T.C.

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ

Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü

Sıra No PROJE SONUÇ RAPORU BİLGİ FORMU
1  Proje No :   2016.11.05.418
2  Projenin Adı :   Glutensiz Kuskus Üretiminde Yerel Pirinç Çeşidinden (Oryza sativa L.) Elde Edilmiş Pirinç Ununun Kullanım Olanakları
3  Projenin İlgili Olduğu Alan Adı :   Mühendislik Araştırma Projesi (MAP)
4  Proje Yürütücüsü :   Doç. Dr. Emine AYDIN
5  Proje Yürütücüsü E-posta :   emineaydin@duzce.edu.tr
7  Proje Araştırıcıları :  Prof.Dr. Duygu GÖÇMEN
 
8  Projenin Başlama ve Bitiş Tarihi :   22.02.2016
  22.08.2018
9  Proje Süresi :   24
10  Ek Süre :   6
11  Ek Ödenek :   18.880,00
12  Projenin Bütçesi :   174.447,52
13  Toplam Harcama :   170.912,33
14  İşbirliği Yapılan Kuruluş :   Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü (Prof. Dr. Duygu GÖÇMEN)
15  İşbirliği Yapılan Kuruluşun Desteği :   -
16  Projenin Amacı:  Yapılan araştırmalar sonucunda, Düzce-Konuralp’te yetiştirilmekte olan Oryza sativa L. türü pirincin kimyasal bileşimi ve besleyici özellikleri üzerine yapılmış herhangi bir çalışmaya rastlanamamıştır. Bu çalışma ile Düzce’de yetiştirilen pirincin, fiziksel ve kimyasal özellikleri ile toplam fenolik madde, antioksidan aktivite ve biyoalınabilirliği belirlenmiştir. Bu çalışma sayesinde ayrıca geleneksel bir gıdamız olan kuskus üretiminde pirinç kullanım olanakları da araştırılmıştır. Antialerjenik özelliğe sahip olan pirinç ve bu pirinçten ön işlem uygulanarak elde edilen pirinç unu ile herhangi bir katkı maddesi ilave edilmeden başarılı bir şekilde kuskus üretimi gerçekleştirilmiştir. Bu sayede geleneksel bir gıdamız olan kuskus, çölyak hastaları ile son zamanlarda glutensiz ürünler tüketmeyi tercih eden bireyler için de alternatif bir gıda ürünü olarak geliştirilmiştir.
17  Projenin Çıktıları:  Bu çalışma sayesinde daha önce kimyasal bileşimi ve besleyici özellikleri ile toplam fenol, antioksidan aktivite ve biyoalınabilirliği belirlenmemiş olan ve yöremizde geleneksel olarak yetiştirilmeye devam edilen, bu yöreye özgü, Düzce Konuralp pirinci hakkında bilimsel veriler elde edilmiştir. Yine bu çalışma sayesinde, antialerjenik özelliğe sahip olan pirinç ve bu pirinçten ön işlem uygulanarak elde edilen pirinç unu ile herhangi bir katkı maddesi ilave edilmeden başarılı bir şekilde kuskus üretimi gerçekleştirilmiştir. Bu sayede geleneksel bir gıdamız olan kuskus, çölyak hastaları ile son zamanlarda glutensiz ürünler tüketmeyi tercih eden bireyler için de alternatif bir ürün olarak geliştirilmiştir.
18  Proje Çıktılarının Bilime ve Uygulamaya Aktarılması:  Söz konusu çalışmadan elde edilen verilerin uluslararası SCI ve SCI-Expanded kapsamındaki dergilerde yayınlanması planlanmıştır. Üniversite Sanayi İşbirliği sağlanması halinde, patent başvurusu da yapılan Glutensiz Kuskus ticari olarak üretilebilecek potansiyele sahip bir üründür.
19  Proje Kapsamında Yapılan Yayınlar:  1 adet sözlü bildiri: "An Alternative Traditional Food for Celiac Patients: Rice Couscous" . The 4th International Symposium on "Traditional Foods from Adriatic to Caucasus " 19-21 April 2018 Kyrenia – TURKISH REPUBLIC OF NORTHERN CYPRUS 1 adet Patent Başvurusu: “Glutensiz Kuskus” çalışması için Türk Patent Enstitüsüne 16.10.2018 tarihinde TR2018/15316 başvuru numarası ile Patent başvurusunda bulunulmuştur. 1 adet Buluş Fuarı: 4. Uluslarası İstanbul Buluş Fuarı (ISIF'19)-Glutensiz Kuskus-Poster Sunum

  Tarih: 


  İmza: