T.C.

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ

Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü

Sıra No PROJE SONUÇ RAPORU BİLGİ FORMU
1  Proje No :   2018.05.01.726
2  Projenin Adı :   Büyük Melen Havzası Akarsularında Su ve Balık Dokularında Ağır Metal Birikiminin Belirlenmesi
3  Projenin İlgili Olduğu Alan Adı :   Temel Bilimler Araştırma Projesi (TBAP)
4  Proje Yürütücüsü :   Prof. Dr. Şerife Gülsün Kırankaya
5  Proje Yürütücüsü E-posta :   gulsunkirankaya@duzce.edu.tr
7  Proje Araştırıcıları :  Yüksek Lisans Öğrencisi Asım Saruhan
 
8  Projenin Başlama ve Bitiş Tarihi :   13.04.2018
  13.04.2019
9  Proje Süresi :   12
10  Ek Süre :   0
11  Ek Ödenek :   0,00
12  Projenin Bütçesi :   6.000,00
13  Toplam Harcama :   5.999,78
14  İşbirliği Yapılan Kuruluş :   Bulunmamaktadır
15  İşbirliği Yapılan Kuruluşun Desteği :   Bulunmamaktadır
16  Projenin Amacı:  Asarsuyu Deresi, Batı Karadeniz Bölgesinde yer alan Büyük Melen Havzası’nın önemli akarsu kaynaklarından biri olup, ciddi derecede kentsel ve endüstriyel kirlilik baskısı altında bulunmaktadır. Sunulan çalışma kapsamında, Asarsuyu Deresi’nde sıcaklık, çözünmüş oksijen, tuzluluk, EC, pH, çeşitli anyon ve katyonlar ile ağır metaller gibi fiziksel ve kimyasal parametrelere göre su kalitesinin belirlenmesi, ayrıca alanda yoğun olarak bulunan balık türleri Squalius pursakensis ve Barbus tauricus türlerinin kas, karaciğer ve solungaç dokularında ağır metal birikiminin belirlenmesi amaçlanmıştır.
17  Projenin Çıktıları:  Proje kapsamında elde edilen bulgular, Asarsuyu Deresi’nin fiziksel ve inorganik kimyasal parametreler yönünden 4. Sınıf (Çok Kirlenmiş) su kalite sınıfında olduğunu göstermektedir. Suda azotlu bileşikler ve çözünmüş oksijenin, kritik değerlerde olduğu belirlenmiştir. Alüminyum, demir ve çinkonun suda en yoğun bulunan kirletici metaller olduğu, ancak bu metallerin konsantrasyonunun canlılar için letal düzeylere ulaşamadığı saptanmıştır. İncelenen balık türlerinde özellikle karaciğer dokusunda demir ve alüminyum miktarının yüksek olduğu, civanın sınır değerlere yaklaştığı, kadmiyum ve kurşunun bu değerleri aştığı belirlenmiştir. Proje kapsamında yüksek lisans öğrencisi Asım Saruhan'ın tez çalışması sunulmuş ve tez bulgularının bir bölümü uluslararası hakemli bir dergi olan Eurasian Journal of Forest Science dergisinde yayınlanmıştır.
18  Proje Çıktılarının Bilime ve Uygulamaya Aktarılması:  Proje kapsamında elde edilen bulgular, Asarsuyu Deresi başta olmak üzere Büyük Melen Havzası'nda kirliliğin engellenebilmesi için, kentsel ve endüstriyel atıksu deşarjının önlenmesi, sanayi tesislerinin ve arıtma tesislerinin etkin kontrolünün sağlanması, gübre ve pestisit kullanımının kısıtlanması gibi konularda uygulayıcı kurum ve kuruluşlarca kullanılabilecek niteliktedir.
19  Proje Kapsamında Yapılan Yayınlar:  Proje kapsamında elde edilen bulguların bir bölümünden üretilen "Evaluation of water quality variables and their effects on fish life in Asarsuyu Stream (Düzce/Turkey)" başlıklı makale Eurasian Journal of Forest Science dergisinde yayınlanmıştır.

  Tarih: 


  İmza: