T.C.

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ

Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü

Sıra No PROJE SONUÇ RAPORU BİLGİ FORMU
1  Proje No :   2020.04.02.1081
2  Projenin Adı :   Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı ISO 15189 Laboratuvar Akreditasyon Projesi Dış Kalite Kontrol Programları, LAK uygulamaları
3  Projenin İlgili Olduğu Alan Adı :   Sağlık Bilimleri Araştırma Projesi (SBAP)
4  Proje Yürütücüsü :   Prof.Dr. Binnur ÖNAL
5  Proje Yürütücüsü E-posta :   binnuronal@duzce.edu.tr
7  Proje Araştırıcıları :  Doç.Dr. MEHMET GAMSIZKAN
 
8  Projenin Başlama ve Bitiş Tarihi :   1.01.1900
  1.04.1900
9  Proje Süresi :   3
10  Ek Süre :   0
11  Ek Ödenek :   0,00
12  Projenin Bütçesi :   25.000,00
13  Toplam Harcama :   0,00
14  İşbirliği Yapılan Kuruluş :   .
15  İşbirliği Yapılan Kuruluşun Desteği :   .
16  Projenin Amacı:  Bu çalışma ile Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Laboratuvarının TS EN ISO 15189 Akreditasyonuna hazırlığı, alt yapı çalışması amaçlanmıştır.
17  Projenin Çıktıları:  Patolojik Değerlendirme için gelen, hastalara ait biyolojik materyallerin İş Akış Sürecinin preanalitik, analitik ve post-analitik tüm aşamaları için Ulusal ve Uluslararası Uzmanlık Derneklerinin, Dış Kalite Kontrol uygulamalarının kılavuzları dikkate alınarak Dökümantasyon yapıldı, başvuru klasörleri oluşturuldu. Laboratuvar tekniklerinde sağlanan standardizasyon ile; Ulusal ve Uluslararası Uzmanlık Derneklerinin, Dış Kalite Kontrol uygulamalarının kılavuzlarında belirtilen yanlış-pozitif ve yanlış-negatif hata aralıkları ile uyumlu olarak Laboratuvar içi tekrarlanan kesit/boya/ ve mikroskobik incelemelerin azalması mümkün oldu. Böylece hastaların raporlarında yazılan tanıların güven aralıkları arttı. Patoloji Anabilim Dalımıza biyolojik materyal gönderen Üniversitemiz Tıp Fakültesi branşları olan; Onkoloji, Hematoloji, Genel Cerrahi, Kulak Burun Boğaz, Beyin Cerrahi, Girişimsel Radyoloji, Göğüs Cerrahi, Üroloji, Gastroenteroloji, İç Hastalıkları, Enfeksiyon, Gögüs Hastalıkları, Dermatoloji, Kalp Damar Hastalıkları, Nefroloji, Çocuk Cerrahi-Çocuk Nefroloji, Aile Hekimliği, Acil Tıp, Anestezi ve Reanimasyon kliniklerine verilen hizmetin kalitesi de arttığından, sunulan sağlık hizmet kalitesi arttı ve bu artış orta- uzun dönemde daha da belirginleşecektir. Üniversitemiz ile anlaşmalı olarak hizmet alan kurumlara verilen süreçlerde bir bütün olarak tanı-teşhis-hasta takip kapasitesi artmıştır. Bölgemizde gözlenen görece yüksek kanser görülme sıklığını, tanı süreçlerinde doğru ve erken tanıyı sağlamaya yönelik standardizasyonu kurup geliştirerek, kontrol altına almada önemli bir aşama gerçekleşmiştir. Patoloji Laboratuvarımız, ülkemizde mevcut diğer patoloji laboratuvarları için bir 'iyi laboratuvar uygulamaları' modeli olma yolunda önemli bir adım atmıştır Bu konuda sürdürebilirliği sağlayacak sürekli eğitim alt yapısını oluşturma, Üniversite Tıp Fakültesi Patoloji Laboratuvarımızın kurumsal kapasitesini güçlendirerek projenin katma değerini oluşturmuştur.
18  Proje Çıktılarının Bilime ve Uygulamaya Aktarılması:  Patolojik Değerlendirme için gelen, hastalara ait biyolojik materyallerin İş Akış Sürecinin preanalitik, analitik ve post-analitik tüm aşamaları için Ulusal ve Uluslararası Uzmanlık Derneklerinin, Dış Kalite Kontrol uygulamalarının kılavuzları dikkate alınarak Dökümantasyon yapıldı, başvuru klasörleri oluşturuldu. Laboratuvar tekniklerinde sağlanan standardizasyon ile; Ulusal ve Uluslararası Uzmanlık Derneklerinin, Dış Kalite Kontrol uygulamalarının kılavuzlarında belirtilen yanlış-pozitif ve yanlış-negatif hata aralıkları ile uyumlu olarak Laboratuvar içi tekrarlanan kesit/boya/ ve mikroskobik incelemelerin azalması mümkün oldu. Böylece hastaların raporlarında yazılan tanıların güven aralıkları arttı. Patoloji Anabilim Dalımıza biyolojik materyal gönderen Üniversitemiz Tıp Fakültesi branşları olan; Onkoloji, Hematoloji, Genel Cerrahi, Kulak Burun Boğaz, Beyin Cerrahi, Girişimsel Radyoloji, Göğüs Cerrahi, Üroloji, Gastroenteroloji, İç Hastalıkları, Enfeksiyon, Gögüs Hastalıkları, Dermatoloji, Kalp Damar Hastalıkları, Nefroloji, Çocuk Cerrahi-Çocuk Nefroloji, Aile Hekimliği, Acil Tıp, Anestezi ve Reanimasyon kliniklerine verilen hizmetin kalitesi de arttığından, sunulan sağlık hizmet kalitesi arttı ve bu artış orta- uzun dönemde daha da belirginleşecektir. Üniversitemiz ile anlaşmalı olarak hizmet alan kurumlara verilen süreçlerde bir bütün olarak tanı-teşhis-hasta takip kapasitesi artmıştır. Bölgemizde gözlenen görece yüksek kanser görülme sıklığını, tanı süreçlerinde doğru ve erken tanıyı sağlamaya yönelik standardizasyonu kurup geliştirerek, kontrol altına almada önemli bir aşama gerçekleşmiştir. Patoloji Laboratuvarımız, ülkemizde mevcut diğer patoloji laboratuvarları için bir 'iyi laboratuvar uygulamaları' modeli olma yolunda önemli bir adım atmıştır Bu konuda sürdürebilirliği sağlayacak sürekli eğitim alt yapısını oluşturma, Üniversite Tıp Fakültesi Patoloji Laboratuvarımızın kurumsal kapasitesini güçlendirerek projenin katma değerini oluşturmuştur.
19  Proje Kapsamında Yapılan Yayınlar:  Yayın aşamasında

  Tarih: 


  İmza: