T.C.

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ

Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü

Sıra No PROJE SONUÇ RAPORU BİLGİ FORMU
1  Proje No :   2019.21.02.983
2  Projenin Adı :   Soğutma sistemlerinde kullanılan soğutucu akışkanların termal görüntü işleme tekniği kullanılarak soğutma performanslarının incelenmesi, kompresörün titreşim ve akustik analizi
3  Projenin İlgili Olduğu Alan Adı :   Mühendislik Araştırma Projesi (MAP)
4  Proje Yürütücüsü :   Doç. Dr. FERZAN KATIRCIOĞLU
5  Proje Yürütücüsü E-posta :   ferzankatircioglu@duzce.edu.tr
7  Proje Araştırıcıları :  Prof.Dr. Yusuf ÇAY
 Doç.Dr. AHMET KOLİP
 Doç.Dr. SUAT SARIDEMİR
 Dr.Öğr.Üy. ALİ ETEM GÜREL
 Diğer ZAFER CİNGİZ
 
8  Projenin Başlama ve Bitiş Tarihi :   28.06.2019
  28.07.2020
9  Proje Süresi :   13
10  Ek Süre :   0
11  Ek Ödenek :   0,00
12  Projenin Bütçesi :   50.869,48
13  Toplam Harcama :   42.861,44
14  İşbirliği Yapılan Kuruluş :   Düzce Üniversitesi Rektörlüğü BAP Koordinatörlüğü
15  İşbirliği Yapılan Kuruluşun Desteği :   42.861,44 TL
16  Projenin Amacı:  Bu araştırmanın amacı; Soğutma sistemlerinde, sistem üzerinden alınacak ölçüm değerleri yerine termal görüntü analizi işleme tekniği ile birlikte titreşim ve gürültü ölçümleri yapılarak performans, arıza ve koruyucu bakım periyotlarını belirlemektir.
17  Projenin Çıktıları:  Soğutma ve iklimlendirme sistemlerinde kullanılan akışkan ile kompresör, kondenser ve evaporatör gibi cihazların performansı ve ömrü önemli bir durum arz etmektedir. Sensörsüz ve uzaktan algılama yöntemi sayesinde ilgili cihazların performanslarını ekonomik ve hızlı işlem yaparak kullanım kolaylığı getirecektir. Bu sayede, hem zaman, hem malzeme hem maliyet, hem işçilik maliyetleri hem de çevreye olan katkıları düşürülecektir. Termal görüntüleme yöntemiyle gerçekleştirilecek performans testi ve soğutucu akışkan kaçak tespiti bir arayüz vasıtası ile kullanıcı açısından kolaylaştırılacaktır. Teknolojinin gelişmesi ile termal kamera maliyetleri zaman içerisinde düştüğünden önerilen yöntem çok yakın bir zaman içerisinde yaygınlaşacaktır. İlgili sektör ve firmaların bilgisayar ortamında soğutma sistemlerini periyodik olarak takip etmeleri kolaylaşacaktır. Ekstra bir paket program ve veri kaydetmeye ihtiyaç duyulmayacaktır. Bunun yanında, titreşim ve gürültü açısından da kullanılan soğutucu akışkanların birbirine olan yakınlığı ve soğutma sisteme uygunluğu tespit edilmiş olacaktır.
18  Proje Çıktılarının Bilime ve Uygulamaya Aktarılması:  1- Ticari tip soğutma sistemlerinde kullanılacak en uygun alternatif soğutucu akışkanı belirleme 2- Sensörsüz uzaktan algılamanın (ticari tip soğutma sistemlerinde termal görüntü analizi) bu sistemlere uygulanması 3- Sistem performansını, oluşabilecek arızaları daha kısa sürede tespit edilmesi 4- Kompresörde oluşan rahatsız edici gürültüleri belirleme, titreşimi en uygun olan soğutucu akışkanı tespit edilmesi 5- İnsan gücü maliyetini ve zaman tasarrufunu sağlanabilmesi Bunun yanında; 1. Bu çalışma ile zaten var olan ticari tip soğutucular ve endüstriyel tip soğutma sistemleri için yeni tasarım yöntemleri ile iyileştirilmesi hedeflenmektedir. 2. Projenin ticari ve endüstriyel tip soğutma sistemleri için bakım, arıza teşhisi, zaman, malzeme ve iş gücü maliyetlerini kapatma yönünde ciddi katkıları olacağı öngörülmüştür. 3. Termal görüntülerden alınan verilerin görüntü işleme tekniğinde incelenmesi araştırma konusu uluslararası araştırmalarda yoğun ilgi çekmektedir. Güncel bir kullanım ele alınmaktadır. 4. Başarı durumunda ticari ve endüstriyel soğutma sistemlerinde Termal Görüntüleme Analizinin (TSSTGA) ele alınması ile teknolojik önemi olan sonuçlar elde edilmesi beklenmektedir. 5. Oldukça önemli bir problem olan, bakım, arıza teşhisi, zaman, malzeme ve işgücü maliyeti sorunlarının yapılacak proje ile çözülmesi için alternatif çözüm yaklaşımlarının gelişimine katkı sağlayacaktır. 6. Soğutma sistemini hızlı ve kolay bir yolla izleme kolaylığı getirecektir. Termal kamera ile sistemlerin performansları çok rahat izlenebilecektir. Bağlantı olmaksızın termal kamera ve bir bilgisayar sistemin performansını test etmek için yeterli olacaktır. 7. Uzaktan Algılama sayesinde, sisteme yaklaşım açısından iş güvenliğini yükseltme ve kullanım kolaylığı getirmektedir. 8. Titreşim ve gürültü seviyelerinin belirlenmesi ile 5 farklı akışkanın kompresör titreşim ve gürültüsüne olan etkileri belirlenecektir. Bu proje çalışması kapsamında; 1 adet E-SCI ve 1 adet TR dizinli yayın yapılarak bilime katkı sağlanmış olmaktadır.
19  Proje Kapsamında Yapılan Yayınlar:  • Katırcıoğlu, F., Çay, Y., & Cingiz, Z. (2019). Infrared image enhancement model based on gravitational force and lateral inhibition networks. Infrared Physics & Technology, 100, 15-27. • Cingiz, Z., Katırcıoğlu, F., Çay, Yusuf, & Kolip, A. (2020). Buhar Sıkıştırmalı Soğutma Sisteminde R22 Alternatifi Soğutucu Akışkanların Termodinamik Analizi. Politeknik Dergisi, 23(4), 1205-1212.

  Tarih: 


  İmza: