T.C.

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ

Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü

Sıra No PROJE SONUÇ RAPORU BİLGİ FORMU
1  Proje No :   2018.02.03.714
2  Projenin Adı :   Düşük Maliyetli Mantar Yetiştirme Odası Tasarımı ve Üretim Denemeleri
3  Projenin İlgili Olduğu Alan Adı :   Tarım, Ormancılık Araştırma Projesi (TOAP)
4  Proje Yürütücüsü :   Doç. Dr. Çağlar AKÇAY
5  Proje Yürütücüsü E-posta :   caglarakcay@duzce.edu.tr
7  Proje Araştırıcıları :  Dr.Öğr. Üyesi Mesut YALÇIN
 Diğer Mehmet Ramazan ARIKAN
 Dr.Öğr. Üyesi Beşir YÜKSEL
 Arş.Gör. Muhammet ÇİL
 
8  Projenin Başlama ve Bitiş Tarihi :   13.04.2018
  13.04.2019
9  Proje Süresi :   12
10  Ek Süre :   0
11  Ek Ödenek :   0,00
12  Projenin Bütçesi :   13.879,87
13  Toplam Harcama :   11.396,83
14  İşbirliği Yapılan Kuruluş :   Bu proje çalışması Düzce Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri koordinatörlüğü tarafından desteklenmiştir.
15  İşbirliği Yapılan Kuruluşun Desteği :   Bu proje çalışması Düzce Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri koordinatörlüğü tarafından desteklenmiştir.
16  Projenin Amacı:  Bu projenin amacı kırsal kesimdeki vatandaşların yenilebilir mantar üretebilmeleri amacıyla düşük maliyetli mantar yetiştirme tesisi tasarlanması ve kompost hammadde maliyetlerini minimize etmek amacıyla hazır kompost yerine tarımsal atıklardan (fındık zürufu, kayın talaşı ve saman) kompost hazırlayarak istiridye mantarı yetiştirmektir.
17  Projenin Çıktıları:  Bu proje kapsamında kırsal kesimdeki vatandaşlara yenilebilir mantar üretimi için gerekli olan mantarhane düşük maliyetle kurulmuş ve üretim denemeleri yapılmıştır. Bu vesile ile kırsal kesimdeki vatandaşlar kullanmadıkları ahır, samanlık bodrum katlar mantarhaneye dönüştürülebilecek ve mantar üretimi yapılarak ek gelir sağlayabileceklerdir. Bu proje kapsamında elde edilen verilerle bir adet uluslararası bildiri yapılmıştır.
18  Proje Çıktılarının Bilime ve Uygulamaya Aktarılması:  Bu proje kapsamında ilk defa fındık züruflarından istiridye mantarı üretilmiş olup bu kapsamda Türk Patent Enstitüsüne Üniversitemiz desteği ile başvuru yapılmıştır. Fındık yeşil kabuğunun gerek kırsal kesimde gerekse endüstride mantar üreticileri tarafından kullanılması durumunda maliyetleri önemli derecede azalacak ve kar marjları artacaktır.
19  Proje Kapsamında Yapılan Yayınlar:  Bu proje çalışması kapsamında aşağıda künyesi verilen uluslararası bildiri sözlü sunum olarak sunulmuştur. Çağlar AKÇAY, Mesut YALÇIN. Fındık Zürufu Atıklarında İstiridye (Pleurotus ostreatus) Mantarı Yetiştirme Olanaklarının Araştırılması. International Congress on Agriculture and Forestry Research (AGRIFOR) Marmaris / Turkey, 8-10 April 2019.

  Tarih: 


  İmza: