T.C.

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ

Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü

Sıra No PROJE SONUÇ RAPORU BİLGİ FORMU
1  Proje No :   2021.05.05.1265
2  Projenin Adı :   Mediha Hanım
3  Projenin İlgili Olduğu Alan Adı :   Sosyal ve Beşeri Bilimler Araştırma Projesi (SBBAP)
4  Proje Yürütücüsü :   Prof. Dr. Mehmet Emin ULUDAĞ
5  Proje Yürütücüsü E-posta :   mehmeteminuludag@duzce.edu.tr
7  Proje Araştırıcıları :  Prof.Dr. Mehmet Emin Uludağ
 
8  Projenin Başlama ve Bitiş Tarihi :   1.10.2021
  1.10.2022
9  Proje Süresi :   12
10  Ek Süre :   0
11  Ek Ödenek :   0,00
12  Projenin Bütçesi :   25.000,00
13  Toplam Harcama :   22.361,00
14  İşbirliği Yapılan Kuruluş :   DÜBAP
15  İşbirliği Yapılan Kuruluşun Desteği :   -
16  Projenin Amacı:  Hayat hareketten ibarettir, derler. Uzun bir zaman bir yerde kalmanız körleştirir ve sıradanlaştırabilir sizi. Bu nedenle göç -zorunlu veya gönüllü, fark etmez- yeni dünyalarla tanışma olarak addedilirse gelinen yerin özlemi gidilen yerdeki güzelliklerle giderilebilir. On dokuz yıl kaldığımız ve belki de orada ölürüz diye düşündüğümüz yerden beklenmedik bir anda ayrıldık. Yıllar önce uğradığımız, ama en son gelinecek şehir diye düşündüğümüz yerde bulduk kendimizi. Kalacağımız evi aramaya başladık. Bir taraftan etrafa bakıyor, diğer taraftan bilenlere soruyorduk, bu şehirde yaşanılacak semtleri. Sonunda bulduk aradığımız evi. Ama anlatılan o ki mahalle umduğumuz gibi değilmiş. Söylentiler öyleydi. Biz söylentilere kulak asmadık. Bulduğumuz evin sahibiyle sözleştik. Ev sahibimiz esnaftı. “Biz Manavız,” diyordu, ancak ayakkabı ve çanta satıyordu. Biraz şaşırmıştık ve şaşkınlığımız gözden kaçmamıştı. Durumu fark eden ev sahibimiz açıklama yapma gereği duymuştu. “Zannettiğiniz gibi değil. Bizim aslımız Bulgar göçmenidir. Ailemiz yıllar önce buraya göç etmiş. Bu nedenle buranın en eski yerleşenlerindeniz. Bizim gibi olanlara ‘Manav’ derler. Her halde ticaretle uğraştıkları için bu ismi almışlardır,” demişti. Mizahi bir tebessümle bakıştık ve işlerimizi tamamladıktan sonra ayrıldık oradan.
17  Projenin Çıktıları:  Kafkasyalılar üzerine araştırma yapılarak bilhassa Aphazyalı Mediha Hanım In bıraktığı mektuplar ve şiir defterinden hareketle bir milletin trajik tarihi araştırıldı. Elde edilen malzemeler kitap olarak bastırıldı.
18  Proje Çıktılarının Bilime ve Uygulamaya Aktarılması:  Sanat, Edebiyat ve kültür alanına katkı sağlayan yazılı metinlerden roman türünde bir kitap olarak aktarılmıştır.
19  Proje Kapsamında Yapılan Yayınlar:  Alanında özgün bir kitap olarak basılmıştır.

  Tarih: 


  İmza: