T.C.

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ

Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü

Sıra No PROJE SONUÇ RAPORU BİLGİ FORMU
1  Proje No :   2018.11.02.816
2  Projenin Adı :   Düzce İlinden Elde Edilen Bazı Yerel Entomopatojen Fungusların Amerikan Beyaz Kelebeği Hyphantria cunea (Drury) (Lepidoptera: Arctiidae) Üzerindeki Biyolojik Etkinliklerinin Belirlenmesi
3  Projenin İlgili Olduğu Alan Adı :   Tarım, Ormancılık Araştırma Projesi (TOAP)
4  Proje Yürütücüsü :   Prof.Dr. Salih KARABÖRKLÜ
5  Proje Yürütücüsü E-posta :   salihkaraborklu@duzce.edu.tr
7  Proje Araştırıcıları :  Dr.Öğr. Üyesi Nedim ALTIN
 Prof.Dr. İsmet YILDIRIM
 Prof.Dr. Sevcan ÖZTEMİZ
 Yüksek Lisans Öğrencisi Aleyna Bahadır
 
8  Projenin Başlama ve Bitiş Tarihi :   20.06.2018
  20.09.2020
9  Proje Süresi :   27
10  Ek Süre :   0
11  Ek Ödenek :   14.000,00
12  Projenin Bütçesi :   121.395,37
13  Toplam Harcama :   121.334,46
14  İşbirliği Yapılan Kuruluş :  
15  İşbirliği Yapılan Kuruluşun Desteği :  
16  Projenin Amacı:  Amerikan beyaz kelebeği, Hyphantria cunea önemli bir zararlı olup meyve bahçelerinde, ormanlık alanlarda, park ve bahçelerde önemli zararlar oluşturmaktadır. Bu çalışma, Düzce ilinden elde edilen etkili yerel entomopatojen fungusların Amerikan beyaz kelebeği, Hyphantri cunea üzerindeki etkinliğinin araştırılması amacıyla yapılmıştır. Bu kapsamda yerel Beauveria bassiana ve Metarhizium anisopliae türüne ait entomopatojen fungus izolatları kullanılmıştır
17  Projenin Çıktıları:  Beauveria bassiana ve Metarhizium anisopliae türüne ait entomopatojen fungus izolatların Amerikan beyaz kelebeği, Hyphantria cunea üzerinde oldukça etkili oldukları belirlenmiştir. Özellikle erken dönem H. cunea larvalarının entomopatojen funguslara karşı çok hassas oldukları, geç larva dönemlerinin ise biraz daha dirençli oldukları görülmüştür. Elde edilen sonuçlara göre zararlı ile mücadelede entomopatojen fungusların kullanılabileceği anlaşılmıştır. Zararlı ile mücadelede erken larva dönemlerinin seçilmesinin daha uygun olacağını anlaşılmıştır. Geç dönem larvalarda ise daha yüksek konsantrasyon ve uygulama süresinin seçilmesi daha etkili sonuçlar alınmasını sağlayacaktır. İzolatların etkinliklerin artırılmasına ve arazideki etkinliklerine yönelik ilave çalışmalara ihtiyaç vardır.
18  Proje Çıktılarının Bilime ve Uygulamaya Aktarılması:  Elde edilen sonuçlar Amerikan beyaz kelebeği, Hyphantria cunea'ya karşı mücadelede çevre dostu ve güvenilir alternatif mücadele içerisinde yer alan entomopatojen fungusların (Beauveria bassiana ve Metarhizium anisopliae) da kullanılabileceğini göstermiştir. Bir çok zararlıya karşı ruhsatlı olan bu entomopatojen funguslar bu zararlı içinde ruhsat aldıktan sonra güvenle kullanılabilecektir. Projeden elde edilen veriler TR-Dizin kapsamında taranan ulusal bir dergide yayınlanmıştır. Proje çalışmalarına lisans öğrencilerimizin de katılımı sağlanarak onlarında akademik gelişimlerine katkıda bulunulmuştur.
19  Proje Kapsamında Yapılan Yayınlar:  Proje kapsamında TR-Dizin kapsamında taranan ulusal bir dergide (Türkiye Biyolojik Mücadele Dergisi) yayın yapılmıştır. Yayın bilgileri: Karabörklü S., Altın N., Yıldırım İ., Öztemiz S., Sadıç E., Aydın Ö. 2020. Bazı yerel entomopatojen fungusların Amerikan beyaz kelebeğine Hyphantria cunea (Drury) (Lepidoptera: Arctiidae) karşı laboratuvar koşullarındaki insektisidal aktivitesi. Türkiye Biyolojik Mücadele Dergisi, 11(1): 119-128.

  Tarih: 


  İmza: