T.C.

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ

Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü

Sıra No PROJE SONUÇ RAPORU BİLGİ FORMU
1  Proje No :   2018.26.03.886
2  Projenin Adı :   Geleneksel Yöntemlerle Hat ve Ebru Kağıt Üretimi
3  Projenin İlgili Olduğu Alan Adı :   Elektrik, Elektronik Araştırma Projesi (EEAP)
4  Proje Yürütücüsü :   Dr. Öğr. Üyesi Yusuf Parlak
5  Proje Yürütücüsü E-posta :   yusufparlak@duzce.edu.tr
7  Proje Araştırıcıları :  Öğr. Gör. SEDAT KAYA
 Öğr. Gör. EBUBEKİR ALTIOK
 
8  Projenin Başlama ve Bitiş Tarihi :   12.12.2018
  12.12.2019
9  Proje Süresi :   12
10  Ek Süre :   0
11  Ek Ödenek :   0,00
12  Projenin Bütçesi :   24.827,53
13  Toplam Harcama :   22.729,16
14  İşbirliği Yapılan Kuruluş :   Projemize Kültür Bakanlığı destek vermiştir.
15  İşbirliği Yapılan Kuruluşun Desteği :   Kültür Bakanlığı proje yürütücüsü Dr. Yusuf Parlak'ın Güney Kore'ye gidiş dönüş uçak biletlerini karşılamıştır.
16  Projenin Amacı:  Bu çalışmanın amacı ülkemizde üretimi çok kısıtlı olan Acid Free (asidi az) geleneksel el sanatları kağıdı olarak adlandırılan asitsiz sanat kağıtlarını ülkemizde atık madde olarak bulunan fındık ağacı kabuklarından ve ısırgan otunun odunsu gövdesinden geleneksel üretim yöntemleri ile üretmektir. Üretimini yapacağımız kağıtlar sayesinde ülkemiz dış ülkelere muhtaç olmayacak ve özellikle ebru, hat gibi sanatların yüzlerce yıl bozulmadan kalabilecek yerli bir sanat kağıdı üretilecektir.
17  Projenin Çıktıları:  Üniversitemizin Çerve ve Sağlık Teknolojilerinde İhtisaslaşma Koordinatörlüğü’nün 22/02/2019 tarih ve 11665 sayılı yazısında belirtilen teklif doğrultusunda proje ekibimiz Güney Kore’nin başkenti Seul de 4. Nesil Hanji (Dut liflerinden yapılan kağıt) kağıt yapımı ustası Mr. Jang Seong Woo dan eğitim almak üzere görevlendirilmişlerdir. Bu ziyaret kapsamında ekibimiz woo usta ile kendi atölyesinde çalışma imkanı bularak eğitim almışlar, kağıt yapımını bizzat usta ile çalışarak öğrenmişlerdir. Eğitim sırasında kağıt yapım çeşitlerinden iki tanesi üzerine durulmuş, bu kağıtlar için kullanılan hammadde ise dut olmuştur. Dut ağacının liflerinin diğer ağaç lifleri karşısında mukavemet açısından daha verimli olduğu Woo usta ile müzakere edilmiş ve tercüman vasıtasıyla ustadan bu durum açıklanmıştır. Ekibimizin bütün elemanları kağıdın ilk aşamasından son aşamasına kadar öğrenmişler fakat ustamızdan diğer çeşit kağıtların yapımını vakit kısıtlaması nedeniyle öğrenememişlerdir. Woo ustada 100 çeşidin üzerinde kağıt yapım tekniği mevcut olmasına rağmen ekibimiz kısıtlı sürede sadece iki adedini öğrenebilmişlerdir. Ustamızdan gerekli tohumlar satın alınarak ülkemize getirilmiş, üniversitemiz de çimlendirme çalışmaları için teslim edilmiştir. El yapımı her işte olduğu gibi el yapımı kağıtta da bir çok zorluk ve emek yoğunluğu vardır. Fakat son ürünümüzün getirisine ve uzun ömürlü olması nedeniyle bu zorluklara değeceğine eminiz.
18  Proje Çıktılarının Bilime ve Uygulamaya Aktarılması:  Yerinde öğrenilen ve geleneği olan bir zanaatın ülkemiz sınırları içerisinde yüzyıllar önce yapıldığı şekliyle yapılabileceğini gördükten sonra, üniversitemiz bünyesinde atölyemizin kurulumu için hazırlıklar başlamıştır. Ekip olarak şunu gördük ki fırsat verildiği takdirde üretimi öğrendiğimiz şekliyle gerçekleştirip, en başta üniversitemizin diploma kâğıdı olarak kullanabileceğimiz uzun ömürlü ve özel kâğıtlar elde edebileceğiz. Emek yoğun bir iş olması nedeniyle üretimi uzun saatler alsa da kâğıt üretebilmek üniversitemiz adına fayda verecektir. Üretilecek kâğıtlar sanatsal veya asitsiz kâğıt adıyla anılan el yapımı kağıtlar niteliği taşımaktadır. Dünyada bu kâğıtları üreten beş ülke mevcuttur. Bunlar Hindistan, Nepal, Güney Kore, Japonya ve Çin’dir. Geçmişte İran’da bu çeşit kâğıtların yapıldığını duymuştuk. Üretimde kullanılan hammadde ve ortamın araştırmacı olarak projede yer alan arkadaşlarımıza hazırlanması sonrasında üretim faaliyetinin gerçekleşebileceği ve böylece nadir bulunan kâğıdın kurumumuz çatısı altında üretilebileceğini projemiz sayesinde gördük. Bölgemiz araştırmacılarımız tarafından taranıp piyasa araştırması yapıldığında görüldü ki, Zonguldak Çaycuma da faaliyet gösteren iki adet kâğıt fabrikası mevcuttur. Bu fabrikalardan bir tanesi (OYKA) Kraft kâğıdı olarak bildiğimiz kâğıdın üretimini ve çeşitli ürünlere dönüşümünü, diğer fabrika (Essel Selüloz San.) ise tuvalat kağıdı ve peçete üretimini gerçekleştirmektedir. Araştırmacı Ebubekir Altıok tarafından bu firmalar ile gerekli yazışmalar ve görüşmeler yapılmış, ziyaret için randevu talep edilmiştir. Bu ziyaretler kapsamında mümkünde Üniversite-Sanayi işbirliği teklifi yapılacaktır. Güney kore eğitiminden dönülürken yanımızda getirdiğimiz numune kâğıtlarımıza proje ekibimizden Hattat Ebubekir Altıok tarafından iki çeşit ahar denemesi yapılmış, bu deneme sonrasında kâğıtlar bekletilme aşamasında tutulmuş ve üzerine is mürekkebi kullanılarak yazılır hale getirilmişlerdir. Aharlı kağıdın maddi değerinin yüksek olması, restorasyon çalışmalarında kullanılır olması sebebiyle katma değerinin yüksek olduğu söylenebilir. Güney Kore ziyaretimizde usta ile yapılan sohbetlerde fındık liflerinin kısalığı nedeniyle kağıt yapımında zorlanılacağı ortaya çıkmıştır. Yine Woo usta ile yapılan sohbetlerde en iyi kağıdın dut liflerinden yapılabileceği öğrenilmiştir. Tüm bu çalışmalar kapsamında, proje ekibimiz tarafından yapılan denemeler sonucunda hiçbir kimyasal malzeme kullanılmaksızın tamamen doğal yöntemlerle üretilebilecek olan emek yoğun, asitsiz ve el yapımı kâğıdımızın gerekli ortamın sağlanması sonrasında proje araştırmacılarımız tarafından üretilebileceği görülmüştür.
19  Proje Kapsamında Yapılan Yayınlar:  Proje çalışmaları ile ilgili henüz bir yayın yapılmamıştır. Makale ve sergi hazırlıkları devam etmektedir.

  Tarih: 


  İmza: