T.C.

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ

Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü

Sıra No PROJE SONUÇ RAPORU BİLGİ FORMU
1  Proje No :   2018.20.04.670
2  Projenin Adı :   FINDIKLI YENİ ÜRÜNLER AR-GE PROJESİ
3  Projenin İlgili Olduğu Alan Adı :   Temel Bilimler Araştırma Projesi (TBAP)
4  Proje Yürütücüsü :   Dr. Öğr. Üyesi Züleyhan BARAN
5  Proje Yürütücüsü E-posta :   zuleyhanbaran@duzce.edu.tr
7  Proje Araştırıcıları :  Prof.Dr. Halil İbrahim UĞRAŞ
 Dr.Öğr. Üyesi Mehmet Akif Şen
 Yüksek Lisans Öğrencisi Dicle Baran
 Doktora Öğrencisi Bora Karagül
 
8  Projenin Başlama ve Bitiş Tarihi :   1.03.2018
  1.03.2019
9  Proje Süresi :   12
10  Ek Süre :   0
11  Ek Ödenek :   0,00
12  Projenin Bütçesi :   21.090,00
13  Toplam Harcama :   14.881,91
14  İşbirliği Yapılan Kuruluş :   Düzce Üniversitesi
15  İşbirliği Yapılan Kuruluşun Desteği :   Düzce Üniversitesi BAP Hızlı Destek Projesi
16  Projenin Amacı:  Bu proje ile, Karadeniz bölgesinin en yaygın tarım ürünü olan fındığın %100 değerlendirilmesi ve ülke ekonomisine kazandırılması amaçlanmaktadır. Yağ sanayinde önemli bir yere sahip olan fındık, yağ üretimi için işlendikten sonra kalan küspe kısmının besleyici diyet ürünlerinin üretiminde besin değerini yükseltici olarak kullanılmıştır. Özellikle protein açısından zengin olan bu değerli yan ürünün gıda sanayine kazandırılmasıyla ülkemizde işlenen hammadde ve ürün çeşitliliğinin artacağı ve bu konuda yeni ufuklar açacağı düşünülmektedir. son yıllarda değişen yeme alışkanlıklarıyla birlikte fındık ezmesi ve türevlerinin kahvaltı öğünü olarak oldukça fazla tercih edildiğini söylemek mümkündür. Ülkemizde üretilen fındık kalitesinin yüksek olması bu ürünlerin lezzetini arttırmaktadır. Söz konusu ürünlerin üretimiyle yöre halkının geçim kaynağı olan fındık ürününe katma değer katılması ve fındığın hakkettiği değeri bulması da projenin en önemli amaçlarından bir diğeridir.
17  Projenin Çıktıları:  Projenin en önemli çıktırı olarak bu ürünlerin tüketicinin beğenisine sunulması kararının alınarak gerekli çalışmaların başlatılmış olmasıdır. bu kapsamda kullanım hakkı düzce Üniversitesinde olmak üzere tüm bu ürünler için patent başvurusu gerçekleştirilmiştir. patent başvuruları; fonksiyonel gıdalarla zenginleştirilmiş fındık ezmesi ürünleri fındıklı süt ürünleri isimleriyle başlatılmış durumdadır. bu başvuruların onaylanması ve duyurulmasının ardından makale çalışmalarının yayınlanması planlanmaktadır.
18  Proje Çıktılarının Bilime ve Uygulamaya Aktarılması:  soğuk sıkım fındık yağından elde edilen fındık küspesinin insani tüketim amacıyla kullanılması bakımından gıda sektöründe bir ilk gerçekleşecektir. fındığın özü sayılan yüksek besleyici değere sahip bu besin, geliştirilen fındık ezmesi ve fındıklı süt ürünlerindeki protein ve değerli yağ içeriğini arttıracaktır. daha önce denenmemiş ürünlerin oluşturulmasıyla gıda sektöründeki ürün yelpazesinin genişlemesine katkıda bulunulacağı düşünülmektedir. yöresel ürünlerin kullanılmasıyla yöre halkına istihdam ve ek gelir kazandıracağı düşünülmektedir. tüm bu yönleriyle proje özgün değer taşımakta ve gıda sektöründeki ürün yelpazesinin genişletme konusunda uygulamada yüksek oranda yer alacağı düşünülmektedir.
19  Proje Kapsamında Yapılan Yayınlar:  Proje kapsamında 2018 yılında 4. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Sempozyumunda sunulan iki adet bildiri yayınlanmıştır. Bu bildiriler; 1. Formulation Of Hazelnuts Functional Products With Herbal Extracts 2. Using Propolis Extract As A Functional Food In Hazelnut Paste

  Tarih: 


  İmza: