T.C.

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ

Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü

Sıra No PROJE SONUÇ RAPORU BİLGİ FORMU
1  Proje No :   2014.05.03.258
2  Projenin Adı :   Azoboyar Schiff Bazları ve metal komplekslerinin sentezi, spektroskopik özelliklerinin ve biyolojik aktivitelerinin incelenmesi
3  Projenin İlgili Olduğu Alan Adı :   Temel Bilimler Araştırma Projesi (TBAP)
4  Proje Yürütücüsü :   Prof.Dr. Sefa DURMUŞ
5  Proje Yürütücüsü E-posta :   sefadurmus@duzce.edu.tr
7  Proje Araştırıcıları :  Yüksek Lisans Öğrencisi Cihad Kemal Şahin
 
8  Projenin Başlama ve Bitiş Tarihi :   24.09.2014
  24.09.2016
9  Proje Süresi :   12
10  Ek Süre :   12
11  Ek Ödenek :   0,00
12  Projenin Bütçesi :   4.991,10
13  Toplam Harcama :   4.049,10
14  İşbirliği Yapılan Kuruluş :  
15  İşbirliği Yapılan Kuruluşun Desteği :  
16  Projenin Amacı:  Yapısında sp2-hibritli karbon atomlarına bağlı kromofor azo grubu (-N=N-) bulunduran bileşiklere azoboyar maddeler denir. Azo grubunu oluşturmak için yapılan kenetleme reaksiyonuna ise azo kenetlemesi adı verilir. Bu tepkime çok sayıda renkte ve renk tonunda yüzlerce azoboyar maddesi elde etmek için boyarmadde endüstrisinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Ayrıca azo-Schiff bazı metal kompleksleri, antikanser aktiviteye sahip olmalarından dolayı son yıllarda tıp alanında da kullanılmaktadır. Bu çalışmada, ilk aşamada anilin türevlerinin çeşitli şartlar altında azokenetleme reaksiyonları gerçekleştirildi. İkinci aşamada sentezlenen bu kenetleme ara ürünleri çeşitli benzaldehit türevleri ile kondenzasyon reaksiyonu sonucu azoboyar Schiff bazı bileşikleri elde edildi. Üçüncü aşamada ise sentezlenen azo-Schiff bazlarından çeşitli geçiş metal tuzu ile çeşitli şartlar altında metal komplekslerinin sentezi denendi. Sentezlenmiş olan çinko metal komplekslerin antibakteriyel ve antifungal etkileri çeşitli antibiyotiklerle mukayase edilerek belirlendi.
17  Projenin Çıktıları:  1. sentezlenen bileşikler bir bütün olarak ele alınmış ve karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. 2. metal kompleks denemeleri çinko tuzlarında daha kararlı olduğunu işaret etmiştir. 3. çinko komplekslerinin biyolojik aktivitelerinin yüksek çıkması da kayda dğer bulunmuştur.
18  Proje Çıktılarının Bilime ve Uygulamaya Aktarılması:  Bu proje kapsamında yer alan azo bileşiklerinin özellikle tekstil ve boya sektöründeki öneminden dolayı tercih edilmiştir. İkinci basamakta yer alan Schiff bazları ise şelat yapılar oluşturma yatkınlıkları ve bu özelliklerine istinaden kompleks yapma yatkınlıkları Schiff bazlarının kullanımda önem arz etmiştir.Çinko tuzları boyar maddelerle etkileşimi kompleks yapma yatkınlıkları ve diyamanyetik etkileri de göz önünde bulundurulmuştur ve ayrıca çinkonun biyolojik aktivitelerde katkısı da tercih sebeplerinden biridir. Ayrıca sentezlenen ligandların şelat etkisinin yüksek oluşu metalleri tutma yatkınlığını da artırmaktadır. Bunlara ilaveten literatür çalışmalarından anlaşıldığı gibi çinko bileşiklerinin biyolojik aktivitelerinin yüksek olması da yine çinko kompleksleri ile çalışmayı güçlendirmiş. Ayrıca kelatlaşma yani iki dişli ligandların dimerleşerek dört dişli olarak metalleri tutma özelliğinin olması Schiff bazları ile çalışmayı sanayi bazında uygulama alanı yaratmaktadır. Bu özellik pek çok alanda metallerinden arındırmak veya zenginleştirme işlemleri için aranan bir özelliktir. Pek arıtma tesislerinde metal arındırma veya temizleme işlemlerinde yani filtreleme işlemlerinde artık tercih edilebilecek bir özellik barındırmaktadır.
19  Proje Kapsamında Yapılan Yayınlar:  1. Cihad Kemal ŞAHİN, Sefa DURMUŞ, Sezen SİVRİKAYA “Azoboyar Schiff Bazları İle Metal Komplekslerinin Sentezi Ve Yapılarının Karakterizasyonu” IV. Eser Analiz Kongresi Es-An 2016, Sakarya Üniversitesi, Sakarya 2016.

  Tarih: 


  İmza: