T.C.

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ

Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü

Sıra No PROJE SONUÇ RAPORU BİLGİ FORMU
1  Proje No :   2018.06.06.893
2  Projenin Adı :   Kuantum Nokta Parçacık Boyutunun Organik Malzemelerin Optik, Elektrik, Dielektrik ve Morfolojik Özellikleri Üzerine Etkisinin İncelenmesi
3  Projenin İlgili Olduğu Alan Adı :   Temel Bilimler Araştırma Projesi (TBAP)
4  Proje Yürütücüsü :   Doç.Dr. Mert YILDIRIM
5  Proje Yürütücüsü E-posta :   mertyildirim@duzce.edu.tr
7  Proje Araştırıcıları :  Prof.Dr. OĞUZ KÖYSAL
 Doç.Dr. KADİR GÖKŞEN
 Dr.Öğr. Üyesi ALİYE KAHYAOĞLU
 Arş.Gör. GÜLSÜM KOCAKÜLAH
 Arş.Gör. GÜLNUR ÖNSAL
 
8  Projenin Başlama ve Bitiş Tarihi :   12.12.2018
  12.12.2019
9  Proje Süresi :   12
10  Ek Süre :   0
11  Ek Ödenek :   0,00
12  Projenin Bütçesi :   22.985,22
13  Toplam Harcama :   22.336,55
14  İşbirliği Yapılan Kuruluş :   İşbirliği yapılan kuruluş bulunmamaktadır.
15  İşbirliği Yapılan Kuruluşun Desteği :   İşbirliği yapılan kuruluş bulunmamaktadır.
16  Projenin Amacı:  Bu projede farklı sıvı kristal ve polimer malzemelere farklı boyutlarda kuantum noktaların katkılanması sonucu oluşturulacak Sıvı Kristal-Kuantum Nokta ve Polimer-Kuantum Nokta kompozit yapılarının optik, elektrik, dielektrik ve morfolojik özellikleri incelenmesi ve elde edilen verilere göre optimum performans elde edilen kompozit yapıların UV ışık altında elektrik ve dielektrik parametrelerinin ölçümü tekrarlanarak karanlık ve aydınlık şartlardaki değişim irdelenmesi amaçlanmıştır. Projenin, farklı boyutta kuantum nokta katkılanması sonucu oluşturulacak Sıvı Kristal-Kuantum Nokta ve Polimer-Kuantum Nokta kompozit yapılarının optik, elektrik, dielektrik ve morfolojik özelliklerindeki iyileştirmelerle literatüre ve optoelektronik cihaz teknolojine katkı sağlaması hedeflenmiş olup proje çalışmalarından elde edilen sonuçların SCI tarafından taranan dergilerde yayınlanarak ülkemiz bilimine katkıda bulunulması planlanmıştır.
17  Projenin Çıktıları:  Bu çalışmada, karanlık ve UV ışık altında 5CB nematik sıvı kristal ve 5CB/Pc/QD kompozit yapılarının dielektrik relaksasyon mekanizmaları incelenmiştir. Deneysel veriler, kompozit yapıdaki malzemeler arasında gerçekleşen moleküler etkileşim mekanizmaları ve UV ışık etkisinin dielektrik sabitinin reel ve imajiner değerlerinde önemli bir artışa sebep olduğunu göstermiştir. 5CB nematik sıvı kristal yapının fR değeri hem Pc/QD katkısı hem de UV ışık etkisi ile azalmıştır. Ayrıca, Cole-Cole grafikleri tüm örneklerin Debye tipi davranışına yakın bir relaksasyon mekanizmasına sahip olduğunu göstermiş ve durulma zamanı değeri Pc/QD katkısı ve UV ışık etkisi ile artmıştır. Durulma zamanı değerindeki artış ve ortamdaki moleküller arası etkileşimler Ea değerinde de bir artışa neden olmuştur. Örneklerin Vth ve K11 değerleri ise Pc/QD katkısı ve UV ışık etkisi ile azalmıştır. Vth’nin düşük enerji tüketimli cihazlar için çok önemli bir parametre olduğu bilinmektedir. Bu bakımdan hem nanoparçacık dağılımı hem de UV ışık etkisi ile daha düşük Vth elde edilmesi, 5CB/Pc/QD kompozit yapısını daha sonra yapılacak çalışmalar için önemli kılmaktadır.
18  Proje Çıktılarının Bilime ve Uygulamaya Aktarılması:  Projeden elde edilen sonuçlara göre, hem Pc/QD katkısının hem de UV ışık etkisinin 5CB nematik sıvı kristal yapının dielektrik özelliklerini önemli ölçüde geliştirdiği görülmüştür. Bu çalışma kapsamında bir adet uluslararası makalemiz kabul olmuştur. Ayrıca proje kapsamında farklı boyutta kuantum noktaların sıvı kristal yapının elektro-optik ve dielektrik özellikleri üzerindeki etkisinin incelendiği bir çalışma yapılmış ve uluslararası bir kongrede 1 adet poster bildiri sunumu gerçekleştirilmiştir.
19  Proje Kapsamında Yapılan Yayınlar:  Proje Kapsamınd aşağıda belirtilen SCI kapsamlı makale ve uluslararası bildiri gerçekleştirilmiştir. SCI Makale: G. Kocakülah, M. Yıldırım, O. Köysal, “Effect of intermolecular charge transfer between Ni(II)Pc and CdSeS/ZnS QD on dielectric relaxation mechanism of 5CB nematic liquid crystals in the presence of UV illumination”, Journal of Materials Science: Materials in Electronics, https://doi.org/10.1007/s10854-019-02797-6, 2020. Ek 2: Proje Kapsamındaki Bildiriler Bildiri: G. Kocakülah, M. Yıldırım, O. Köysal, “Quantum dot nanoparticle size effects on electro-optical and dielectric characteristic of nematic liquid crystals”, 2nd International Eurasian Conference on Biological and Chemical Sciences (EurasianBioChem 2019), 28-29 June 2019, Ankara/Turkey, p. 851.

  Tarih: 


  İmza: