T.C.

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ

Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü

Sıra No PROJE SONUÇ RAPORU BİLGİ FORMU
1  Proje No :   2018.05.03.681
2  Projenin Adı :   Yeni Graft Kopolimerlerin Sentezi, Karakterizasyonu ve OFET Uygulamaları
3  Projenin İlgili Olduğu Alan Adı :   Elektrik, Elektronik Araştırma Projesi (EEAP)
4  Proje Yürütücüsü :   Doç.Dr. Abdulkadir Allı
5  Proje Yürütücüsü E-posta :   abdulkadiralli@duzce.edu.tr
7  Proje Araştırıcıları :  Uzm. Dr. Ahmet Demir
 Dr.Öğr. Üyesi Sema Allı
 
8  Projenin Başlama ve Bitiş Tarihi :   1.03.2018
  1.03.2019
9  Proje Süresi :   12
10  Ek Süre :   0
11  Ek Ödenek :   0,00
12  Projenin Bütçesi :   18.750,00
13  Toplam Harcama :   17.873,02
14  İşbirliği Yapılan Kuruluş :   -
15  İşbirliği Yapılan Kuruluşun Desteği :   -
16  Projenin Amacı:  Bu projede, yeni poli (linoleik asit)-g-poli(metil metakrilat)-g-poli (D,L-lactide) (PLina-g-PMMA-g-PLA (PLiMALA-3) graft (aşı) kopolimeri sentezlenmiştir. Polimerizasyon, ana zincirde peroksit gruplarına sahip polimerik linolenik asitten, metil metakrilatın serbest radikal polimerizasyonuyla (SRP), D,L-laktitin halka açma polimerizasyonu (ROP) ile birleştirilmesiyle gerçekleştirildi. Graft kopolimerlerinin karakterizasyonu proton nükleer manyetik rezonans, jel geçirgenlik kromatografisi, termal gravimetrik analiz (TGA) ve diferansiyel tarama kalorimetresi (DSC) teknikleri kullanılarak yapıldı. Daha sonra, bir organik alan etkili transistör (OFET) yalıtkan tabaka olarak yeni poli (linoleik asit)-g-poli(metil metakrilat)-g-poli(D,L-laktid) aşı kopolimeri (PLiMALA-3) üretildi. Aktif katman olarak poli (3-heksiltiyofen) (P3HT) kullanılmış ve kaynak / boşaltma elektrotları olarak önceden desenli OFET substratları kullanılmıştır. Kapasitansı ölçmek için aynı yöntemle bir ITO / (PLiMALA-3) / PEDOT: PSS yapısı hazırlandı. OFET'in elektriksel karakterizasyonu için, çıkış ve transfer akımı-voltaj (I-V) karakteristiklerini belirlemek amacıyla cihaz oda sıcaklığında karanlıkta tutuldu. Eşik gerilimi (VTh), alan etkisi hareketliliği (uFET) ve akım açma / kapama oranını (İyon / Ioff) içeren cihazın ana parametreleri, cihazın kapasitans-frekans (C --- f) grafiği İTO / Polimer / PEDOT : PSS yapısında ölçülerek belirlenmiştir. Sonuçlar, üretilen OFET cihazının düşük VTh, karşılaştırılabilir mobilite ve Ion / Ioff dahil iyi performans sergilediğini gösterdi.
17  Projenin Çıktıları:  Proje kapsamında; 1) Yeni graft kopolimerlerin sentezi karakterizasyonu ve OFET uygulamalarına yönelik çalışmalar yapılmıştır. 1adet SCI makale yayınlanmıştır.
18  Proje Çıktılarının Bilime ve Uygulamaya Aktarılması:  Polimer biliminde üzerinde çok çalışılan graft kopolimerlerin sentezi ve özelliklerinin incelenmesi gibi araştırma konularında çalışılarak bu alanda bilime öncülük yapan katkılar sağlanmıştır. Polimer fizikokimyası, polimer malzeme bilimi, polimerlerin mikroskopik ve spektroskopik inceleme yöntemleri, elektro-optik cihaz uygulamaları bilime büyük katkılar sağlamıştır.
19  Proje Kapsamında Yapılan Yayınlar:  1) AHMET DEMİR, SEMA ALLI, ABDULKADİR ALLI, ARİF KÖSEMEN (2019) Organic field effect transistor with a novel poly(linoleic acid)-g-poly(methyl methacrylate)-g-poly(D,L-lactide) graft copolymer insulator using a PEDOT:PSS composite electrode. Journal of Materials Science: Materials in Electronics; 30(12),11034–11042.

  Tarih: 


  İmza: