T.C.

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ

Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü

Sıra No PROJE SONUÇ RAPORU BİLGİ FORMU
1  Proje No :   2018.16.01.874
2  Projenin Adı :   Adölesanlarda görülen uyku problemlerinin elektronik medya kullanımı ve algılanan stresle ilişkisi
3  Projenin İlgili Olduğu Alan Adı :   Sağlık Bilimleri Araştırma Projesi (SBAP)
4  Proje Yürütücüsü :   Doç. Dr. sevda ASRSLAN
5  Proje Yürütücüsü E-posta :   sevdaarslan@duzce.edu.tr
7  Proje Araştırıcıları :  Doç.Dr. Sevda ARSLAN
 Yüksek Lisans Öğrencisi NEBİYE GÜL
 
8  Projenin Başlama ve Bitiş Tarihi :   14.11.2018
  14.11.2019
9  Proje Süresi :   12
10  Ek Süre :   0
11  Ek Ödenek :   0,00
12  Projenin Bütçesi :   3.500,00
13  Toplam Harcama :   2.999,99
14  İşbirliği Yapılan Kuruluş :   Milli Eğitim Müdürlüğü
15  İşbirliği Yapılan Kuruluşun Desteği :   Projenin uygulaması okullarda yapıldı.
16  Projenin Amacı:  Bu çalışma, adölesanlarda görülen uyku problemlerinin elektronik medya kullanımı ve algılanan stresle ilişkisinin belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapıldı.
17  Projenin Çıktıları:  Çalışmaya katılan adölesanların yaş grupları 13-18 arasında olup 542’si kız, 838’i erkektir. Bu çalışmada adölesanların yarısından fazlasının uyuduğu odada elektronik medya aracı bulunduğu ve bu cihazlarda vakit geçirmek için uyku saatlerini erteledikleri, uyumadan dört saat öncesinde elektronik medya kullanımının bırakılmasının uyku kalitesini olumlu yönde etkilediği belirlenmiştir. Gece 24’ten sonra uyuyan ve yatakta yarım saatten daha uzun sürede uykuya geçen adölesanların PUKİ uyku kalitesi puanlarının kötü olduğu saptanmıştır. Elektronik medyada daha fazla ve aynı anda birden fazla elektronik medyada vakit geçiren adölesanların uyku sürelerinin kısaldığı ve buna yönelik uyku kalitelerinin bozulduğu ve stres düzeyleri ile negatif yönde ilişki olduğu bulunmuştur. Günlük internette ve elektronik medyada vakit geçiren adölesanlar incelendiğinde en fazla ortalama puanı beş saat ve daha fazla vakit geçirenlerin oluşturduğu ve bu durumun PUKİ uyku kalitesi üzerine etkisinin kötü olduğu ve algılanan stresi orta düzeyde etkilediği saptanmıştır.
18  Proje Çıktılarının Bilime ve Uygulamaya Aktarılması:  Araştırmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda; Bu sonuçlara dayanarak gündüz uykululuk durumunun ortaya çıkması ve uyku kalitesinin bozulmasını çok sayıda etyolojik faktörün etkilemesi nedeniyle bireysel, ailesel ve toplumsal risk faktörlerini ele almada hemşireler tarafından okula dayalı müdahaleleri içeren girişimlerin planlanması ve araştırmacıların da bu müdahalelerin etkinliğini gösteren kontrol gruplu çalışmalar yapması Adölesanlara elektronik medya kullanımının uyku kalitesini nasıl etkilediği ile ilgili bilgilendirmenin yapılması Sağlıklı yaşam alışkanlıklarının kazandırılması Stres yönetimi ile ilgili eğitimin verilmesi Adölesanların elektronik medya kullanımına yönelik algılanan stres düzeylerini inceleyen daha fazla çalışmalar yapılması Adölesanlarda uyku kalitesini etkileyen faktörlerin yanı sıra uyku hijyenine yönelik yapılan çalışmaların artırılması ve bunun depresyon, anksiyete ve stres ile ilişkisinin incelenmesi önerilebilir.
19  Proje Kapsamında Yapılan Yayınlar:  Uluslararası Akademik Arastırmalar kongresi, Sözel Bildiri"ADÖLESANLARDA GÖRÜLEN UYKU PROBLEMLERİNİN ELEKTRONİK MEDYA KULLANIMI VE ALGILANAN STRESLE İLİŞKİSİ"16-17-18 Eylül 2019 Bolu

  Tarih: 


  İmza: