T.C.

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ

Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü

Sıra No PROJE SONUÇ RAPORU BİLGİ FORMU
1  Proje No :   2021.21.08.1226
2  Projenin Adı :   Geopolimer Betonların Mekanik Özelliklerinin Belirlenmesi
3  Projenin İlgili Olduğu Alan Adı :   Mühendislik Araştırma Projesi (MAP)
4  Proje Yürütücüsü :   Doç. Dr. Ümit YURT
5  Proje Yürütücüsü E-posta :   umityurt@duzce.edu.tr
7  Proje Araştırıcıları :  Doç.Dr. Mehmet EMİROĞLU
 
8  Projenin Başlama ve Bitiş Tarihi :   7.06.2021
  7.09.2022
9  Proje Süresi :   15
10  Ek Süre :   0
11  Ek Ödenek :   0,00
12  Projenin Bütçesi :   49.269,20
13  Toplam Harcama :   46.623,34
14  İşbirliği Yapılan Kuruluş :   Bulunmamaktadır.
15  İşbirliği Yapılan Kuruluşun Desteği :   Bulunmamaktadır.
16  Projenin Amacı:  Demir Çelik fabrikalarında 1 ton çelik üretimi sürecinde yaklaşık 200 kilogram çelikhane cürufunun ortaya çıktığını düşünülürse, bu atığın belirli işlemlerden geçirilerek yüksek performansı geopolimer betona dönüştürülmesi sayesinde hem atıkların bertaraf edilmesi hem de atıkların ekonomik değer üretmesi çalışmanın özgün yanlarından biridir. Bu kapsamda bu gibi endüstriyel atıkların çevre dostu yeni nesil kompozit yapı malzemelerine dönüştürülerek ekonomiye kazandırılması amaçlanmaktadır. Bu amaçla En uygun karışım oranı, aktivatör oranı ve bileşimi, kür sıcaklığı karşılaştırmalı olarak incelenecektir. Bu sayede tasarımı yapılacak olan bu karışımın temel mekanik ve fiziksel özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Çalışmanın temel amaçları şu şekilde sıralanabilir. * Atık malzemelerin geri dönüşümü sağlanarak çevresel sorunların azaltılması. * Çimentoya alternatif bağlayıcıların gelişmesine katkıda bulunarak üretiminde açığa çıkan karbon miktarının azaltılıp çevresel etki ve yakıt tasarrufu sağlanabilmesi. * Elde edilecek olan geopolimer betonlarının sektörel kullanımının önünün açılabilmesi için literatüre katkı sağlanarak ve referans karışım oranlarının belirlenerek üretiminin yaygınlaştırılması * Ülkemizde ve uluslararası alanda demir çelik fabrikalarının ve benzer endüstriyel atıklarının faydalı yapı malzemesi ürünlerine dönüştürülebilmesinin sağalabilmesi hedeflenmektedir.
17  Projenin Çıktıları:  Çevre dostu ve hibrit bağlayıcılı ve alkali aktivasyonlu beton tasarım karışımları gerçekleştirilmiştir. İnşaat bölümü laboratuvar cihaz ve ekipmanları proje bütçesi ile kazandırılmıştır. Yüksek lisans öğrencileri için Alkali aktivasyonlu Kompozit dersi uygulamalı olarak gerçekleştirilmiştir. Lisans ve Önlisans öğrencileri için çevre dostu alakli aktivasyonlu kompozitlere yönelik uygulamalı eğitimler gerçekleştirilmiştir.. Ayrıca proje alt yapısı ile hazırlanan TÜBİTAK 2209-A projesi kabul edilmiştir.
18  Proje Çıktılarının Bilime ve Uygulamaya Aktarılması:  Bu projenin alt yapısı kullanılarak, yeni projeler üretilmiştir.
19  Proje Kapsamında Yapılan Yayınlar:  BETON-2023 kongresinde sunulmak üzere 1 adet tam metin bildirimiz kabul edilmiştir. Diğer çalışmalar devam etmektedir.

  Tarih: 


  İmza: