T.C.

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ

Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü

Sıra No PROJE SONUÇ RAPORU BİLGİ FORMU
1  Proje No :   2018.22.01.773
2  Projenin Adı :   3B YAZICILARIN SİSTEMİNDE OLUŞAN TİTREŞİMİN BASILAN ÜRÜNLERİN MEKANİK ÖZELLİKLERİNE VE YÜZEY PÜRÜZLÜLÜĞÜNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ
3  Projenin İlgili Olduğu Alan Adı :   Mühendislik Araştırma Projesi (MAP)
4  Proje Yürütücüsü :   Doçent Menderes KAM
5  Proje Yürütücüsü E-posta :   mendereskam@duzce.edu.tr
7  Proje Araştırıcıları :  Prof.Dr. HAMİT SARUHAN
 Doktora Öğrencisi AHMET İPEKÇİ
 
8  Projenin Başlama ve Bitiş Tarihi :   9.05.2018
  9.05.2019
9  Proje Süresi :   12
10  Ek Süre :   0
11  Ek Ödenek :   0,00
12  Projenin Bütçesi :   17.540,00
13  Toplam Harcama :   17.161,92
14  İşbirliği Yapılan Kuruluş :   .
15  İşbirliği Yapılan Kuruluşun Desteği :   .
16  Projenin Amacı:  Bu çalışmada 3B yazıcıda farklı malzemelerden elde edilen ürünlerin imalatı esnasında sistemde oluşan titreşimin ürünlerin mekanik özelliklerine ve yüzey pürüzlülüğüne etkilerini inceleyerek sistemde oluşan titreşimin azaltılması amaçlanmıştır.
17  Projenin Çıktıları:  3B yazıcılarda imal edilen ürünlerin tek eksenli çekme testleri, sertlik ölçümleri ve yüzey pürüzlülüğü ölçümleri gerçekleştirilerek elde edilen veriler üzerinden karşılaştırma yapılmış ve sonuçlar analiz edilmiştir. 3B yazıcı sisteminde oluşan titreşimin, basılan ürünlerin yüzey pürüzlülüğü ve mekanik özellikleri üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğu gözlenmiştir.
18  Proje Çıktılarının Bilime ve Uygulamaya Aktarılması:  Sonuç olarak; • Basılan ürünlerin mekanik özellikleri üzerinde titreşimin önemli bir etkiye sahip olduğu gözlenmiştir. 60o 30o oryantasyonları için ve 3600 mm / dakika işleme hızında titreşim genlik değerlerinin diğer test numunelerine göre çok daha düşüktür. • Ürünün yönlendirilmesinin, yazıcı sisteminin titreşim yönündeki tepkisi üzerinde önemli bir etkisi olduğu söylenebilir. • Kullanılan diğer doldurma şekillerine göre Full Honeycomb doldurma şekli ve tam dolu üç üst katmana sahip numunelerin daha üstün olduğu ve titreşim seviyelerinin düşük olduğu, 3B yazdırma yöntemiyle basılan ürünlerin yüzey pürüzlülüğü kalitesininin sistem titreşiminden etkilenebileceği sonucuna varılmıştır. • Üç üst katmanlı ızgara (Grid) doldurma yapısının kullanılması, yüzey pürüzlülüğü için diğer doldurma yapılarına kıyasla daha uygun olduğunu göstermiştir. Dolgu şekli türüne ve üst katmanların sayısına bağlı olarak 3B yazıcı sisteminin titreşiminin ürünün yüzey kalitesi üzerinde önemli bir etkisi olduğu görülmüştür. • Çekme dayanımlarında Rectilinear doldurma şeklinde imal edilen numunelerde elde edilen dayanım sonuçları diğer doldurma şekillerine göre yaklaşık % 15 daha yüksek çekme dayanımına sahip olduğu görülmüştür. Literatürde yapılan çalışmalarda, PET-G malzemeden üretilen ürünlerde Rectilinear doldurma şeklinin dayanımının yüksek olduğu yapılan çalışmadaki sonuçları destekler niteliktedir. • Full honeycomb doldurma şeklinin diğer doldurma şekillerine göre daha fazla uzama gösterdiği görülmüştür. Full honeycomb doldurma şeklinin daha çok esnemeye müsaade edecek gözeneklere sahip olmasından kaynaklandığı düşünülmektedir. • VibraQuest yazılım sistemi aracılığı ile elde edilen titreşim spektrumu grafikleri üzerinde gerçekleştirilen analiz sonuçlarına göre grafiklerin birbirini doğrular nitelikte olduğu görülmüştür.
19  Proje Kapsamında Yapılan Yayınlar:  1. Menderes KAM, Hamit SARUHAN, Ahmet İPEKÇİ (2018). “Investigation The Effects of 3D Printer System Vibrations on Mechanical Properties of The Printed Products.” Sigma J. Eng and Nat. Sci, 36(3), 655-666. 2. Menderes KAM, Hamit SARUHAN, Ahmet İPEKÇİ (2019). “Investigation the Effect of 3D Printer System Vibrations on Surface Roughness of the Printed Products.” Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi, 7(2), 147-157. 3. Menderes KAM, Hamit SARUHAN, Ahmet İPEKÇİ (2019). “Farklı Doldurma Şekillerinin Üç Boyutlu Yazıcılarda Üretilen Ürünlerin Mukavemetine Etkisi.” Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi, 7(3), 951-960. 4. Menderes KAM, Hamit SARUHAN, Ahmet İPEKÇİ (2018). “Açık ve Kapalı Tip 3B Yazıcı Sistemlerinde Farklı Malzemeler İle İmal Edilen Ürünlerin Optimum Yazdırma Parametrelerinin Belirlenmesi,” IV. International Academic Research Congress. 5. Menderes KAM, Hamit SARUHAN, Ahmet İPEKÇİ (2018). “Ergiyik Depolayarak Modelleme Metodu ile İmal Edilen Ürünlere Uygulanan Yüzey İşlemlerin Yüzey Pürüzlülüğüne Etkisi”, IV. International Academic Research Congress. 6. Menderes KAM, Hamit SARUHAN, Ahmet İPEKÇİ (2018). “Ergiyik Depolayarak Modelleme Metodu ile İmal Edilen Ürünlere Uygulanan Yüzey İşlemlerin Mekanik Özelliklerine Etkisinin İncelenmesi”, IV. International Academic Research Congress. 7. Menderes KAM, Hamit SARUHAN, Ahmet İPEKÇİ (2019). “Optimum Yüzey Pürüzlülüğü İçin Ergiyik Depolayarak Modelleme Süreci Parametrelerinin Taguchi Metodu İle Belirlenmesi”, Ulusal Mühendislik Araştırmaları Sempozyumu UMAS-2019, Düzce Üniversitesi, (Kabul edildi). 8. Menderes KAM, Hamit SARUHAN, Ahmet İPEKÇİ (2019). “FDM Yöntemiyle İmal Edilen Kovan Yatakların Titreşimi Sönümleme Kabiliyetlerinin Deneysel Analizi”, Ulusal Mühendislik Araştırmaları Sempozyumu UMAS-2019, Düzce Üniversitesi, (Kabul edildi).

  Tarih: 


  İmza: