T.C.

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ

Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü

Sıra No PROJE SONUÇ RAPORU BİLGİ FORMU
1  Proje No :   2018.06.05.877
2  Projenin Adı :   Ekolojik Korozyon İnhibitörü İçeren Metal İşleme Sıvılarının Geliştirilmesi
3  Projenin İlgili Olduğu Alan Adı :   Mühendislik Araştırma Projesi (MAP)
4  Proje Yürütücüsü :   Prof.Dr. Hüsnü Gerengi
5  Proje Yürütücüsü E-posta :   husnugerengi@duzce.edu.tr
7  Proje Araştırıcıları :  Yüksek Lisans Öğrencisi HİLAL SESSİZ
 
8  Projenin Başlama ve Bitiş Tarihi :   14.11.2018
  14.11.2019
9  Proje Süresi :   12
10  Ek Süre :   0
11  Ek Ödenek :   0,00
12  Projenin Bütçesi :   5.995,00
13  Toplam Harcama :   5.989,01
14  İşbirliği Yapılan Kuruluş :   -
15  İşbirliği Yapılan Kuruluşun Desteği :   -
16  Projenin Amacı:  Talaşlı imalatla serbest kalan parçacıkların ortamdan süratle uzaklaşması üretim verimini arttıran önemli bir faktördür. Talaş kaldırma sırasında kullanılan sıvıların, kesici takımların ömrünü uzatması ve işlenen metali korozyona karşı koruması istenmektedir. Korozyon hızının azaltılması için metal işleme sıvılarının içerisine inhibitör denilen organik ve çoğu zaman anorganik bileşikler ilave edilmektedir. Bu kimyasal katkıların çoğunun insan sağlığına ve çevreye zarar verdiği bilinmektedir. Bu çalışmada; bir tür amino asit olan ve gıda takviyesi olarak sporcular tarafından sıklıkla kullanılan L-arjininin korozyonla mücadelede, ekolojik bir korozyon inhibitörü olarak metal işleme sıvılarında hâlihazırda sıklıkla tercih edilen tolitriazol yerine başarıyla kullanılabileceği Elektrokimyasal Empedans Spektroskopisi (EIS), talaşlı korozyon testi, SEM ve EDS yöntemleri kullanılarak ispatlanmıştır.
17  Projenin Çıktıları:  -Öğrencimiz Yk.Lisans Tezini Başarıyla Tamamlamıştır, -"http://umas.duzce.edu.tr/ " Kongresinde çalışmamız sözel bildiri olarak sunulacaktır.
18  Proje Çıktılarının Bilime ve Uygulamaya Aktarılması:  -Proje sonucunda elde edilen bilgilerle üretilen ekolojik metal kesme sıvısı öğrencimizin çalıştığı firmada (http://www.3-s.com.tr/ ) ürüne dönüşecektir.
19  Proje Kapsamında Yapılan Yayınlar:  -Öğrencimiz Yk.Lisans Tezini Başarıyla Tamamlamıştır, -"http://umas.duzce.edu.tr/ " Kongresinde çalışmamız sözel bildiri olarak sunulacaktır.

  Tarih: 


  İmza: