T.C.

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ

Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü

Sıra No PROJE SONUÇ RAPORU BİLGİ FORMU
1  Proje No :   2018.06.02.813
2  Projenin Adı :   Baca Gazı Akımlarında Atmosfere Salınan CO2 Gazının Aktifleştirilmiş Adsorban Maddede Tutulması ve Tutma Veriminin Araştırılması
3  Projenin İlgili Olduğu Alan Adı :   Çevre, Yer ve Deniz Bilimleri Araştırma Projesi (ÇYDAP)
4  Proje Yürütücüsü :   Doç. Dr. Zehra Bozkurt
5  Proje Yürütücüsü E-posta :   zehrabozkurt@duzce.edu.tr
7  Proje Araştırıcıları :  Doç.Dr. Fatih Taşpınar
 Arş.Gör.Dr. Nur Hanife Orak
 
8  Projenin Başlama ve Bitiş Tarihi :   20.06.2018
  20.12.2019
9  Proje Süresi :   18
10  Ek Süre :   0
11  Ek Ödenek :   0,00
12  Projenin Bütçesi :   62.518,70
13  Toplam Harcama :   60.120,32
14  İşbirliği Yapılan Kuruluş :   Bulunmamaktadır.
15  İşbirliği Yapılan Kuruluşun Desteği :   Bulunmamaktadır.
16  Projenin Amacı:  Bu çalışmanın amacı baca gazlarındaki CO2’in minimum enerji tüketimi ve maksimum giderim verimi ile tutulmasını sağlayacak katı adsorban kullanılan bir sistem geliştirilmesidir.
17  Projenin Çıktıları:  Bu çalışmada, adsorban madde olarak seçilen aktif karbon örneklerinde CO ve CO2 gazının tutulması için bir dolgulu kolon tasarlanmış ve giren ve çıkan CO ve CO2 gazı oranları kıyaslanarak tutma verimleri hesaplanmıştır. Yaklaşık 1 saatlik çalışma süreleri için %90 civarında atık gaz tutma verimi elde edilmiş ve sistemin atık gaz tutulması için uygulamaya yönelik geliştirilebileceği anlaşılmıştır.
18  Proje Çıktılarının Bilime ve Uygulamaya Aktarılması:  AC dolgulu kolon genel olarak özellikle uçucu gazların adsorpsiyon ile tutulmasında oldukça başarılıdır. Burada en önemli sorun filtre ortamının dolması ve rejenerasyon işlemidir. Keza yapılan deneylerde de bu gözlenmiş ve 2 saat aktif filtrelemeden sonra filtre dolumu ve verim düşmesi gözlenmiştir. Ancak, sistem kurgulanırken gaz algılama sistemi ile çıkan gaz akımında artan gaz değerleri (örneğin, girişin %20’sine ulaşan gaz çıkışlarında) paralel olarak ikinci filtrenin anında devreye gireceği akıllı bir sistem de düşünülmüştür. Bu sayede dolan filtreler ya yenisiyle veya rejenere edilmek suretiyle var olan haliyle kullanılabilecektir.
19  Proje Kapsamında Yapılan Yayınlar:  Henüz yayın bulunmamaktadır.

  Tarih: 


  İmza: