T.C.

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ

Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü

Sıra No PROJE SONUÇ RAPORU BİLGİ FORMU
1  Proje No :   2016.06.07.488
2  Projenin Adı :   Candida Mikroorganizmalarının Yapışmasını Önleyen Polimerik Yüzeylerin Sentezi ve Karakterizasyonu
3  Projenin İlgili Olduğu Alan Adı :   Sağlık Bilimleri Araştırma Projesi (SBAP)
4  Proje Yürütücüsü :   Dr.Öğr. Üyesi İkrime Orkan Uçar
5  Proje Yürütücüsü E-posta :   ikrimeucar@duzce.edu.tr
7  Proje Araştırıcıları :  Dr.Öğr. Üyesi Emel Çalışkan
 Arş.Gör.Dr. Özge Kılınçel
 
8  Projenin Başlama ve Bitiş Tarihi :   26.08.2016
  26.08.2019
9  Proje Süresi :   36
10  Ek Süre :   0
11  Ek Ödenek :   24.245,36
12  Projenin Bütçesi :   273.300,06
13  Toplam Harcama :   264.249,76
14  İşbirliği Yapılan Kuruluş :   Yoktur.
15  İşbirliği Yapılan Kuruluşun Desteği :   Yoktur.
16  Projenin Amacı:  Bu projenin amacı polimerik yüzeyler üzerine medikal alanda fırsatçı patojenler olarak da bilinen ve sistemik mantar enfeksiyonlarının başlıca sebebi olan Candida türlerinin adezyonunun incelenmesi ve yüzey özellikleri ile ilişkilendirilmesidir.
17  Projenin Çıktıları:  1 ulusal makale, 2 uluslararası bildiri ve 1 yüksek lisans tezi.
18  Proje Çıktılarının Bilime ve Uygulamaya Aktarılması:  Dokuların, protez cihazların, medikal ve cerrahi aletlerin yüzeylerine Candida’ların yapışmasını ve kolonizasyonunu etkileyen faktörlerin anlaşılması, bu kolonizasyonu ve sonraki enfeksiyonları azaltmak veya önlemek için yenilikçi stratejilerin geliştirilmesinde esastır. Bu stratejiler genel olarak Candida enfeksiyonlarının önlenmesi ve tedavisi ile birlikte, aynı zamanda protez cihazların ömrünü artırmak ve protez cihazlar ile ilişkili enfeksiyonlardaki hastalık oranını ve süresini azaltmak için de önemlidir. Bu proje çalışması bu alanda yapılacak çalışmalara ışık tutması ve mikro ölçekli pürüzlülüğe sahip yüzeylerin bu alandaki etkisini ortaya koyması açısından önem taşımaktadır. Candida türlerinin ve bağlanacakları yüzeyin ilişkisini inceleyen çalışmalarda en önemli faktörlerden biri olan yüzey pürüzlülüğünün bir ölçüsü olarakta nitelendirilen temas açısı histeresisinin (karmaşasının) Candida türlerinin yapışması üzerine olan etkisini inceleyen çalışma literatürde mevcut değildir. Bu ilişkinin ilk kez incelenmiş olması ve bu ilişkinin ortaya koyulmasına yönelik yapılacak çalışmaların bu alanda sentezlenecek yeni polimerik biyomalzemelere ışık tutacak olması projenin özgün tarafıdır. Kullanılan polimerlerin endüstriyel olarak uygulama alanı bulması muhtemeldir. Bu çalışma sadece medikal alanda değil, faklı alanlarda bu amaçla kullanılacak polimerik malzemelerin kullanıldığı çalışmalara da ışık tutacaktır.
19  Proje Kapsamında Yapılan Yayınlar:  1) H. Kır, İ. O. Uçar, Ö. Kılınçel, E. Çalışkan, Investigation of Candida Microorganisms Adherence to Polymeric Surfaces: A Review, Gazi Journal of Engineering Sciences, 4(3), 157-167, 2018. 2) H. Kır, İ. O. Uçar, Ö. Kılınçel, E. Çalışkan, Evaluation of Candida albicans Adhesion on Thin Polymeric Surfaces, International Conference on Physical Chemistry and Functional Materials (PCFM'18), 19-21 June 2018, Fırat University, Elazığ, TURKEY, 40-45, 2010. 3) H. R. Mut, İ. O Uçar, Ö. Kılınçel, E. Çalışkan, EVA ve PP Bazlı Polimerik Yüzeyler Üzerine Candida albicans Tutunmasının İncelenmesi, 2nd International Eurasian Conference on Biological and Chemical Sciences (EURASIANBIOCHEM 2019), 28-29 June 2019, Ankara/TURKEY, 985-991, 2019. 4) H. R. Mut, (2019). Polimer Yüzeyler Üzerine Candida Türlerinin Tutunmasının İncelenmesi, Düzce Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Kimya Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi.

  Tarih: 


  İmza: