T.C.

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ

Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü

Sıra No PROJE SONUÇ RAPORU BİLGİ FORMU
1  Proje No :   2018.05.08.792
2  Projenin Adı :   İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Kütüphanesi 1907 Numaralı Elyazmasındaki Mevlevî Âyinleri (Metin-Tahlil)
3  Projenin İlgili Olduğu Alan Adı :   Sosyal ve Beşeri Bilimler Araştırma Projesi (SBBAP)
4  Proje Yürütücüsü :   Prof.Dr. Ali Ertuğrul
5  Proje Yürütücüsü E-posta :   aliertugrul@duzce.edu.tr
7  Proje Araştırıcıları :  Yüksek Lisans Öğrencisi Mete Can
 
8  Projenin Başlama ve Bitiş Tarihi :   20.06.2018
  20.06.2020
9  Proje Süresi :   24
10  Ek Süre :   0
11  Ek Ödenek :   0,00
12  Projenin Bütçesi :   6.000,00
13  Toplam Harcama :   4.464,73
14  İşbirliği Yapılan Kuruluş :   -
15  İşbirliği Yapılan Kuruluşun Desteği :   -
16  Projenin Amacı:  Mevlana, eserleri ve felsefesiyle, döneminde olduğu gibi, etkisi günümüze kadar süren önemli bir İslam mütefekkiridir. Mevlana, tasavvufi bilgiyi, şiir kalıplarına dökerek başta edebiyatımız olmak üzere Fars edebiyatını da büyük ölçüde etkilemiştir. Mevlananın tasavvufi görüşleri, vefatı akabinde oğlu Sultan Veled tarafından sistemleştirilerek Mevleviyye tarikatının temelleri atılmıştır. Mevlevihaneler, süreç içerisinde birçok alimin ve sanat erbabının yetişmesine zemin hazırlayan kurumlar olmuşlardır. Mevleviyye tarikatı içinde yetişen mutasavvıflarca, sema törenlerinde icra edilmek üzere usullü bir şekilde edebi ve musiki kaideler esas alınarak bestelenen Mevlevi ayinleri, Türk müziğinin en önemli musiki formları arasında yer almaktadır. Türk musiki geleneğinde, nota yazımı yaygınlaşmadan evvel meşk sistemi olarak adlandırılan aktarım sistemi kullanılmaktaydı. Eserlerin icrasında faydalanılan diğer bir yöntem ise eserlerin güftelerinin yazıldığı güfte mecmuaları idi. Oluşturulan bu güfte mecmuaları sayesinde, meşk sistemiyle aktarımda zincirin kopmasıyla eserlerin besteleri süreç içerisinde unutulsa bile, güftelerinin unutulması engellenmiş ve günümüze ulaşması sağlanmıştır. Güfte mecmuaları vasıtasıyla günümüze ulaşmış olan bu eserler, musikimizin de temel kaynak metinleri arasında yer almaktadır. İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Kütüphanesi 1907 Numaralı Elyazmasındaki Mevlevi Ayinleri’ni içeren bu çalışma, ilgili ayinlerin metinlerini ve bunların farklı açılardan tahlilini içermektedir.
17  Projenin Çıktıları:  Klasik Türk Musikisinin unutulmuş formlarını tespit edip bunları yeniden ihya etmek
18  Proje Çıktılarının Bilime ve Uygulamaya Aktarılması:  Kültür tarihi ve musiki çalışmalarına önemli katkılar sağlayacaktır.
19  Proje Kapsamında Yapılan Yayınlar:  -

  Tarih: 


  İmza: