T.C.

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ

Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü

Sıra No PROJE SONUÇ RAPORU BİLGİ FORMU
1  Proje No :   2018.04.03.798
2  Projenin Adı :   Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinoloji Polikliniğine Başvuran Obezite Tanılı Hastalarada PCSK1 ( Proprotein Convertase Subtilisin/Kexin Type 1) ve AGRP (Agouti Related Peptide) Genlerinin Ekspresyon Düzeylerinin İncelenmesi
3  Projenin İlgili Olduğu Alan Adı :   Sağlık Bilimleri Araştırma Projesi (SBAP)
4  Proje Yürütücüsü :   Prof.Dr. İlknur Arslanoğlu
5  Proje Yürütücüsü E-posta :   ilknurarslanoglu@duzce.edu.tr
7  Proje Araştırıcıları :  Arş.Gör.Dr. Emine Dağdelen
 
8  Projenin Başlama ve Bitiş Tarihi :   20.06.2018
  20.06.2019
9  Proje Süresi :   12
10  Ek Süre :   0
11  Ek Ödenek :   0,00
12  Projenin Bütçesi :   11.200,00
13  Toplam Harcama :   9.915,18
14  İşbirliği Yapılan Kuruluş :   Yok
15  İşbirliği Yapılan Kuruluşun Desteği :   Yok
16  Projenin Amacı:  Obezite çocuklarda bütün ülkelerde oldukça yaygın olarak görülen, çevresel ve genetik faktörlerin etkilediği multifaktöriyel bir hastalık olup erken mortalite, metabolik ve kardiyovasküler komplikasyonlar için bir risk faktörüdür. Obezitede genetik faktörlerin rolü komplekstir. İnsanlarda obezite sayısız genetik faktörün minimal katkıları ile poligenik tipte veya nadiren tek bir genin bozukluğuna bağlı olarak monogenik olabilmektedir. Monogenik yani tek genin neden olduğu obezite, genetik sendromlarla birlikte görülebileceği gibi tek başına da görülebilir. Poligenik obezite, obezitenin en yaygın görülen genetik versiyonu olup, multifaktöriyel kalıtım gösterir. Poligenik obezite genler, çevresel davranış ve hepsinin biribiriyle etkileşiminin bir sonucu olarak ortaya çıkar. PCSK1 geni prohormonları ve proneuropeptitleri aktif formuna dönüştüren endoproteaz olan PC 1/3’ü kodlayan bir gendir. PC 1/3 aktivitesi, gıda alımının, glukoz homeostazının ve enerji homeostazının düzenlenmesinde rol oynayan birçok peptid hormon öncülünün aktive edilmesi için gereklidir. PC 1/3 tarafından parçalanan POMC proteini, iştahın azalmasında rol oynar. İnsanlarda, aguti ile ilişkili peptid AGRP geni tarafından kodlanır ve iştahı arttırmada, metabolizma ve enerji tüketimini azaltmada görevlidir. Biz bu çalışmada PCSK1, AGRP genlerinin ekspresyon düzeylerini tespit edip, ekspresyon düzeyleri ile hastaların demografik, klinik özellikleri ve laboratuvar bulguları arasında herhangi bir ilişkinin olup olmadığını değerlendirmeyi amaçladık.
17  Projenin Çıktıları:  1) Obez grubunun PCSK1 geni ekspresyon düzeyi ve AGRP geni ekspresyon düzeyi, kontrol grubun PCSK1 geni ekspresyon düzeyi ve AGRP geni ekspresyon düzeyinden anlamlı olarak düşük olduğu görüldü (sırasıyla p=0,000, p=0,001). 2) PCSK1 geni ekspresyon düzeyi arttıkça vücut ağırlığı SDS’nin azaldığı görülmüştür (p=0,011). 3) PCSK1 geni ekspresyon düzeyi arttıkça VKI SDS azaldığı görülmüştür (p=0,001). 4) PCSK1 geni ekspresyon düzeyi arttıkça bel çevresi azaldığı görülmüştür (p=0,001). 5) PCSK1 geni ekspresyon düzeyi arttıkça kalça çevresi azaldığı görülmüştür (p=0,007). 6) PCSK1 geni ekspresyon düzeyi arttıkça trigliserid düzeyi azaldığı görülmüştür (p=0,014). 7) PCSK1 geni ekspresyon düzeyi arttıkça insülin düzeyi azaldığı görülmüştür (p=0,001). 8) PCSK1 geni ekspresyon düzeyi arttıkça TSH düzeyi azaldığı görülmüştür (p=0,005). 9) PCSK1 geni ekspresyon düzeyi arttıkça HOMA-IR düzeyi azaldığı görülmüştür (p=0,002). 10) PCSK1 gen ekspresyon düzeyi ile delta kemik yaşı arasında anlamlı ilişki bulunmuştur (p=0,009). 11) AGRP geni ekspresyon düzeyi arttıkça VKI SDS azaldığı görülmüştür (p=0,021). 12) AGRP geni ekspresyon düzeyi arttıkça bel çevresi azaldığı görülmüştür (p=0,031). 13) AGRP geni ekspresyon düzeyi arttıkça kalça çevresi azaldığı görülmüştür (p=0,048). 14) AGRP geni ekspresyon düzeyi arttıkça insülin düzeyi azaldığı görülmüştür (p=0,013). 15) AGRP geni ekspresyon düzeyi arttıkça TSH düzeyi azaldığı görülmüştür (p=0,013). 16) AGRP geni ekspresyon düzeyi arttıkça HOMA-IR düzeyi azaldığı görülmüştür (p=0,000).
18  Proje Çıktılarının Bilime ve Uygulamaya Aktarılması:  Sonuç olarak PCSK1 ekspresyon düzeyinin azalmasının obezite gelişiminde etkili olabileceği, insülin direncine neden olabileceği ve kemik yaşının ilerlemesinde rol oynayabileceği bu çalışma ile gösterilmiştir. Aynı zamanda AGRP geni her ne kadar iştahın artmasında rol oynadığı yapılan çalışmalarda gösterilmiş olsada aksine bizim çalışmamızda AGRP ekspresyon düzeyinin azalması ile VKI, bel çevresi, kalça çevresi, HOMA-IR değerleri arasında ters yönlü ilişki saptanmıştır. Bu sonuç bize iştahın sadece obezite gelişiminde etkili olmadığını, buna ek olarak beslenme şekli, egzersiz yapma durumu vb. alışkanlıklarında etkili olduğu söylenebilir. Ancak PCSK1 ve AGRP genlerinin obezitenin etyopatogenzdeki rolünün daha iyi aydınlatılabilmesi için daha geniş seriler içeren çalışmalara ihtiyaç vardır.
19  Proje Kapsamında Yapılan Yayınlar:  Tez olarak yazılmıştır

  Tarih: 


  İmza: