T.C.

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ

Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü

Sıra No PROJE SONUÇ RAPORU BİLGİ FORMU
1  Proje No :   2018.07.01.719
2  Projenin Adı :   Bazı Ağaç Türlerinin Radyo Frekans Vakum Yöntemi ile Kurutulması
3  Projenin İlgili Olduğu Alan Adı :   Tarım, Ormancılık Araştırma Projesi (TOAP)
4  Proje Yürütücüsü :   Dr.Öğr. Üyesi Hasan Hüseyin CİRİTCİOĞLU
5  Proje Yürütücüsü E-posta :   hasanciritcioglu@duzce.edu.tr
7  Proje Araştırıcıları :  Dr.Öğr.Üy. Hasan Hüseyin CİRİTCİOĞLU
 Yüksek Lisans Öğrencisi Osman Halit ÜLKER
 
8  Projenin Başlama ve Bitiş Tarihi :   13.04.2018
  13.04.2019
9  Proje Süresi :   12
10  Ek Süre :   0
11  Ek Ödenek :   0,00
12  Projenin Bütçesi :   5.899,99
13  Toplam Harcama :   5.899,98
14  İşbirliği Yapılan Kuruluş :   Çalışma kapsamında Sivrikaya Orman Ürünleri A.Ş. ile işbirliği yapılmıştır.
15  İşbirliği Yapılan Kuruluşun Desteği :   Sivrikaya Orman Ürünleri A.Ş. çalışma kapsamında tesis olanakları, makine ve ekipmanlarının kullanılması konusunda destek vermiştir.
16  Projenin Amacı:  Ağaç malzemenin kurutulmasında kullanılan yenilikçi bir yöntem olan Radyo Frekans Vakum (RF/V) ya da diğer bir adıyla Yüksek Frekans Vakum (YF/V) yöntemi ile taze kesilmiş ağaç malzemenin herhangi bir ön işleme tabi tutulmadan kaliteli kurutma yapılabilirliğinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu kurutma işleminin başarılı bir şekilde uygulanabilmesi için YF/V sistem parametrelerinin belirlenmesi projenin bir diğer amacını oluşturmaktadır.
17  Projenin Çıktıları:  Ağaç malzeme orman kesildikten sonra kullanılmadan önce kurutulması gerekmektedir. Ağaç malzemenin kurutulmasında çok sayıda teknik kurutma yöntemi kullanılmaktadır. Bu Teknik kurutma yöntemlerinde ağaç malzemenin kurutma kalitesinin artırılması ve kurutma süresinin görece kısaltılması amacıyla bazı ön işlemler (buharlama, suda bekletme, maktaların boyanması, maktalara kiniş açılması vb.) uygulanmaktadır. Uygulanan bu ön işlemler ilave zaman ve maliyet gerektirmektedir. Proje kapsamında yapılan çalışma sonucu YF/V yönteminde uygun işlem parametreleri belirlenerek ön işleme tabi tutmaksızın taze kesilmiş Kayın kerestelerin başarılı bir şekilde kurutulması sağlanmıştır. Proje kapsamında gerçekleştirilen çalışma ile bu ek maliyet ve zaman gerektiren ön işlemler uygulanmaksızın kurutma kalitesinin ölçülmesinde kullanılan EDG (1992) standardına göre en iyi kurutma kalitesi olarak tanımlanan E (exclusive) sınıfı kurutmanın sağlanabildiği belirlenmiştir. Ayrıca, diğer teknik kurutma sistemlerine nazaran kurutma süresinin YF/V yöntemi ile %70-80 oranında kısaldığı ve homojen bir kurutma sağlandığı görülmüştür. Bu çıktılar ağaç malzemenin kurutulmasında çalışmaya konu YF/V yönteminin kullanımının sağladığı faydaları ortaya koymaktadır.
18  Proje Çıktılarının Bilime ve Uygulamaya Aktarılması:  Ağaç malzeme higroskopik özellikleri nedeniyle kullanım yerlerinde arzu edilen performansı (malzemenin çalışmaması, çatlamaması vb.) göstermesi için arzu edilen denge rutubet miktarına ve homojen rutubet dağılımına sahip olmalıdır. Bu gereksinimin sağlanabilmesi için ise ağaç malzeme doğru şekilde kurutulmalıdır. Çalışma kapsamında elde edilen çıktılar sektördeki üreticiler açısından üretimde kullanacakları ağaç malzeme için ihtiyaç duyulan denge rutubeti ve homojen rutubet dağılımının YF/V yöntemi ile sağlanabildiği konusundaki farkındalığın artmasına katkı sağlayacaktır. Ayrıca bu proje çıktıları, kereste üretimi ve kurutma ile ilgili faaliyet gösteren işletmeler açısından hali hazırda ilave tesis yatırımı, işlem maliyeti ve ek işlem süresi gerektiren ön işlemler uygulanmadan homojen rutubet dağılımına sahip kaliteli kurutmanın yapılabilir olduğunu ortaya koymaktadır. Proje çıktıları, ağaç malzemenin kurutulması ile ilgili çalışan araştırmacılar açısından taze kesilmiş ağaç malzemenin herhangi bir ön işlem uygulanmadan kaliteli kurutulmasına yönelik yöntem ve sistem parametrelerini ortaya koyması nedeniyle ileri çalışmalar için referans niteliğindedir. İleri çalışmalarda farklı ağaç türlerinde ön işlem uygulanmadan kaliteli kurutma yapılabilmesi için sistem parametrelerinin belirlenmesine yönelik detaylı araştırmaların yapılması önerilmektedir.
19  Proje Kapsamında Yapılan Yayınlar:  Bir RF Fırınında Ahşap Örneklerin Kurutulması Üzerine Jeneratör Voltajı Etkisinin Araştırılması Investigation of the Effect of Generator Voltage on Drying Wood Specimens in an RF Oven

  Tarih: 


  İmza: