T.C.

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ

Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü

Sıra No PROJE SONUÇ RAPORU BİLGİ FORMU
1  Proje No :   2019.04.01.905
2  Projenin Adı :   Aspartamın Testiste Neden Olduğu Apoptotik Etkiye Karşı Kafeik Asit Fenetil Esterin Koruyucu Ekisi
3  Projenin İlgili Olduğu Alan Adı :   Sağlık Bilimleri Araştırma Projesi (SBAP)
4  Proje Yürütücüsü :   Dr.Öğr. Üyesi Kayıhan Karaçor
5  Proje Yürütücüsü E-posta :   kayihankaracor@duzce.edu.tr
7  Proje Araştırıcıları :  Yüksek Lisans Öğrencisi Semiha TÜRE
 
8  Projenin Başlama ve Bitiş Tarihi :   28.02.2019
  28.02.2020
9  Proje Süresi :   12
10  Ek Süre :   0
11  Ek Ödenek :   0,00
12  Projenin Bütçesi :   9.998,60
13  Toplam Harcama :   6.799,16
14  İşbirliği Yapılan Kuruluş :   Yok
15  İşbirliği Yapılan Kuruluşun Desteği :   Yok
16  Projenin Amacı:  Yapılmış olan bu çalışma ile aspartamın testis üzerinde varsa olumsuz etkisininin gösterilmesi ve bu olumsuz etkilere karşı Kafeik Asit Fenetil Ester (CAPE) ‘in koruyucu rolünün gösterilmesi amaçlanmıştır.
17  Projenin Çıktıları:  Tüm gruplara ait hematoksilen-eozin, gomori trikrom ve PAS ile boyanmış kesitlerde seminifer epitel morfolojisi düzgün ve hasarsız olarak izlendi, seminifer epiteli oluşturan sertoli hücreleri ile spermatogenik hücrelerin düzenli bir seri oluşturacak şekilde yerleştikleri gözlendi. Gruplar arasında toplam sperm sayıları arasında da anlamlı bir fark görülmedi. Testis dokusundaki apoptotik hücreleri belirlemek için Cleaved kaspaz-3 antikoru ile immünohistokimyasal boyama yapıldı. Ancak dokularda boyanma gözlenmedi. Kaspaz 8 ve P 53 antikorları ile immunohistokimyasal boyama yapılan kesitlerde tüm gruplara ait testis dokusunda spermatogenik seriye ait çok sayıda hücre pozitif boyandı. P53 ekspesyonunun aspartam grubunda tüm gruplara göre anlamlı olarak düşük olduğu görüldü. CAPE+Aspartam gurubunda ise Aspartam grubuna göre anlamlı olarak daha yüksekti.
18  Proje Çıktılarının Bilime ve Uygulamaya Aktarılması:  Sonuç olarak 50 mg/kg dozda aspartamın testiste apoptozisi arttırmadığı gözlendi. P53 ekspresyonun azalmasının bunda etkili olabileceği düşünüldü. CAPE uygulamasının p53 düzeyini yükseltmesi ile koruyucu etkisinin olabileceğini düşünmekteyiz.
19  Proje Kapsamında Yapılan Yayınlar:  Yayına hazırlanıyor.

  Tarih: 


  İmza: