir sıklıkla; erkeklerde %13.68, kadınlarda % 10.52 görülme sıklığı ile üçüncü sırada yer almaktadır. Benzer şekilde, tütüne bağlı kanser türlerinden olan Dudak/ Oral Kavite kanserleri, Türkiye ortalamasında erkeklerde ilk on’da yer almazken araştırmamızda; 9.sırada gözlenmektedir. Ülkemiz verilerinden farklı olarak; kadınlarda Tiroit kanseri araştırmamızda en sık saptanan 2. kanser olarak listede yer almaktadır. Dünya Sağlık Örgütü’nün taranabilir kanserler olarak önerdiği ve ülkemizde de ilk sıralarda yer alan Meme, rahim ağzı (Serviks), kalın bağırsak (Kolorektal) kanserleri için 1990’lı yıllardan bu yana toplum tabanlı tarama programları yürütülmektedir. Tüm kadın kanserleri vakaları içerisinde, taranabilen ve erken dönemde tanı alabilen kadın kanseri türlerinin oranı %35’tir. Erkek kanserleri içinde ise bağırsak kanseri %7 oran ile dördüncü sırada yer almaktadır. Türkiye’de Toplum tabanlı kanser taramalarında; 81 ilde en az bir tane, toplamda 28 adet mobil olmak üzere toplam 208 KETEM (Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi) bulunmaktadır. Ayrıca son yıllarda TSM–AÇSAP ve Aile Hekimleri kanser taramalarına destek vermektedirler. Düzce İli de 2013 yılından bu yana Sağlık Bakanlığı Kanser Dairesi Kayıt Sistemine dahil edilmiştir. Üniversitemiz Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı’nın da aktif desteği ve kanser verilerinin kalite kontrolü süreçlerindeki öncülüğü ile bölgede kanserden korunma ve erken tanı süreçlerinde önemli yol alınacağına inanıyoruz.
18  Proje Çıktılarının Bilime ve Uygulamaya Aktarılması:  Erkeklerde en sık görülen kanserler, araştırma bölgemizde ve Türkiye genelinde; Akciğer ve Prostat kanseri olup tütüne bağlı kanserler, erkeklerde önemini korumaya, listenin üst sıralarında yer almaya devam etmektedir. Tütüne ve kimyasal karsinojen boyalara bağlı gelişen kanserlerden biri olan Mesane kanseri, araştırma verilerimizde Türkiye ve dünya ortalamasının üzerinde bir sıklıkla; erkeklerde %13.68, kadınlarda % 10.52 görülme sıklığı ile üçüncü sırada yer almaktadır. Benzer şekilde, tütüne bağlı kanser türlerinden olan Dudak/ Oral Kavite kanserleri, Türkiye ortalamasında erkeklerde ilk on’da yer almazken araştırmamızda; 9.sırada gözlenmektedir. Ülkemiz verilerinden farklı olarak; kadınlarda Tiroit kanseri araştırmamızda en sık saptanan 2. kanser olarak listede yer almaktadır. Dünya Sağlık Örgütü’nün taranabilir kanserler olarak önerdiği ve ülkemizde de ilk sıralarda yer alan Meme, rahim ağzı (Serviks), kalın bağırsak (Kolorektal) kanserleri için 1990’lı yıllardan bu yana toplum tabanlı tarama programları yürütülmektedir. Tüm kadın kanserleri vakaları içerisinde, taranabilen ve erken dönemde tanı alabilen kadın kanseri türlerinin oranı %35’tir. Erkek kanserleri içinde ise bağırsak kanseri %7 oran ile dördüncü sırada yer almaktadır. Türkiye’de Toplum tabanlı kanser taramalarında; 81 ilde en az bir tane, toplamda 28 adet mobil olmak üzere toplam 208 KETEM (Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi) bulunmaktadır. Ayrıca son yıllarda TSM–AÇSAP ve Aile Hekimleri kanser taramalarına destek vermektedirler. Düzce İli de 2013 yılından bu yana Sağlık Bakanlığı Kanser Dairesi Kayıt Sistemine dahil edilmiştir. Üniversitemiz Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı’nın da aktif desteği ve kanser verilerinin kalite kontrolü süreçlerindeki öncülüğü ile bölgede kanserden korunma ve erken tanı süreçlerinde önemli yol alınacağına inanıyoruz.
19  Proje Kapsamında Yapılan Yayınlar:  -

  Tarih: 


  İmza: