T.C.

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ

Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü

Sıra No PROJE SONUÇ RAPORU BİLGİ FORMU
1  Proje No :   2018.08.03.800
2  Projenin Adı :   Düzce İlinde Faaliyet Gösteren İşletmelerde İç Girişimcilik Ve İşe Tutkunluk İle Örgüt Tipi Arasındaki İlişkinin Araştırılması.
3  Projenin İlgili Olduğu Alan Adı :   Sosyal ve Beşeri Bilimler Araştırma Projesi (SBBAP)
4  Proje Yürütücüsü :   Prof. Dr. ÖZNUR BOZKURT
5  Proje Yürütücüsü E-posta :   oznurbozkurt@duzce.edu.tr
7  Proje Araştırıcıları :  
8  Projenin Başlama ve Bitiş Tarihi :   20.06.2018
  20.06.2019
9  Proje Süresi :   12
10  Ek Süre :   0
11  Ek Ödenek :   0,00
12  Projenin Bütçesi :   1.069,00
13  Toplam Harcama :   383,50
14  İşbirliği Yapılan Kuruluş :   Düzce ilinde faaliyet gösteren ve örnek içine giren limited şirketler
15  İşbirliği Yapılan Kuruluşun Desteği :   Birincil veri toplanması
16  Projenin Amacı:  Projenin Amacı Teknolojik gelişmeler artan rekabet örgütlerin yapısını ve dolayısı ile iş gücünün yapısını da etkilemekte ve bir değişime doğru sürüklemektedir. Her organizasyonun kendine özgü bir yapısı ve kültürel özellikleri vardır. Bu özellikler yönetimsel faaliyetlere nüfus eder ve çeşitli uygulamalarda kendini gösterir. İşletme içinde birçok süreçte örgüt tipleri açısından farklı yönetimsel uygulamalar görmek mümkündür. Bu çalışmada örgüt tiplerinin çalışanlara yönelik uygulamalardaki etkisi ele alınıp değerlendirilecektir. Bu bağlamda bu çalışmanın amacı, çalışanların adeta işletmenin girişimcisi gibi davranması, risk alması, yenilik üretmesi kavramları ile tanımlanan iç girişimcilik özelliklerin ortaya çıkması ve işe bağlı olarak tutkulu bir şekilde çalışma ile örgüt tiplerinin ilişkisini araştırmak. Bunun dışında örgüt tipleri açısından iç girişimcilik ve işe tutkunluk davranışlarının farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemektir. İşletmelerin çalışanlarını, özellikle yetenekli çalışanlarını elde tutmak için ve onların bu yeteneklerini işletme için kullanmalarını sağlamak için bir takım düzenlemeler yapmaları gerekmektedir. Örgüt tiplerini oluşturmak ve stratejik amaçlarına en uygun olan örgüt tipini şekillendirmek işe tutkun ve yenilikçi işgücü oluşturmakta belirleyici bir faktör olacaktır. Bu çalışma ile örgüt tipleri ile iç girişimcilik ve işe tutkunluk arasındaki ilişki ortaya konularak başta yönetici ve işverenler olmak üzere bu alanda katkı sağlayabilecek diğer taraflar için yol gösterici öneriler sunulması amaçlanmıştır. Araştırmanın cevap aradığı sorular şu şekilde sıralanabilir; Araştırma örnekleminde yer alan kişiler iç girişimci özellikler taşımakta mıdır? Araştırma örnekleminde yer alan kişiler işe tutkunluk davranışı sergilemekte midir? Araştırma örnekleminde yer alan kişilerin algıladıkları örgüt tipi hangisidir? Örgüt tipleri ile işe tutkunluk ve iç girişimcilik arasında ilişki var mıdır? Demografik özellikler açısından iç girişimcilik ve işe tutkunluk farklılaşmakta mıdır?
17  Projenin Çıktıları:  Özellikle son zamanlarda rekabetin artması ile birçok işletme hem ürünlerinde hem de diğer tüm süreçlerinde yenileşmeye odaklanmaya başladı. Bu yenilik anlayışında başarıyı yakalamak yöneticiden çalışana kadar birçok tarafın sorumluluğundadır. İç girişimciler yenilikçi yönleri ile bu süreci desteklerler. İşletme içinde işine tutku ile bağlı ve iç girişimci niteliklere sahip çalışanlara verilen fırsatlar işletmeleri rekabet üstünlüğüne taşıyacaktır. Bu çalışmada Düzce ilinde faaliyet gösteren limitet şirketlerdeki çalışanların iç girişimcilik ve işe tutkunluk davranışları ile örgüt tipi algıları incelenmiştir. Bu sebeple tüm sonuçlar, bulgular ve öneriler bu örneklem ile sınırlıdır. İç girişimcilik eğilimi açısından erkeklerin kadınlardan daha yüksek değere sahip oldukları sonucuna ulaşılmıştır. Toplumdaki sosyal ve kültürel değerlerin etkisi, işletmelerde kadınlara tanınan olanakların erkelerle eşit olmaması neticesinde kadınların kendilerini ve yeteneklerini geliştirme imkânını bulamaması gibi ektenler ile risk alma ve bağımsız hareket etme eğilimleri düşük düzeyde kalmıştır. Mavi yakalı çalışanların iç girişimciliğin yenilikçilik boyutundaki eğilimleri diğer çalışanlardan daha düşük olarak ortaya çıkmıştır. Mevcudu sürdürme ve alışmış olduğu düzeni bozmanın risk getireceğine inanma gibi durumlarda kişiler yenilik yanlısı olmaktan uzaklaşırlar. Bu çalışmada özellikle mavi yakalı çalışanlarda bu durum gözlenmiştir. Üniversite mezunlarının ve kurumdaki çalışma sürelerinin ortalarında olanların destekleyici örgüt tipi algısı diğerlerinden düşüktür. Araştırmaya katılanların örgüt tipi algıları ile ilgili görüşleri değerlendirildiğinde netleşmiş ve tek bir örgüt tipi algısından bahsedilemez; ancak en belirgin olan bürokratik örgüt tipi olmuştur. İşletmelerde aynı anda birden fazla örgüt tipinin etkisinin olduğu söylenebilir. En düşük örgüt tipi algısı yenilikçilikte ortaya çıkmıştır
18  Proje Çıktılarının Bilime ve Uygulamaya Aktarılması:  Potansiyellerinin tamamını kullanmak ve hatta üstüne çıkmak isteyen kişilere bu potansiyeli destekleyecek imkânlar verilmediğinde işe tutkunlukta azalmalar olabilecektir. Bu çalışmada üniversite mezunları işletme tarafından desteklenme noktasında eksiklerin olduğunu düşünmektedirler. Bekledikleri desteği bulamamışlardır. Bu durum beklentinin yüksekliğinden kaynaklanabileceği gibi daha çok üretim hattına önem vererek oradaki çalışanların desteklenmesine yönelik bir örgüt politikasından da kaynaklanabilir. İşlerine adanmış ve enerjik olarak iş yapma güdüsüne sahip çalışanların işlerine yoğunlaşma eğilimleri o kadar yüksek değildir. Bu sonuç araştırılması gereken bir husus olarak durmaktadır. İşlerine kendilerini adayan ve iş yapma enerjileri yüksek çalışanların işe yoğunlaşma eğilimlerinin düşük olmasına neden olan faktörler var demektir. Bu örgüt içi olabileceği gibi örgüt dışı nedenlerle de olabilir. Yöneticilerin bunun üzerinde durması önerilebilir. Fiziksel koşullar, ücret politikaları, yönetim tarzları, iletişim şekli, görev tanımları, işin özellikleri ve iş arkadaşlarının etkisine kadar birçok konu burada etken olabilir. Bu projede, iç girişimcilik ve işe tutkunluk örgüt tipleri kapsamında değerlendirilmiştir. Çalışanların aktif katılımcı, yenilikçi, risk alabilen ve işine tüm enerjisini vererek tutku ile adayan kişilerden oluşmasını sağlamak isteyen girişimci ve yöneticilerin örgüt tiplerini yenilikçi ve destekleyici özelliklere göre oluşturması gerekmektedir; çünkü çalışan ne kadar nitelikli olsa da bu niteliklerini ortaya çıkarmasını sağlayacak örgüt yapısı oluşturulmadığında yeteneklerini işletme için kullanması anlamında bir katkı sağlaması beklenemeyecektir. İşletme içinde iş gücünü destekleyecek yapılar kadar iş gücünün bireysel özellikleri de işe tutku ile bağlanmalarında ve iç girişimcilik eğilimi sergilemesinde etkili olacaktır. Bu sebeple ise alımda, terfilerde, yer değiştirmelerde ve eğitim faaliyetlerinde çalışan özelliklerinin dikkate alınması gerekmektedir. İşletme sahip ve yöneticilerinin tüm bu konularda uzmanlık bilgisine sahip, kişi ve kuruluşlardan mutlaka destek almaları ve üniversite ile işbirliğini daha etkin sağlamaları oldukça önemlidir ve bu çalışmanın en belirleyici önerisi olarak karşılıklı iş birliği çalışmalarının artırılması ile Düzce iline ülke ekonomisine pozitif katkıların çoğaltılmasının hedeflenmesi önerilmektedir.
19  Proje Kapsamında Yapılan Yayınlar:  Kitap Bölümü: Ö, BOZKURT (2018) Ögüt tipinin iç girişimcilik eğilimi ve işe tutkunluk davranışı ile ilişkisi, İçinde( Editör, Reyhanoğlu, M.), Araştırmalar ışığında yönetimde güncel konular, Nobel Yayıncılık

  Tarih: 


  İmza: