T.C.

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ

Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü

Sıra No PROJE SONUÇ RAPORU BİLGİ FORMU
1  Proje No :   2019.04.01.906
2  Projenin Adı :   Sıçanlarda Streptozotosin ile İndüklenen Diabetes Mellitusun Sebep Olduğu Testiküler Oksidatif Hasara Karşı Hidroksitirosolün Koruyucu Rolünün Araştırılması
3  Projenin İlgili Olduğu Alan Adı :   Sağlık Bilimleri Araştırma Projesi (SBAP)
4  Proje Yürütücüsü :   Prof.Dr. Meryem Çam
5  Proje Yürütücüsü E-posta :   meryemcam@duzce.edu.tr
7  Proje Araştırıcıları :  Yüksek Lisans Öğrencisi Defne Rana OĞUZ
 Prof.Dr. Meryem ÇAM
 
8  Projenin Başlama ve Bitiş Tarihi :   28.02.2019
  28.02.2020
9  Proje Süresi :   12
10  Ek Süre :   0
11  Ek Ödenek :   0,00
12  Projenin Bütçesi :   10.000,00
13  Toplam Harcama :   5.847,20
14  İşbirliği Yapılan Kuruluş :   Yok
15  İşbirliği Yapılan Kuruluşun Desteği :   Yok
16  Projenin Amacı:  Yapılmış olan bu çalışma ile Diabetes Mellitus’un sıçan testisleri ve bazı biyokimyasal parametreler üzerine olası olumsuz etkilerine karşı hidroksitirosolün koruyucu rolünün araştırılması amaçlanmıştır.
17  Projenin Çıktıları:  Hidroksitirozol verilen gruplarda diyabetle birlikte artan açlık kan şekerinin azaldığı görüldü. Histolojik incelemelerde, Diyabet grubunda düzensiz şekilli seminifer tübüller, germ hücre tabakalarında azalma, apoptotik hücreler ve rezidüel cisimcikler saptandı. STZ + HT grubunda ise morfolojik düzelmeler görüldü. İmmünohistokimyasal incelemelerde, Diyabet grubunda kontrol grubuna göre Nrf2 ekspresyonunda bir artış olduğu gözlenirken tedavi grubunda ekspresyonunun STZ grubuna kıyasla daha az olduğu belirlendi. Hidroksitirozolün T1DM artan kan şekerini azalttığı, testiste oluşan hasara karşı koruyucu etki gösterdiği ve Nrf2 ekspresyonunu azalttığı gözlendi.
18  Proje Çıktılarının Bilime ve Uygulamaya Aktarılması:  Elde edilen bu sonuçlar HT’nin; Nrf2 yolağını etkileyerek testis hasarını azalttığını, hipoglisemik ve antioksidan işleve sahip olduğunu göstermiştir. Diyabetik hastalarda komplikasyonların önlenmesinde etkili olabilir.
19  Proje Kapsamında Yapılan Yayınlar:  Yayına hazırlanıyor.

  Tarih: 


  İmza: