T.C.

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ

Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü

Sıra No PROJE SONUÇ RAPORU BİLGİ FORMU
1  Proje No :   2019.04.01.899
2  Projenin Adı :   Akut ve Kronik Egzersizin Anjiyotensin IV Düzeyine Etkisi
3  Projenin İlgili Olduğu Alan Adı :   Sağlık Bilimleri Araştırma Projesi (SBAP)
4  Proje Yürütücüsü :   Prof.Dr. Şerif Demir
5  Proje Yürütücüsü E-posta :   serifdemir@duzce.edu.tr
7  Proje Araştırıcıları :  Yüksek Lisans Öğrencisi MUSTAFA BALIK
 
8  Projenin Başlama ve Bitiş Tarihi :   8.01.2019
  8.01.2020
9  Proje Süresi :   12
10  Ek Süre :   0
11  Ek Ödenek :   0,00
12  Projenin Bütçesi :   5.483,60
13  Toplam Harcama :   5.106,24
14  İşbirliği Yapılan Kuruluş :   Yok
15  İşbirliği Yapılan Kuruluşun Desteği :   Yok
16  Projenin Amacı:  Bu çalışmanın amacı, Merkezi Sinir Siteminde öğrenme ve hafızanın bütünleştirilmesinde ve hatırlanmasında artırıcı rolü bilinen Ang IV'ün akut ve kronik egzersiz uygulamaları ile ilişkisini incelemektir. Egzersizin Anjiyotensin IV ile ilişkisi, Renin – Anjiyotensin Sisteminin son yıllarda öne çıkan bu aktif fragmanının fizyolojik etkilerinin de egzersizle ilişkisi hakkında ipuçları oluşturacaktır.
17  Projenin Çıktıları:  Çalışmanın sonunda sıçanlardan kan örnekleri alınarak serum Ang IV seviyeleri ELISA metodu ile belirlendi. Yapılan çalışmalar sonucunda, Ang IV seviyeleri bakımından kontrol ve egzersiz grupları arasında fark vardı ama istatistiksel açıdan anlamlı değildi. Ancak erkek ve dişi grupları karşılaştırıldığında Ang IV düzeyi açısından farklılık olduğu gösterildi. Bu çalışma egzersizin Ang IV’ü erkeklerde istatistiksel olarak anlamlı düzeyde olmasa da artırdığını, dişilerde ise Ang IV düzeyini azalttığını göstermiştir.
18  Proje Çıktılarının Bilime ve Uygulamaya Aktarılması:  Anjiyotensin IV’ün akut ve kronik egzersizle ilişkisi hakkında ortaya konulan bulgular ile Alzheimer hastalığı ve Hipertansiyon gibi hastalıkların tedavisinde uygulanan egzersizin; Renin - Anjiyotensin sistemini etkileyen ilaçların mekanizması da göz önüne alınarak tedaviye etkisi ve katkısı bakımından daha uygun egzersiz programlarının oluşturulmasında fikir sahibi olunacaktır. Mevcut çalışma ile egzersizin etkisine bağlı olarak ANG IV üzerindeki etkisinin araştırılması konuyla ilgili önbilgi edinilmesini sağlayacaktır. Bunun sonucu olarak, bu çalışmanın hem ulusal hem de uluslararası alanda atıflar alacağını düşünüyoruz.
19  Proje Kapsamında Yapılan Yayınlar:  Yok

  Tarih: 


  İmza: