T.C.

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ

Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü

Sıra No PROJE SONUÇ RAPORU BİLGİ FORMU
1  Proje No :   2018.11.02.731
2  Projenin Adı :   Düzce'de Heracleum Türlerinin Etkilerinin Belirlenmesi ve Risk Değerlendirmesi
3  Projenin İlgili Olduğu Alan Adı :   Tarım, Ormancılık Araştırma Projesi (TOAP)
4  Proje Yürütücüsü :   Dr.Öğr. Üyesi Ayşe YAZLIK
5  Proje Yürütücüsü E-posta :   ayseyazlik@duzce.edu.tr
7  Proje Araştırıcıları :  Dr.Öğr. Üyesi Khawar Jabran
 Dr.Öğr. Üyesi Ayşe YAZLIK
 Dr.Öğr. Üyesi Neval GÜNEŞ ÖZKAN
 
8  Projenin Başlama ve Bitiş Tarihi :   13.04.2018
  13.04.2019
9  Proje Süresi :   12
10  Ek Süre :   0
11  Ek Ödenek :   0,00
12  Projenin Bütçesi :   9.955,25
13  Toplam Harcama :   6.464,76
14  İşbirliği Yapılan Kuruluş :   Tarım ve Orman Bakanlığı, Düzce Tarım ve Orman İl Müdürlüğü
15  İşbirliği Yapılan Kuruluşun Desteği :   Proje (BAP-2018.11.02.731) Düzce Tarım ve Orman İl müdürlüğü tarafından da ayni olarak (araç, yardımcı personel) desteklemiştir.
16  Projenin Amacı:  Düzce ilinde yayılış yapan Heracleum L. cinsine ait taksonları, bu taksonların bulunduğu habitatları, oluşturduğu etkileri, kısa, orta ve uzun vadede oluşturabileceği riskleri ortaya koymak amacıyla gerçekleştirilmiştir.
17  Projenin Çıktıları:  Bu proje Düzce ile sınırları içerisinde Heracleum taksonlarının farklı habitatlardaki varlığını, çevresel ve sosyoekonomik etkilerini ve risk kategorilerini ortaya koymuştur. Elde edilen tüm veriler türlerin olumlu/olumsuz etkilerini dikkate alacak şekilde erken önlem / tedbir alma çalışmalarında kullanılabilir. Ayrıca Türkiye genelinde var olan Heracleum taksonlarının bulundukları alanlar değerlendirerek genel bir liste oluşturulmuş ve bu taksonlarının etkileri incelenmiştir.
18  Proje Çıktılarının Bilime ve Uygulamaya Aktarılması:  Proje kapsamında belirlenen türlerin çevresel ve sosyoekonomik etkilerinin, kısa, orta ve uzun vade de oluşturabileceği riskleri belirlenmiş ve bu bağlamda ilk veriler ortaya konulmuştur. Elde edilen tüm veriler; Düzce İl genelinde veya Türkiye genelinde belirlenen Heracleum türlerinin bulundukları alanlarda ortaya çıkabilecek olumlu ve olumsuz etkilere karşı alınabilecek önlem / tedbir alma ve olumsuz etkilere karşı da mücadele programları hazırlama konularında yapılacak çalışmalara kaynak sağlayabilir. Ayrıca verilerin uygulamaya aktarılmasında yapılan eğitim ve farkındalık çalışmaları ile Heracleum taksonlarının etkileri bölge üreticileri ve turizim çalışanları başta olmak üzere paylaşılmıştır. İlgili konudaki farkındalık faaliyetleri yine öncelikle tarım üreticileri başta olmak üzere tüm hedef kitle ile paylaşılmaya devam edilecektir.
19  Proje Kapsamında Yapılan Yayınlar:  YAZLIK AYSE, GÜNES ÖZKAN NEVAL,JABRAN KHAWAR (2019). Distribution of Heracleum species in different habitat types in Düzce, Turkey. Joint ESENIAS and DIAS Scientific Conference and 9th ESENIAS (Sözlü Sunum)

  Tarih: 


  İmza: