T.C.

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ

Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü

Sıra No PROJE SONUÇ RAPORU BİLGİ FORMU
1  Proje No :   2018.11.04.735
2  Projenin Adı :   Yerli ve Yabancı Arpa Genotiplerinin Genetik Çeşitliliğinin Belirlenmesi
3  Projenin İlgili Olduğu Alan Adı :   Tarım, Ormancılık Araştırma Projesi (TOAP)
4  Proje Yürütücüsü :   Doç. Dr. Hüseyin Güngör
5  Proje Yürütücüsü E-posta :   huseyingungor@duzce.edu.tr
7  Proje Araştırıcıları :  Prof.Dr. Kamil Haliloğlu
 Doç.Dr. Ziya Dumlupınar
 Doç.Dr. Ertuğrul Filiz
 Dr.Öğr.Üy. Emre İlhan
 Dr. Arash Hosseinpour
 Dr.Öğr.Üy. Hüseyin Güngör
 
8  Projenin Başlama ve Bitiş Tarihi :   13.04.2018
  13.04.2019
9  Proje Süresi :   12
10  Ek Süre :   0
11  Ek Ödenek :   0,00
12  Projenin Bütçesi :   19.092,12
13  Toplam Harcama :   16.752,03
14  İşbirliği Yapılan Kuruluş :   -
15  İşbirliği Yapılan Kuruluşun Desteği :   -
16  Projenin Amacı:  Yapılan bu çalışma ile hem yerli hem de yabancı orijinli arpa çeşitleri arasındaki genetik çeşitlilik ve popülasyon yapısı DNA seviyesinde iPBS-retrotranspozon markörlerini kullanarak belirlenmiştir. Ayrıca bu çalışmayla iPBS-retrotranspozon markörleriyle soy ağacı elde edilmiş ve çeşitlerin karşılaştırılması yapılmıştır. Böylelikle çeşitler arasındaki benzerliklerden yararlanılarak ıslah çalışmalarında en iyi melez kombinasyonların oluşturulmasına katkı sağlayacaktır.
17  Projenin Çıktıları:  Bu proje ile iPBS marker sisteminin arpa'da moleküler çalışmalarda başarıyla kullanılabileceği belirlenmiştir. Ayrıca, çok sayıda yerli ve yabancı arpa genotipleri arasındaki genetik mesafe ortaya konmuştur. Bu durum arpa ıslah programlarında doğru ebeveyn seçimi açısından önem arz etmektedir.
18  Proje Çıktılarının Bilime ve Uygulamaya Aktarılması:  Son yıllarda birçok firma proje için seçimini yaptığımız arpa çeşitleri arasında melezlemeler yapmaktadır. Amaçları geniş adaptasyon sağlayabilen, yüksek verimli ve kaliteli arpa çeşitleri geliştirmektir. Arpada dane verimi ve kalitenin geliştirilmesi artan bir isteğin ortak adresi olmuştur. Bu projeyle, genomik çalışmalarla yerli ve yabancı arpa çeşitlerinin durumları moleküler olarak ortaya konmuştur. Proje sonucunda, hastalık ve zararlılar gibi biyotik stres ile sert kış ve kuraklık koşulları ile erken gelen sıcaklara dayanıklılık gibi abiyotik strese katlanma kriterlerini de bünyesinde bulunduran yüksek kaliteli arpa çeşitlerinin ıslah edilmesiyle genetik çeşitlilik de arttırılmış olacaktır. Tohumluk için her yıl yurt dışına milyarlarca dolar para akışının olduğu düşünüldüğünde, projenin önemi daha da iyi anlaşılacaktır.
19  Proje Kapsamında Yapılan Yayınlar:  -

  Tarih: 


  İmza: