T.C.

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ

Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü

Sıra No PROJE SONUÇ RAPORU BİLGİ FORMU
1  Proje No :   2020.07.03.1090
2  Projenin Adı :   Li-ion Bataryalar için Akıllı Denetimli Batarya Yönetim Sistemi Tasarımı ve Gerçekleştirilmesi
3  Projenin İlgili Olduğu Alan Adı :   Elektrik, Elektronik Araştırma Projesi (EEAP)
4  Proje Yürütücüsü :   Doç. Dr. Yunus Biçen
5  Proje Yürütücüsü E-posta :   yunusbicen@duzce.edu.tr
7  Proje Araştırıcıları :  Dr. ENVER KÜÇÜKKÜLAHLI
 Öğr. Gör. SÜLEYMAN ÇEVEN
 Dr.Öğr. Üyesi AHMET ALBAYRAK
 
8  Projenin Başlama ve Bitiş Tarihi :   8.05.2020
  8.11.2021
9  Proje Süresi :   12
10  Ek Süre :   6
11  Ek Ödenek :   0,00
12  Projenin Bütçesi :   18.282,01
13  Toplam Harcama :   17.779,88
14  İşbirliği Yapılan Kuruluş :   Düzce Üniversitesi Bilimsel Araştırmalar Proje Birimi
15  İşbirliği Yapılan Kuruluşun Desteği :   18282,01 TL
16  Projenin Amacı:  Bu projede klasik olarak kablolu sistemlerle gerçekleştirilen batarya yönetim sistemini kablosuz teknolojiler kullanarak daha kompakt yapıda bir batarya yönetim sistemi gerçekleştirmek amaçlanmıştır. Bu kapsamda batarya yönetim sistemlerinde izlenen parametrelerin akışı ve dengeleme sistemlerinin kontrolü IoT tabanlı olarak gerçekleştirilmektedir. Bu sayede bataryanın sağlık durumu sürekli takip edilerek güvenli işletme koşulları sağlanmış olmaktadır.
17  Projenin Çıktıları:  Bu süreçte pil hücrelerinin gruplanması, paketlerin ve modüllerin oluşturulması, devre dizaynı, ölçme enstrümanlarının bütünleşmiş edilmesi, gömülü sistemler ve kart tasarımı, haberleşme sistemlerinin bütünleşmiş edilmesi, görsel arayüz geliştirilmesi gibi aşamalar sırasıyla gerçekleştirilmekte ve fiziksel ölçümler alınmaktadır/izlenmektedir. Bataryalarda gerilim dengesizliğini gidermek için tercih edilen yöntem pasif dengeleme metodu için ölçüm verilerine bağlı olarak ana iletişim modülü gerekli komutları bataryalar üzerindeki iletişim modüllerine aktarmaktadır.
18  Proje Çıktılarının Bilime ve Uygulamaya Aktarılması:  Projede elektrikli araçlarda kullanıma uygun yeni nesil batarya sistemlerinden olan lityum iyon tabanlı batarya karakteristikleri kullanılarak kablosuz kompakt yapıda bir BYS geliştirilmeye çalışılmıştır. Bu sayede güvenlik unsurlarını düşüren, hacimsel ve kütlesel artışa neden olan kablo, kablo kanalları, bağlantı tertibatı vb. gibi aksesuarlar sistemden çıkarılmış olmaktadır. Modüler bir yapıda olması olası tamir, bakım, değişim gibi nedenlerle kaybedilecek süreyi oldukça azaltacaktır. Ayrıca proje kapsamında olmayan ancak sonraki zaman dilimlerinde üzerinde çalışılabilecek soğutma sistemlerinin daha verimli şekilde tasarlanması mümkün olacaktır. Projede IoT sistemleriyle uyumlu donanım ve yazılımlar kullanılmıştır. Bu sayede MQTT protokolü üzerinden pillerin gerilim dengesi izlenmekte ve kontrol edilebilmektedir. Geliştirilen BYS sınırlı donanım ve yazılım güncellemeleriyle farklı batarya çeşidi ve boyutları için uyarlanabilir niteliktedir. Bu anlamda proje ile üretilen sistemin IoT sistemleri ile uyumlu diğer unsurlar (elektrikli araçlar, iş makineleri vb) ile beraber kullanılabilmesi mümkün olabilecektir. Bu anlamda projenin sonucunda elde edilen bilgi beceriler daha sonraki süreçlerde BYS ve buna eklemlenecek diğer ürün gruplarının geliştirilmesinde akademik bir bakış açısının oluşturulmasında kullanılacaktır.
19  Proje Kapsamında Yapılan Yayınlar:  Proje kapsamında geliştirilen Batarya Yönetim Sistemi, IEEE tarafından düzenlenen “II. International Informatics and Software Engineering Conference” konferansında tam metin bildiri olarak, “Development of IoT Based Battery Management System” adıyla, 17 Aralık 2021 tarihinde sözlü olarak sunulmuştur. İlgili bildirinin tam metin hali EK-1’de verilmektedir. Proje sonuç raporu projeye ilişkin güncel literatür taraması, kullanılacak materyal ve metotlar, hücre dengeleme yöntemleri, BYS ve IoT tasarımları ve elde edilen sonuçlar başlıkları olarak yapılandırılmıştır.

  Tarih: 


  İmza: