T.C.

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ

Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü

Sıra No PROJE SONUÇ RAPORU BİLGİ FORMU
1  Proje No :   2017.07.05.626
2  Projenin Adı :   Yapı Taşları ve Beton Malzemeleri için Sıvı Nitrojen ile Hızlı Donma Çözülme Test Metodu
3  Projenin İlgili Olduğu Alan Adı :   Mühendislik Araştırma Projesi (MAP)
4  Proje Yürütücüsü :   Doç.Dr. MEHMET EMİROĞLU
5  Proje Yürütücüsü E-posta :   mehmetemiroglu@duzce.edu.tr
7  Proje Araştırıcıları :  
8  Projenin Başlama ve Bitiş Tarihi :   20.11.2017
  20.11.2019
9  Proje Süresi :   24
10  Ek Süre :   0
11  Ek Ödenek :   0,00
12  Projenin Bütçesi :   15.000,00
13  Toplam Harcama :   1.003,00
14  İşbirliği Yapılan Kuruluş :   Bulunmuyor.
15  İşbirliği Yapılan Kuruluşun Desteği :   Yok.
16  Projenin Amacı:  Yapı malzemelerinde dayanım ve dayanıklılık (durabilite) en temel özelliklerdendir. Bir malzemenin durabilitesi kullanıldığı yapının servis ömrünü belirlemekte dolayısı ile ekonomi açısından önemli bir unsur haline gelmektedir. Özellikle dış koşullara maruz kalan, yol, köprü, havaalanı ve deniz yapıları vb. yapılar donma-çözülme etkisine daha fazla maruz kalmaktadırlar. Soğuk iklim koşullarında yapı malzemelerinin durabilitesini etkileyen başlıca etken donma çözülme olayıdır. Suya soygun bir yapı malzemesi don etkisinde kalınca malzeme içerisindeki kapiler boşluklardaki sular donar ve genleşir. Çözülmeyi takiben tekrar donma olayı neticesinde genleşme miktarı sürekli artış gösterir. Bu nedenle yapılarda kullanılacak yapı malzemelerinin donma-çözülme dirençlerinin belirlenmesi önem arz etmektedir. Ulusal ve Uluslararası standartlarda kayaçlar, agregalar ve beton numuneleri için tanımlanmış donma-çözülme standartları mevcuttur. Bu standartlar, ürünlerin genellikle suda ya da havada dondurma ve suda ya da havada çözme şeklinde tanımlanan çevrim işleminin birden fazla kez tekrar edilmesi şeklinde donma-çözülme direncini belirlemektedir. Son zamanlarda beton teknolojisinde yaşanan gelişmeler neticesinde, kendiliğinden yerleşen beton, yüksek durabiliteli beton, ultra yüksek performanslı beton ve reaktif pudra beton vb. yüksek dayanım ve dayanıklılığa sahip betonlar üretilmektedir. Ancak mevcut donma çözülme metotları ile yüksek durabiliteli betonların donma-çözülme direnci değerinin tespiti zorlaşmakta elde edilen değerler de malzemeleri dayanıklılık bakımından birbiri ile ayıramamaktadır. Klasik metotlarda yaşanan bir diğer sorun ise deneylerin oldukça uzun süre almasıdır. Bu projenin amacı yüksek durabiliteli betonlarda bile numunelerin yalnızca 5 çevrim ardından donma çözülme dirençlerinin tespit edilebilmesidir. Böylece yapılaşma hızının arttığı günümüzde hem zaman hem de maliyet kaybı önlenmiş olmaktadır.
17  Projenin Çıktıları:  Proje çıktısı, yağı taşları ve betonlar için hızlı donma-çözülme test sistemi geliştirilmesi ve patent başvurusunun yapılmasıdır.
18  Proje Çıktılarının Bilime ve Uygulamaya Aktarılması:  Proje çıktısı ile elde edilecek buluş sonucunda hem yapı laboratuvarları hem de merkezi laboratuvarlarda kullanılmak üzere yapı taşları ve beton malzemeler için hızlı donma-çözülme test metodu tanımlanmış olacaktır.
19  Proje Kapsamında Yapılan Yayınlar:  Bulunmuyor.

  Tarih: 


  İmza: