T.C.

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ

Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü

Sıra No PROJE SONUÇ RAPORU BİLGİ FORMU
1  Proje No :   2018.05.01.887
2  Projenin Adı :   Propolisin cinsiyete bağlı miyokardiyal İskemi-Reperfüzyon hasarı üzerine etkisi; Östrojenin Rolü
3  Projenin İlgili Olduğu Alan Adı :   Sağlık Bilimleri Araştırma Projesi (SBAP)
4  Proje Yürütücüsü :   Dr. Öğr. Üyesi Salih Tunç KAYA
5  Proje Yürütücüsü E-posta :   salihtunckaya@duzce.edu.tr
7  Proje Araştırıcıları :  Dr.Öğr. Üyesi Meral KEKEÇOĞLU
 Doktora Öğrencisi Talat Oğulcan ÖZARSLAN
 Dr.Öğr. Üyesi Adnan KAYA
 Öğr. Gör. Kağan AĞAN
 Öğr. Gör. Aydan Fülden AĞAN
 Öğr. Gör. Pınar AĞYAR YOLDAŞ
 
8  Projenin Başlama ve Bitiş Tarihi :   12.12.2018
  12.12.2021
9  Proje Süresi :   36
10  Ek Süre :   0
11  Ek Ödenek :   0,00
12  Projenin Bütçesi :   48.534,84
13  Toplam Harcama :   33.433,69
14  İşbirliği Yapılan Kuruluş :   İşbirliği yapılan kuruluş bulunmamaktadır.
15  İşbirliği Yapılan Kuruluşun Desteği :   İşbirliği yapılan kuruluş desteği bulunmamaktadır.
16  Projenin Amacı:  Miyokardiyal iskemi/reperfüzyon hasarına karşı kadınların, erkeklere kıyasla daha az yatkın ve daha dirençli olduğu bilinmektedir. Menopoz sonrası östrojen yokluğu veya azlığı nedeniyle bu direnç ortadan kalkmaktadır. Projemizin amacı, propolisin farklı cinsiyetlerde miyokardiyal iskemi ve reperfüzyon hasarı karşı etkilerinin aydınlatılmasıdır. Ayrıca, projemizin bir diğer amacı ise ovariektomi sonrası veya östrojen seviyesindeki azalmayı takiben artan miyokardiyal iskemi ve reperfüzyon hasarına karşı propolisin östrojenik etki göstererek koruyuculuk sağlayıp sağlamadığı tespit etmektir.
17  Projenin Çıktıları:  Bu proje sonucunda elde edilen veriler, dişi sıçanların miyokardiyal iskemi ve reperfüzyon hasarına karşı erkek sıçanlara kıyasla daha dirençli olduğunu göstermektedir. Ayrıca bu direnç ovariektomize dişi sıçanlarda kaybolmaktadır. Propolis erkek sıçanlarda ve ovariektomize dişi sıçanlarda miyokardiyal enfarkt alanını, aritmi skorunu, aritmi süreleri kısaltarak miyokardiyal iskemi ve reperfüzyon hasarına karşı koruyucu etki göstermiştir. Fakat ilginç olarak sağlıklı dişi sıçanlarda propolisin miyokardiyal iskemi ve reperfüzyon hasarına karşı herhangi bir etkisi gözlemlenmemiştir. Ayrıca, propolisin güçlü antioksidan etkisi elde edilen sonuçlar ile desteklenmiştir.
18  Proje Çıktılarının Bilime ve Uygulamaya Aktarılması:  Literatürde ilk defa, bu proje kapsamında propolisin farklı cinsiyetlerde ve menopozun deneysel bir modeli olarak kullanılan ovariektomize dişi sıçanlar miyokardiyal iskemi ve reperfüzyon hasarına karşı etkisi ortaya konmuştur. Bu anlamda, ortaya çıkan sonuçlar literatüre bilimsel katkı sağlayacaktır. Ayrıca elde ettiğimiz sonuçlar doğrultusunda östrojen azalmasını takibin artan miyokardiyal iskemi ve reperfüzyon hasarına karşı propolisin deneysel modelde etkili olduğu gösterilmiştir. Bu veriler ışığında klinik çalışmaların yapılmasına katkı sağlanabilecektir. Üniversitemiz "Üniversitelerimizin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması" konulu proje çalışması kapsamında çevre ve sağlık teknolojilerinde ihtisaslaşması amacı ile pilot üniversite olarak seçilmiştir. Bu alanda, bölge halkı tıbbı bitkilerin ve özellikler arı ürünlerinin yetiştiriciliği konusunda teşvik edilmektedir. Dolayısıyla projemizde kullanmış olduğumuz Düzce Propolisin geliştirilmesi, ekonomiye ve endüstriye aktarılmasına katkı sağlayacaktır. Ayrıca hali hazırda destekleyici ürün olarak yaygın bir şekilde kullanılan propolisin, bu proje kapsamında deneysel modellerde ovariektomize sıçanlarda etkili ve ilerde yapılabilecek olan klinik çalışmalar ile menopoz sonrası kadınlarda semptomların giderilmesi veya hastalıklara karşı artan duyarlılığın azaltılmasında konusunda yenilikçi yaklaşımların geliştirilmesi ve yeni klinik çalışmaların dizayn edilmesini sağlanabilecektir. Ek olarak proje kapsamında elde ettiğimiz sonuçlar birçok yeni hipotezin oluşmasına sebep olmuştur. Oluşturuduğumuz bu hipotezler ile propolisin hücresel mekanizması veya mekanizmaları hakkında yeni projelerin yazılmasına imkan sağlamıştır.
19  Proje Kapsamında Yapılan Yayınlar:  Proje kapsamında henüz yayın yapılmamıştır.

  Tarih: 


  İmza: