T.C.

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ

Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü

Sıra No PROJE SONUÇ RAPORU BİLGİ FORMU
1  Proje No :   2017.02.02.642
2  Projenin Adı :   Doğu Kayını (Fagus orientalis L.) Meşcerelerinde Aralama Şiddetinin Meşcere, Gelecek Ağacı ve Çap Sınıfları Bazında Büyümeye Etkisinin Yedi Yıllık Sonuçlarının Değerlendirilmesi
3  Projenin İlgili Olduğu Alan Adı :   Tarım, Ormancılık Araştırma Projesi (TOAP)
4  Proje Yürütücüsü :   Doç. Dr. Ali Kemal ÖZBAYRAM
5  Proje Yürütücüsü E-posta :   alikemalozbayram@duzce.edu.tr
7  Proje Araştırıcıları :  Yüksek Lisans Öğrencisi Kayhan KIRAN
 
8  Projenin Başlama ve Bitiş Tarihi :   25.12.2017
  25.12.2018
9  Proje Süresi :   12
10  Ek Süre :   0
11  Ek Ödenek :   0,00
12  Projenin Bütçesi :   7.373,00
13  Toplam Harcama :   2.867,80
14  İşbirliği Yapılan Kuruluş :   Orman Genel Müdürlüğü destek ve yardımları alınmıştır.
15  İşbirliği Yapılan Kuruluşun Desteği :   Orman Genel Müdürlüğünün desteği ulaşım ve izin şeklinde olmuştur.
16  Projenin Amacı:  Bu çalışmanın amacı, Düzce yöresinde üç farklı yetişme ortamında (Sazköy, Çamoluk ve Asar) bulunan doğal ve saf doğu kayını meşcerelerinde aralama şiddetinin büyümeye etkisinin sekiz yıllık sonuçlarını genel meşcere, istikbal ağacı ve başlangıç çap sınıfları bazında değerlendirmektir.
17  Projenin Çıktıları:  Aralama şiddeti %45 oranında artırıldıkça çap artışı artmakta, kontrol kadar göğüs yüzeyine ulaşılabilmektedir. Özellikle genç yaşlarda ve istikbal ağaçlarında bu artış dikkat çekecek kadar yüksektir.
18  Proje Çıktılarının Bilime ve Uygulamaya Aktarılması:  Bu çalışmanın sonuçlarına göre, üretim fonksiyonlu genç yaştaki doğu kayını meşcerelerinde kuvvetli aralamaların uygulanması önerilmektedir. Orman Genel Müdürlüğü herhangi bir doğa koruma fonksiyonu içermeyen üretim fonksiyonlu doğu kayını meşcerelerinde % 45'e varan oranda aralama uygulayarak meşcerede değer artışı sağlayabilir.
19  Proje Kapsamında Yapılan Yayınlar:  Bir adet tam metin bildiri sunulmuş ve basılmıştır. Ayrıca makale hazırlama aşamaları devam etmektedir.

  Tarih: 


  İmza: