T.C.

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ

Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü

Sıra No PROJE SONUÇ RAPORU BİLGİ FORMU
1  Proje No :   2018.02.02.791
2  Projenin Adı :   Batı Karadeniz Bölgesinde Doğu Kayını (Fagus orientalis Lipsky) Meşçerelerinde Aralama Şiddetinin Ayrışmaya Etkisi
3  Projenin İlgili Olduğu Alan Adı :   Tarım, Ormancılık Araştırma Projesi (TOAP)
4  Proje Yürütücüsü :   Dr.Öğr. Üyesi Murat SARGINCI
5  Proje Yürütücüsü E-posta :   muratsarginci@duzce.edu.tr
7  Proje Araştırıcıları :  Yüksek Lisans Öğrencisi YASİN KOKAŞ
 
8  Projenin Başlama ve Bitiş Tarihi :   20.06.2018
  20.09.2019
9  Proje Süresi :   15
10  Ek Süre :   0
11  Ek Ödenek :   0,00
12  Projenin Bütçesi :   6.000,00
13  Toplam Harcama :   5.997,05
14  İşbirliği Yapılan Kuruluş :   Düzce Üniversitesi BAP
15  İşbirliği Yapılan Kuruluşun Desteği :   6000
16  Projenin Amacı:  Bu çalışmanın amacı; yarı nemli bölgede yer alan doğu kayını (Fagus orientalis Lipsky) meşçerelerindeki farklı aralama şiddeti ve yükseltinin kısa vadede ölü örtü ayrışma dinamiğine etkilerinin belirlenmesidir. İklimsel olarak Batı Karadeniz iç kesimini temsil eden sahada farklı yükselti, bakı ve aralama şiddeti uygulanmış orman alanlarında kısa vadeli (1 yıllık) ölü-örtü ayrışmasına ilişkin veriler toplanmış, bu parametrelerin açıklanmasında etkili olan değişkenler belirlenmiştir.
17  Projenin Çıktıları:  Çalışmada deneme alanlarında aralama şiddetinin ayrışmanın başlangıç aşamasından 1. yılsonuna kadar ayrışma oranlarını ve ayrışma katsayısı olan “k” değerlerini değiştirmediği tespit edilmiştir. Ancak aralama şiddetinden bağımsız olarak, yükselti ve ayrışma zamanına bağlı olarak ölü örtü keselerindeki yaprakların ayrışma oranları ve ayrışma katsayısı “k” değerlerinin karşılaştırılması neticesinde bu oranların istatistiki anlamda farklılıklar gösterdiği tespit edilmiştir. Yine aynı şekilde deneme alanlarında aralama şiddeti ve yükselti birlikte değerlendirildiğinde ADF, Lignin ve Selüloz oranlarının zamana bağlı olarak istatistiki anlamda farklılıklar gösterdiği tespit edilmiştir. Sonuç olarak ayrışma hızındaki değişiklikler zamansal ve mekansal (yükselti) açıdan farklılıklar göstermiştir ve yöresel ölçekte ölü örtü kimyasının (kalitesinin) ayrışmadaki en güçlü etken olduğu belirlenmiştir.
18  Proje Çıktılarının Bilime ve Uygulamaya Aktarılması:  Bu çalışma sonucunda elde edilen verilerin analiziyle ölü-örtü ayrışmasını etkileyen ana değişkenler belirlenmiş ve böylece benzer ekosistemler ile ilgili yapılacak ileriki çalışmalara ve yönetimsel anlamda alınacak kararlara ışık tutulacak bazı veriler elde edilmiştir. Ayrıca iklim, yükselti, aralama şiddeti vb. bakımından farklılık gösteren örnekleme noktalarından veriler toplanarak elde edilen sonuçlar benzer ekosistemlerde uygulanabilirliği fazladır.
19  Proje Kapsamında Yapılan Yayınlar:  Yayın Hazırlıkları Devam Ediyor.

  Tarih: 


  İmza: