T.C.

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ

Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü

Sıra No PROJE SONUÇ RAPORU BİLGİ FORMU
1  Proje No :   2016.02.02.413
2  Projenin Adı :   Yangının, Düzce İli Yapraklı Ormanlık Alanlarında, Vejetasyon ve Toprak Özellikleri Üzerine Olan Etkilerinin Araştırılması: 2 Eylül 2015 Tarihli Hasanlar Orman Yangını Örneği
3  Projenin İlgili Olduğu Alan Adı :   Tarım, Ormancılık Araştırma Projesi (TOAP)
4  Proje Yürütücüsü :   Dr.Öğr. Üyesi İsmail BAYSAL
5  Proje Yürütücüsü E-posta :   ismailbaysal@duzce.edu.tr
7  Proje Araştırıcıları :  Dr.Öğr. Üyesi Faruk YILMAZ
 Dr.Öğr. Üyesi Şemsettin KULAÇ
 Prof.Dr. Süleyman AKBULUT
 Dr.Öğr. Üyesi Beşir YÜKSEL
 Arş.Gör. Nuray ÖZTÜRK
 
8  Projenin Başlama ve Bitiş Tarihi :   22.02.2016
  22.02.2017
9  Proje Süresi :   12
10  Ek Süre :   0
11  Ek Ödenek :   0,00
12  Projenin Bütçesi :   24.957,40
13  Toplam Harcama :   22.530,58
14  İşbirliği Yapılan Kuruluş :   Düzce Üniversitesi Rektörlüğü, Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü.
15  İşbirliği Yapılan Kuruluşun Desteği :   24.957,40 TL
16  Projenin Amacı:  Proje çalışmasının, 1. Yangının kısa süreli vejetasyonda neden olduğu farklı etkilenme derecelerini, morfolojik ve fizyolojik olarak belirlemek, 2. Yangının farklı arazi kullanımlarındaki alanlarda toprak özellikleri üzerine olan etkilerini araştırmak, 3. Meşe ormanlık alanlarında yangın sonrası üretim çalışmalarında meşcere ve ağaçların hayatiyet durumlarının belirlenmesine ve yorumlanmasına yardımcı olabilecek yöntemler ve değerlendirmeler ile ilgili yaklaşımlar ortaya koymak, 4. Ülkemizde, özellikle yapraklı ormanlık alanlarda, orman yangınları konusunda yapılmış az sayıdaki çalışmalara katkı sağlayarak, orman yangınları konusunda eksik olan literatür bilgisinin zenginleştirilmesine katkı sağlamak şeklinde sıralanabilecek hedefleri bulunmaktadır. Yukarıda bahsedilen bu hedefler istikametinde proje çalışması ile ulaşılmak istenilen ana amaç olarak ise ülkemizde orman yangınlarının ekolojisi ve yönetimi konularındaki bilgi birikimini artırmak ve yangın sonrası uygulamalara yönelik yeni yaklaşımlar ortaya koymak şeklinde ifade edilebilir.
17  Projenin Çıktıları:  Proje çalışmalarından elde edilen verilerden yararlanılarak iki adet yüksek lisans tezi, uluslararası bir kongrede tam metin sözlü bildiri ve iki özet sözlü bildiri olmak üzere üç adet uluslararası bildiri üretilmiştir.
18  Proje Çıktılarının Bilime ve Uygulamaya Aktarılması:  Gerçekleştirilen bu proje çalışması ile birlikte yangın sonrası değerlendirmeler için uygulamada karşılaşılan birtakım sorunların çözümüne yönelik yaklaşımlar ortaya konulmaya çalışılmıştır. Şöyle ki, yangın tiplerinin belirlenmesi ve haritalanmasında, arazide yangının kontrol altına alınmasından hemen sonra yangın alanında gerçekleştirilen arazi gözlem ve incelemelerine dayalı bir yöntem izlenilmiştir. Bu kapsamda, yangın alanının içinde ortaya çıkan farklı yangın türleri yangın şiddeti ve yanıcı madde tüketimine de bağlı olarak yersel ölçüm ve gözlemlerle sayısal olarak detaylı bir şekilde haritalanması gerçekleştirilmiştir. Bu yönüyle proje çalışması yoğun arazi ve büro çalışmaları neticesinde detaylı olarak ortaya konulan bir çalışma özelliği taşımaktadır. Ülkemizde yangın sonrası yanan alanlara yönelik değerlendirmeler için proje çalışmasında olduğu üzere kurgulanmış ve gerçekleştirilmiş bir çalışma olması bakımından da ülkemiz için bir ilk çalışma özelliği de taşımaktadır. Yangın sonrasının, orman yangını davranışı parametreleri de dikkate alınmak üzere ayrıntılı bir şekilde tespit edildiği ve haritalandığı proje çalışma alanının, sonraki yıllarda yapılacak başkaca araştırmalar için oldukça önemli bir altlık vazifesi görevi de görmesi beklenmektedir. Proje kapsamında, araştırma alanında ve civarında yayılış gösteren Q. cerris ve Q. pubescens türleri için yangından etkilenme durumlarının değerlendirilmesi ve yangın sonrası hayatiyet durumlarının belirlenmesi konularına yönelik olarak ülkemizde ilk defa kapsamlı bir çalışma ortaya konulmuştur. Proje çalışması, ülkemizde yangın sonrası ağaçlardaki hayatiyet durumlarının izlenmesi ve değerlendirilmesi çalışmalarıyla birlikte farklı yangın şiddeti sınıflarında yangının ağaçlarda neden olduğu bazı fizyolojik ve biyokimyasal değişimlerinin araştırılmasına yönelik de ilk çalışma özelliği taşımaktadır. Proje kapsamında, Yangının Farklı Arazi Kullanımlarında Bazı Toprak Özelliklerine Etkileri Düzce Hasanlar Köyü Orman Yangını Örneği ve Yangın Sonrası Genç Meşe Meşcerelerinde Meydana Gelen Bazı Fizyolojik Ve Biyokimyasal Değişimler başlıklı olmak üzere iki ayrı yüksek lisans tez çalışması tamamlanmıştır. Ayrıca, proje çalışması ile üniversitemiz Orman Fakültesi ve Ormancılık Meslek Yüksek Okulu bünyelerinde okutulmakta olan lisans ve önlisans derslerinin arazi uygulamalarına hizmet eden doğal bir teknik gezi alanı kazanımı da söz konusu olmuştur.
19  Proje Kapsamında Yapılan Yayınlar:  Kabaoğlu, A, 2019. Yangın Sonrası Genç Meşe Meşcerelerinde Meydana Gelen Bazı Fizyolojik Ve Biyokimyasal Değişimler, Düzce Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi. Tüce, S. 2019. Yangının Farklı Arazi Kullanımlarında Bazı Toprak Özelliklerine Etkileri: Düzce Hasanlar Köyü Orman Yangını Örneği, Düzce Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi. Kabaoğlu A., Kulaç Ş., Baysal İ., Öztürk N., Akbulut, S., Yüksel, B., Özbayram, A. K. 2019. Preliminary Results of Seasonal Variations in Prolin Amounts of Quercus cerris and Quercus pubescens Leaves Affected by Different Fire Intensities. 3rd International Symposium on Innovative Approaches in Scientific Studies, ISAS 2019, 19, 20, 21 April 2019, Ankara, Turkey. Page 556-558. Tam metin sözlü bildiri. Baysal, İ. 2019. Determination of Fire Types and Fire Severity in Burned Oak Forest: A Case Study on 2 September 2015 Hecinler Forest Fire. Ecology Symposium, 11, 12, 13 May 2017, Kayseri, Turkey. Abstracts book, page 102-102. Özet sözlü bildiri. Kabaoğlu, A., Öztürk, N., Kulaç, Ş., Baysal, İ., Akbulut, S., Özbayram, A., Yüksel, B. 2017. Differences in total soluble sugar amount of Quercus pubescens and Quercus cerris trees after the low and high intensity of surface fire, Ecology Symposium, 11, 12, 13 May 2017, Kayseri, Turkey. Abstracts book, page 116-116. Özet sözlü bildiri.

  Tarih: 


  İmza: