T.C.

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ

Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü

Sıra No PROJE SONUÇ RAPORU BİLGİ FORMU
1  Proje No :   2018.05.08.844
2  Projenin Adı :   1844 Yılı Temettuat Defterlerine Göre Düzce ve Akçaşehir Kazalarının Sosyo-Ekonomik Yapısı
3  Projenin İlgili Olduğu Alan Adı :   Elektrik, Elektronik Araştırma Projesi (EEAP)
4  Proje Yürütücüsü :   Doç. Dr. İsmail Yaşayanlar
5  Proje Yürütücüsü E-posta :   ismailyasayanlar@duzce.edu.tr
7  Proje Araştırıcıları :  Arş.Gör. EMİNE ŞAHİN
 
8  Projenin Başlama ve Bitiş Tarihi :   5.09.2018
  5.09.2019
9  Proje Süresi :   12
10  Ek Süre :   0
11  Ek Ödenek :   0,00
12  Projenin Bütçesi :   1.014,22
13  Toplam Harcama :   681,61
14  İşbirliği Yapılan Kuruluş :   İşbirliği yapılan kuruluş bulunmamaktadır.
15  İşbirliği Yapılan Kuruluşun Desteği :   Başka bir kurumdan destek alınmamıştır.
16  Projenin Amacı:  19. yüzyılın ikinci yarısından itibaren gerçekleşen göçlerden önce Düzce ve Akçaşehir kazalarının yerli nüfusunu tespit etmek ve bu nüfusun sosyo-ekonomik yapısını ortaya koymak gibi iki temel amacı bulunmaktadır.
17  Projenin Çıktıları:  Tanzimat sonrası oluşturulan yeni vergi sisteminin taşrada uygulanması için gerçekleştirilen temettü sayımları neticesinde oluşturulan temettuat defterlerine göre Düzce yöresindeki Yörükler kereste ve hatab üretimi ile pirinç ve tütün ziraatını yoğun bir şekilde gerçekleştirmekteydiler. Düzce bölgesindeki ürünlerin Akçaşehir'deki iskelelerle kolaylıkla İstanbul'a taşınabiliyor olması bölgenin zirai ve ticari önemini bir kat daha arttırmaktaydı. Etfeni Gölü ve Büyük Melen vasıtasıyla göl ve nehir taşımacılığının da yapılabildiği bölgede, özellikle kerestecilik profesyonel bir üretim sahası haline gelmişti. XIX. yüzyılın ikinci yarısından itibaren bölgeye yerleşen göçmenlerle birlikte nüfus hareketliliğinin ve üretim faaliyetlerinin daha da arttığı Düzce yöresi, 1871 Vilayet Nizamnamesi ile mülki teşkilatlanmada yaşanan değişim sonrasında Kastamonu Vilayeti Bolu Sancağı'na bağlı bir kaza haline gelecek, sınırları genişleyecek ve resmi olarak civarda bulunan yerleşim yerlerini de kapsayan geniş bir kaza olmuştur.
18  Proje Çıktılarının Bilime ve Uygulamaya Aktarılması:  Proje çıktıları günümüz Düzce'sinin sosyal, kültürel ve ekonomik yapısını anlamlandırmak bağlamında önem arz etmekte ve güncel meselelere ışık tutacak nitelik taşımaktadır.
19  Proje Kapsamında Yapılan Yayınlar:  Proje kapsamında iki tebliğ sunulmuş olup, bu tebliğler Türk Tarih Kurumu tarafından basılmak üzere kabul edilmiştir. İsmail Yaşayanlar, "Temettuat Defterlerine Göre Düzce'nin Yörük Köylerinin Sosyo-Ekonomik Durumu", Uluslararası Konur Alp Gazi ve Düzce Tarihi Sempozyumu, 23-24 Kasım 2018. Emine Şahin, "Temettuat Defterlerine Göre Akçakoca'nın Yörük Köylerinin Sosyo-Ekonomik Durumu",Uluslararası Konur Alp Gazi ve Düzce Tarihi Sempozyumu, 23-24 Kasım 2018.

  Tarih: 


  İmza: