T.C.

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ

Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü

Sıra No PROJE SONUÇ RAPORU BİLGİ FORMU
1  Proje No :   2019.04.01.904
2  Projenin Adı :   Testis Üzerine Cisplatinin Apoptotik Etkisine Karşı Timokinonun Koruyucu Etkisi
3  Projenin İlgili Olduğu Alan Adı :   Sağlık Bilimleri Araştırma Projesi (SBAP)
4  Proje Yürütücüsü :   Dr.Öğr. Üyesi Kayıhan Karaçor
5  Proje Yürütücüsü E-posta :   kayihankaracor@duzce.edu.tr
7  Proje Araştırıcıları :  Yüksek Lisans Öğrencisi Nurcan ŞAHAN
 
8  Projenin Başlama ve Bitiş Tarihi :   28.02.2019
  28.02.2020
9  Proje Süresi :   12
10  Ek Süre :   0
11  Ek Ödenek :   0,00
12  Projenin Bütçesi :   9.940,39
13  Toplam Harcama :   6.653,44
14  İşbirliği Yapılan Kuruluş :   Yok
15  İşbirliği Yapılan Kuruluşun Desteği :   Yok
16  Projenin Amacı:  Yapılmış olan bu çalışma ile cisplatinin testis dokusu üzerindeki apoptotik etkilerinin ve bu apoptotik etkiler üzerinde timokinonun koruyucu etkisinin gösterilmesi amaçlanmıştır.
17  Projenin Çıktıları:  Cisplatin grubunda ratların testis kesitleri ışık mikroskobunda incelendiğinde, ince tunika albuginea ile çevrili testislerin farklı çap ve şekillerde hasarlı tübüllerinin varlığı gözlendi. Hasarlanmış tübüllerin duvarında, germinal hücrelerin birbirlerinden ayrılmaları sonucu meydana gelen hücre kayıpları nedeni ile yer yer vakuolizasyon oluştuğu görüldü. Timokinon + Cisplatin grubunda ise seminifer tübüllerde cisplatin grubuna kıyasla ayrılma ve dökülmelerin neden olduğu germinal hücre kayıplarına bağlı olarak görülen seminifer epiteldeki boşluk ve ayrılmalar ile lümende gözlenen hücresel döküntülerin azaldığı gözlemlendi. İmmunohistokimyasal incelemelerde, Cleaved Caspase - 3 ile pozitif boyanan hücre sayıları değerlerine göre Timokinon, Cisplatin, Timokinon + Cisplatin grupları arasında anlamlı bir fark vardı. Cisplatin grubunda spermatidler de apoptozis görüldü. Timokinon + Cisplatin grubunda Cleaved Caspase - 3 ile boyanan hücre sayısının Cisplatin grubuna kıyasla anlamlı bir şekilde azalması, timokinonun apoptozisi engellediğini gösterdi.
18  Proje Çıktılarının Bilime ve Uygulamaya Aktarılması:  Bu çalışmayla cisplatin hasarına karşı timokinonun koruyucu etki gösterdiği ortaya çıkmıştır. İnfertiliteye neden olabileceğini düşündüğümüz cisplatin kaynaklı testis hasarında timokinonun koruyucu olduğunu ve tedavide kullanılabileceğini, bunun için de daha fazla deneysel çalışmalarla desteklenmesi gerektiğini düşünmekteyiz.
19  Proje Kapsamında Yapılan Yayınlar:  Yayına hazırlanıyor.

  Tarih: 


  İmza: