T.C.

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ

Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü

Sıra No PROJE SONUÇ RAPORU BİLGİ FORMU
1  Proje No :   2015.04.03.336
2  Projenin Adı :   Multipl Miyelom Hastalarında Hepsidin, Solubl Transferrin Reseptörü ve GDF15’in Anemiyle İlişkisi
3  Projenin İlgili Olduğu Alan Adı :   Sağlık Bilimleri Araştırma Projesi (SBAP)
4  Proje Yürütücüsü :   Dr.Öğr. Üyesi Birgül Öneç
5  Proje Yürütücüsü E-posta :   birgulonec@duzce.edu.tr
7  Proje Araştırıcıları :  Dr.Öğr. Üyesi Emel Çalışkan
 Dr.Öğr. Üyesi Mehmet Ali Sungur
 
8  Projenin Başlama ve Bitiş Tarihi :   6.05.2015
  6.05.2017
9  Proje Süresi :   18
10  Ek Süre :   6
11  Ek Ödenek :   15.496,50
12  Projenin Bütçesi :   59.323,58
13  Toplam Harcama :   44.326,77
14  İşbirliği Yapılan Kuruluş :   yok
15  İşbirliği Yapılan Kuruluşun Desteği :   yok
16  Projenin Amacı:  Bu çalışmada MM hastalarında hepsidin, GDF-15 ve sTfR düzeylerinin kontrol grubu ile karşılaştırıldığında farklı olup olmadığını, farklı bulunduğu takdirde bu farkın anemi düzeyi ile ilişkisi olup olmadığını ortaya koyan verilere ulaşmayı hedefledik. İkincil sonlanımlar olarak hepsidin,GDF-15 ve sTfR düzeylerinin hastalığın evresi gibi klinik belirteçlerle olan ilişkisini ve sağkalıma etkisi olup olmadığını araştırmayı hedefledik.
17  Projenin Çıktıları:  Miyelom hastaları kontrol grubuna göre belirgin düşük Hb ve Hct düzeylerine sahip olmalarına rağmen, GDF-15, hepsidin ve sTfR düzeylerinin hiçbiri MM ve kontrol grubu arasında anlamlı bir farklılık göstermiyordu. Multipl miyelom hastaları içinde anemik alt grupda, anemik olmayan altgruba göre belirgin düşük hepsidin düzeyleri olduğunu saptadık. Korelasyonlar incelendiğinde GDF-15, hepsidin ve sTfR düzeylerinin birbirleriyle güçlü korelasyon göstermenin yanında GDF15’in kreatinin ile, sTfR düzeylerinin ise LDH, CRP, ferritin, albümin, kreatinin, Hb ve ISS evresi gibi birçok parametre ile pozitif yönde, eGFR ile negatif yönde anlamlı korelasyonu vardı. GDF-15, hepsidin ve sTfR düzeylerinin hiçbiri sağkalım üzerine anlamlı etkiye sahip değildi.
18  Proje Çıktılarının Bilime ve Uygulamaya Aktarılması:  Bunlar miyelomdaki anemide kronik inflamasyonun mediyatörlerinin önemli rol aldığını ama her zaman kronik hastalık anemisindeki gibi net bir etkileşim olmadığını, kısmi yanıt yetersizliklerini içeren ve hasta gruplarının özelliklerine göre değişken yanıtları barındıran mekanizmalar olabileceğini düşündürmüştür. Miyelom çok heterojen bir yapıya sahip olduğundan, bu bulguların açıklanabilmesi için daha geniş ve genetik risk faktörleri, klinik evreleri gibi özellikler açısından daha net gruplar oluşturularak çalışmaların devam etmesine ihtiyaç vardır. Bu çalışmalardan yola çıkılarak miyelom hastalarının anemisini yönetmede yeni tedavi ajanları geliştirilebilir.
19  Proje Kapsamında Yapılan Yayınlar:  yok

  Tarih: 


  İmza: