T.C.

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ

Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü

Sıra No PROJE SONUÇ RAPORU BİLGİ FORMU
1  Proje No :   2019.22.01.912
2  Projenin Adı :   AISI 4140 Çeliğinin Tornalanmasında Oluşan Titreşimin Yüzey Pürüzlülüğüne ve Takım Aşınmasına Etkisinin İncelenmesi
3  Projenin İlgili Olduğu Alan Adı :   Mühendislik Araştırma Projesi (MAP)
4  Proje Yürütücüsü :   Doçent Menderes KAM
5  Proje Yürütücüsü E-posta :   mendereskam@duzce.edu.tr
7  Proje Araştırıcıları :  Yüksek Lisans Öğrencisi MUSA ŞEREMET
 
8  Projenin Başlama ve Bitiş Tarihi :   28.02.2019
  28.02.2020
9  Proje Süresi :   12
10  Ek Süre :   0
11  Ek Ödenek :   0,00
12  Projenin Bütçesi :   4.930,00
13  Toplam Harcama :   4.016,99
14  İşbirliği Yapılan Kuruluş :   Yok
15  İşbirliği Yapılan Kuruluşun Desteği :   Yok
16  Projenin Amacı:  AISI 4140 (42CrMo4) ıslah çelikleri yüksek mukavemet, yüksek tokluk, yüksek dayanım ve iyi sertleşebilirlik özelliklerinden dolayı otomotiv, uçak ve savunma sanayinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu nedenle yüksek sertliğe sahip bu çeliklerin tornalanmasında iyi bir yüzey kalitesi elde edilmesi büyük önem arz etmektedir. Bu çalışmada, işlemsiz, geleneksel ısıl işlem uygulanmış ve geleneksel ısıl işlem sonrası temperleme işlemi uygulanmış AISI 4140 ıslah çeliği 18, 45 ve 52 HRc sertlikte numunelerin (Ø100x250 mm) seramik kesici takımlarla tornalanmasında oluşan titreşimlerin yüzey pürüzlülüğüne etkisinin deneysel olarak incelenmesi amaçlanmıştır.
17  Projenin Çıktıları:  Deneysel çalışmada, soğutma sıvısına gerek kalmadan kullanılan seramik kesici takımlar ile CNC torna tezgâhında dört farklı kesme hızı (120, 160, 200 ve 240 m/dak), üç farklı ilerleme (0,05, 0,10 ve 0,15 mm/dev) ve sabit kesme derinliği (0,2 mm) parametreleri kullanılarak tornalama deneyleri gerçekleştirilmiştir. İdeal kesme parametrelerini belirlemek, talaş kaldırma işlemini daha verimli hale getirebilmek ve oluşan titreşimleri ölçmek amacıyla üç eksende (x, y ve z doğrultuları) ivmeölçerler kullanılarak işleme anında kesici takımdan çevrimiçi olarak veriler alınmıştır. Tornalama işlemi sürecinde oluşan titreşimlerin numunelerin yüzey kalitesine etkisini belirlemek için yüzey pürüzlülüğü ölçümleri gerçekleştirilmiştir. Elde edilen verilere göre, titreşim ve yüzey pürüzlülüğünü etkileyen en önemli parametrenin ilerleme olduğu görülmüştür. Diğer numunelere göre, 45 HRc numunenin tornalanmasında titreşimin daha düşük ve yüzey kalitesinin daha iyi olduğu görülmüştür. Seramik kesici takımlar ile tornalama işleminde yüksek sertlik değerlerine sahip temperleme işlemi uygulanmış numunelerin tornalanmasında daha düşük titreşim ve yüzey pürüzlülüğü değerleri elde edilmiş, dolayısı ile daha iyi yüzey kalitesi elde edilebildiği gözlemlenmiştir.
18  Proje Çıktılarının Bilime ve Uygulamaya Aktarılması:  En düşük titreşim genliği değerleri, ilerlemenin en düşük olduğu parametrede meydana gelmiştir. Genellikle titreşimin en düşük olduğu parametrede, yüzey pürüzlülük değerinin azaldığı görülmüştür. Tezgâh gücü ve kapasitesi dikkate alınarak yüksek kesme hızı ve düşük ilerlemelerde, titreşim genliği değerlerini düşürerek yüzey pürüzlülük değerini de düşürdüğü görülmüştür. Elde edilen veriler sonucunda optimum kesme parametresi, 200 m/dak kesme hızı ve 0,05 mm/dev ilerleme olduğu görülmüştür. Benzer çalışmalarda literatürde elde edilen yüzey pürüzlülüğü değerlerine göre daha düşük yüzey pürüzlülüğü değerleri dolayısı ile daha iyi yüzey kaliteleri elde edilmiştir.
19  Proje Kapsamında Yapılan Yayınlar:  3 Adet Uluslarlarası Bildiri Çalışması yapılmıştır.

  Tarih: 


  İmza: