T.C.

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ

Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü

Sıra No PROJE SONUÇ RAPORU BİLGİ FORMU
1  Proje No :   2016.02.02.463
2  Projenin Adı :   Antalya yöresindeki Doğal Kestane (Castanea sativa Mill.) popülasyonlarının ekolojik ve silvikültürel yönden incelenmesi
3  Projenin İlgili Olduğu Alan Adı :   Tarım, Ormancılık Araştırma Projesi (TOAP)
4  Proje Yürütücüsü :   Doç. Dr. Şemsettin KULAÇ
5  Proje Yürütücüsü E-posta :   semsettinkulac@duzce.edu.tr
7  Proje Araştırıcıları :  Yüksek Lisans Öğrencisi Bilal AKDAĞ
 
8  Projenin Başlama ve Bitiş Tarihi :   19.07.2016
  19.07.2017
9  Proje Süresi :   12
10  Ek Süre :   0
11  Ek Ödenek :   0,00
12  Projenin Bütçesi :   6.997,50
13  Toplam Harcama :   3.963,70
14  İşbirliği Yapılan Kuruluş :   Proje DÜBAP dışında desteklenmemiştir.
15  İşbirliği Yapılan Kuruluşun Desteği :   DÜBAP tan başka destek alınmamıştır.
16  Projenin Amacı:  Antalya Manavgat-Selge bölgesinde yeni keşfedilen anıt kestane popülasyonun ekolojik, fenolojik ve silvikültürel bazı özelliklerinin ortaya konmasına çalışılmıştır. Özellikle tohum özelliklerinin, yaprak karakterlerinin ve fidan özelliklerinin belirlenmesi ile popülasyon içi genetik varyasyonun belirlenmesine çalışılmıştır. ayrıca tespit edilen 6 farklı popülasyonun tohum özellikleri incelenerek popülasyonlar arası varyasyonların belirlenmesi amaçlanmıştır.
17  Projenin Çıktıları:  Antalya-Selge yöresindeki anıt kestane meşceresinin tanınırlığı artmıştır. Popülasyonun genetik çeşitliliği ortay konmuştur. diğer popülasyonlarla kıyaslaması yapılmıştır.
18  Proje Çıktılarının Bilime ve Uygulamaya Aktarılması:  OGM personelinin özellikle Selge popülasyonuna olan ilgisi artmıştır. Genetik varyasyonun yüksek çıkması popülasyon bireylerinin gelebilecek olası tehlikelere karşı dayanıklı olabileceğini ortaya koymuştur. Nispeten kurak bir mıntıkada (Selge bölgesi) yaşayan bu popülasyonun tohumlarından elde edilen fidanlar kurak-yarı kurak mıntıkalarda yapılabilecek ağaçlandırma çalışmalarda kullanılması fayda sağlayabilir.
19  Proje Kapsamında Yapılan Yayınlar:  Henüz yayın yapılmamıştır.

  Tarih: 


  İmza: