T.C.

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ

Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü

Sıra No PROJE SONUÇ RAPORU BİLGİ FORMU
1  Proje No :   2018.05.08.804
2  Projenin Adı :   Konur Alp Gazi'nin Düzce Tarihindeki Yeri
3  Projenin İlgili Olduğu Alan Adı :   Sosyal ve Beşeri Bilimler Araştırma Projesi (SBBAP)
4  Proje Yürütücüsü :   Prof.Dr. Ali Ertuğrul
5  Proje Yürütücüsü E-posta :   aliertugrul@duzce.edu.tr
7  Proje Araştırıcıları :  Dr.Öğr. Üyesi Fırat Yaşa
 Dr.Öğr. Üyesi İsmail Yaşayanlar
 Prof.Dr. Yusuf Oğuzoğlu
 
8  Projenin Başlama ve Bitiş Tarihi :   20.06.2018
  20.06.2019
9  Proje Süresi :   12
10  Ek Süre :   0
11  Ek Ödenek :   0,00
12  Projenin Bütçesi :   25.000,00
13  Toplam Harcama :   20.568,76
14  İşbirliği Yapılan Kuruluş :   DÜBAP
15  İşbirliği Yapılan Kuruluşun Desteği :   -
16  Projenin Amacı:  Düzce ve Konur Alp Gazi üzerine yapılan çalışmalar oldukça azdır. Bu çalışma ile proje ekibi Düzce sahasına ilgi duyan araştırmacıların başvuracakları temel çalışmalardan birini yapmış olmayı hedeflemektedir. Söz konusu proje sırasında yapılacak olan saha çalışmaları ve elde edilecek arşiv verileri bir araya getirilip kitaplaştırılarak bilim dünyasının hizmetine sunulabilecektir. Projede tarih biliminin uyguladığı bilimsel usul ve araştırma metotlarının yanı sıra “cross-referencing ve yoğun betimleme” yöntemleri de kullanılacak, elde edilen ham veriler istatiksel bilgilere dönüştürülerek işlenecektir. Böylelikle erken modern dönem Düzce toplumunda ilişkiler ağının merkezinde bulunan aktörlerin kimler olduğu daha net bir şekilde ortaya konulup değerlendirmeler yapılabilecektir. Çalışma kapsamında Antikçağ’da Düzce, Roma Döneminde Düzce, Bizans Döneminde Düzce, Beylikler Döneminde Düzce, Düzce Yöresinin Fethinde Rol Oynayan Beyler ve Gaziler, Konur Alp Gazi ve Konrapa İli, Yeniçağ’da Düzce (Siyasi olaylar, Toplumsal ve Kültürel Yapı, Nüfus ve İskân, Sosyo-Ekonomik Yapı), Yakınçağ’da Düzce (Siyasi olaylar, Toplumsal ve Kültürel Yapı, Nüfus, Göç ve İskân, Sosyo-Ekonomik Yapı) gibi konular ele alınacaktır.
17  Projenin Çıktıları:  Marmara Uç bölgesinde biriken Türk nüfusunun dayandığı iki, hatta, üç ayrı kutbun var olduğu ortaya çıkmaktadır. Daha Osmanlılar Marmara Uç bölgesinde kendilerini göstermeden önce Çobanoğlu - Umuroğulları Sakarya Irmağı’nın doğusunda Bizan’a karşı en önemli tehdit olmuştur. Bugünkü Adapazarı’nın ilk nüvesi olarak gördüğümüz Tarsia ve Düzce’nin dahil olduğu Paflagonya sahası onların hakimiyetine girmiştir. Osmanlılar, bu ilk dalga ile birleşen ikinci kutuptur. Bunlara, 1260’tan sonra, İzzettin ve Sarı Saltık vakaları etrafında vücut bulan üçüncü kutbu ilave etmek gerekir. Üzerinde en az durulan, ancak, Osmanlıların kurulmasını sağlayan zeminin inşa edilmesine en erken ve en fazla katkıda bulunan kontekst budur. Bu süreçte Evrenos ailesinin ilk atalarından birisi olduğunu düşündüğümüz Melik İsak ve Marmara bölgesi Türkmenlerinin önemli liderleri arasında yer alan Halil de yer almıştır. Melik İsak’ın, İzzeddin’in soyundan gelen, Hristiyanlaşmış ve Konstantin adını almış bulunan Selçuklu şehzadesinin yaverliğini yapmış olduğu görülüyor. İsak, yakın arkadaşı Halil ile birlikte bir yandan Bizans ile Katalanlar arasında aracı rolü oynamış, bir yandan da bölgesel kargaşadan istifade ederek kendine bağlı Türkleri korumaya çalışmıştır.
18  Proje Çıktılarının Bilime ve Uygulamaya Aktarılması:  Oldukça sınırlı sayıdaki konu ile ilgili bilgiler arşiv ve literatür kayıtları ile derinleştirilmiştir.
19  Proje Kapsamında Yapılan Yayınlar:  Yayın sürecindedir.

  Tarih: 


  İmza: