T.C.

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ

Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü

Sıra No PROJE SONUÇ RAPORU BİLGİ FORMU
1  Proje No :   2018.04.02.852
2  Projenin Adı :   Malign periferik sinir kılıfı tümörleri ve malign melanoma ayırıcı tanısında H3K27 tri-metilasyon ekspresyon kaybının öneminin ve STAT 3 molekülünün prognoza etkisinin araştırılması ile yüksek dereceli tümörlerin neovaskülarizasyonunda PSMA, VEGF ekspresyonunun rolü
3  Projenin İlgili Olduğu Alan Adı :   Sağlık Bilimleri Araştırma Projesi (SBAP)
4  Proje Yürütücüsü :   Dr.Öğr. Üyesi Sinem Kantarcıoğlu Coşkun
5  Proje Yürütücüsü E-posta :   sinemcoskun@duzce.edu.tr
7  Proje Araştırıcıları :  Doç.Dr. Mehmet Gamsızkan
 Dr.Öğr. Üyesi Mehmet Ali Sungur
 
8  Projenin Başlama ve Bitiş Tarihi :   16.10.2018
  16.10.2019
9  Proje Süresi :   12
10  Ek Süre :   0
11  Ek Ödenek :   0,00
12  Projenin Bütçesi :   19.980,00
13  Toplam Harcama :   13.062,60
14  İşbirliği Yapılan Kuruluş :   Düzce Üniversitesi
15  İşbirliği Yapılan Kuruluşun Desteği :   Düzce Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri
16  Projenin Amacı:  Malign periferik sinir kılıfı tümörü (MPSKT) insidansı %0,0001 olan, nadir tümörlerdir; bütün yumuşak doku sarkomlarının %5-10 kadarını oluştururlar. MPSKTlerinin histomorfolojik özellikleri heterojendir, histolojik subtipleri sıklıkla tanımlanmış tek bir tümör tipi ile kombinedir. En sık histolojik paternler fasiküler, miksoid ve storiformları kapsar. Daha az sıklıkla rabdoid ve kondroid diferansiasyon görülmekle birlikte, epiteloid büyüme paterni son derece nadirdir (1). MPSKTlerinin ayırıcı tanısında malign melanomlar göz önünde tutulmalıdır (2). Sarkomların büyümesi ve yayılması anjiogeneze bağlıdır. Sarkomlu hastalarda tümör anjiogenezi ile ilgili olabilecek belirteçler üzerine çalışılmıştır (3).
17  Projenin Çıktıları:  Literatürde H3K27me3 ekspresyonunun total kaybının MPSKTlerine özgün ve tanısal değerde olabileceğini öneren çalışmalar olmasına rağmen ayırıcı tanıda göz önünde bulundurulması gereken malign melanomlardaki ekspresyon kaybının oranı yeterince araştırılmamıştır. STAT3 hem MPSKT hem melanomlarda terapotik hedef olabilir. Literatürde her iki tümörde STAT3 ekspresyonunu karşılaştıran çalışma yapılmamıştır. VEGF ve PSMA pek çok neoplazinin tümör neovaskülarizasyonunda rol oynamaktadır, hem melanom hem MPSKTlerinde karşılaştırılması ve öneminin belirlenmesi tedavi seçeneklerinin genişlemesinde yol gösterici olabilir.
18  Proje Çıktılarının Bilime ve Uygulamaya Aktarılması:  MPSKTleri ve malign melanoma agresif ve kötü prognozlu tümörlerdir. Bu tümörlerin gelişiminin altında yatan mekanizmalar açığa çıkarılabilirse risk altındaki bireylerin belirlenebilmesi, ayırıcı tanısının doğru şekilde yapılabilmesi ve özgün, spesifik tedavi yollarının geliştirilebilmesi için şu ana kadar üzerinde fazla çalışma yapılmamış olan bu alanın aydınlatılması ve araştırılması gerekmektedir.
19  Proje Kapsamında Yapılan Yayınlar:  Henüz yayın olmadı.

  Tarih: 


  İmza: